Χιλιάδες ανελκυστήρες σε κτίρια σε όλη τη χώρα κινδυνεύουν με «λουκέτο» και βαριά πρόστιμα από την 1η Ιουλίου – Τι ζητούν ΠΟΜΙΔΑ και ΠΟΒΕΣΑ
Λίγες μόνο εβδομάδες πριν την εκπνοή της προθεσμίας της 30ής Ιουνίου για την καταγραφή και πιστοποίηση των ανελκυστήρων, το χάος κυριαρχεί. Η εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 28425/2008 που θέτει συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας, αποδεικνύεται ανεφάρμοστη στην πράξη. Οι δήμοι αδυνατούν να ανταποκριθούν, το Ενιαίο Μητρώο Ανελκυστήρων δεν λειτουργεί, ενώ η αγορά «μπλοκάρει» από τις χιλιάδες αιτήσεις.
Η ΠΟΜΙΔΑ και η ΠΟΒΕΣΑ ζητούν άμεση παράταση της προθεσμίας και κρατική στήριξη, καθώς ακόμη και η μερική συμμόρφωση απαιτεί χιλιάδες ευρώ – ποσά απαγορευτικά για ηλικιωμένους και ευάλωτους ιδιοκτήτες. Οι φορείς ελέγχου δεν επαρκούν, ενώ οι τεχνικές υπηρεσίες σε πολλούς δήμους είναι χωρίς προσωπικό ή υποδομή.
Με τα πρόστιμα να φτάνουν ως και τις 10.000 ευρώ και την απειλή διακοπής λειτουργίας για επικίνδυνους ανελκυστήρες, η κατάσταση περιγράφεται ως «τεχνική βόμβα» έτοιμη να εκραγεί. Οι ιδιοκτήτες ζητούν πρόγραμμα ενίσχυσης για τις βασικές εργασίες ασφαλείας και ξεκάθαρες οδηγίες για το πώς θα κινηθούν χωρίς νομικά ή τεχνικά εμπόδια.