FIL.SYSKEPSH.1Ένα πρώτο σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα στην Ανατολική Αττική - μια περιοχή που μπορεί να αποτελεί μόλις το 1% της αγροτικής γης σε όλη την Ελλάδα, αλλά αποτελεί το 40% στην Αττική - σημειώθηκε μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1 Απριλίου στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής μεταξύ του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτη Σγουρίδη, του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρου Φιλίππου, υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας Αττικής και εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων της περιοχής.

Στο πρώτο μέρος της σύσκεψης ο κ. Σγουρίδης συναντήθηκε με τη Γενική Διευθύντρια Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Αιμιλία Ρόδη, τη Δ/ντρια Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Ανατολικής Αττικής Χρυσάνθη Καπετανοπούλου και τους Τομεάρχες της συγκεκριμένης διεύθυνσης και της Δ/νσης Αλιείας, οι οποίοι έθεσαν υπόψη του Υφυπουργού τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά στη διεκπεραίωση των υποθέσεων που καλούνται να φέρουν εις πέρας στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας – πτηνοτροφίας, της αλιείας και της μελισσοκομίας εστιάζοντας κυρίως στο ζήτημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών που έχουν ως αποτέλεσμα συχνά να μην μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς στα καθήκοντά τους τόσο στη διενέργεια ελέγχων όσο και στην εξέταση των καταγγελιών που γίνονται. Επιπλέον, διατυπώθηκε αίτημα για αποτελεσματικότερη συνεργασία με το υπουργείο σε θέματα γραφειοκρατίας όπως επίσπευση των απαιτούμενων διαδικασιών, ταχύτερη απάντηση σε έγγραφα κ.α. ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών.

Στο δεύτερο μέρος της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών – συλλόγων της περιοχής, αναπτύχθηκαν από τους ίδιους τους παραγωγούς (αγρότες, αμπελουργούς, κτηνοτρόφους – πτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και αλιείς) όλα τα ζητήματα που απασχολούν όσους δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα στην Ανατολική Αττική.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σπάτων Σταύρος Κουλοχέρης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κερατέας Δημήτρης Λεβαντής, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μαραθώνα Αλέξανδρος Βάρσος ανέπτυξαν στον κ. Σγουρίδη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κλάδοι της γεωργίας, της αμπελουργίας και των οπωροκηπευτικών και πρότειναν μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της Ανατολικής Αττικής κυρίως όσον αφορά σε διευκολύνσεις που χρειάζεται να γίνουν για τους νέους αγρότες της Αττικής.

Εκ μέρους των κτηνοτρόφων της Αττικής μίλησε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» Γιάννης Κοντογιάννης, ο οποίος αναφέρθηκε πρωτίστως στο μείζον ζήτημα των χρήσεων γης και της έλλειψης θεσμοθετημένων χώρων βόσκησης αλλά και στο γεγονός ότι η νομοθεσία για την κτηνοτροφία είναι αρκετά ασαφής, επισημαίνοντας παράλληλα ότι πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την Αττική ειδικά αυτήν την περίοδο που γίνεται η τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τους βοσκοτόπους.

Ο κλάδος της μελισσοκομίας εκπροσωπήθηκε από τον Νικόλαο Παλαιοκώστα εκ μέρους της Ομοσπονδίας Μελισσοκόμων Ελλάδας (ΟΜΣΕ) και του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ανατολικής Αττικής «Κηφήνας» και τον πρόεδρο του Μελισσοκομικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Σαρωνικού «ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ» Προκόπη Ακρίβο, οι οποίοι τόνισαν ότι η μελισσοκομία γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής και αναφέρθηκαν στο πρόβλημα που υπάρχει γύρω από τη διάθεση του μελιού αλλά και στον έντονο ανταγωνισμό που έχει αναπτυχθεί λόγω αμφιβόλου προελεύσεως μελιού – κυρίως εισαγόμενου - που δεν ελέγχεται.

Όσον αφορά στον τομέα της αλιείας, τοποθετήθηκαν σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος κλάδος οι κ.κ. Κωνσταντίνος Αρβανίτης και Δημήτρης Στούπας, οι οποίοι επισήμαναν την ανάγκη καλύτερου ελέγχου αλλά και επιβολής περιορισμών στην αλίευση και εστίασαν στα προβλήματα που έχουν προκύψει από τον μεγάλο ανταγωνισμό με τους ερασιτέχνες αλιείς. Βασικό τους αίτημα, το οποίο έθεσε και η περιφερειακή σύμβουλος Ιωάννα Στεργίου είναι η δημιουργία σκάλας σε σημείο που θα κριθεί κατάλληλο στην Ανατολική Αττική για τη διάθεση – εμπόριο αλιευμάτων.

Τέλος, ο εκπρόσωπος των πτηνοτρόφων της περιοχής Αριστείδης Κλημέντζος εξέφρασε την ανησυχία του για την ύφεση που γνωρίζει η πτηνοτροφία τα τελευταία χρόνια και ζήτησε τη στήριξη του υπουργείου στον συγκεκριμένο κλάδο.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σγουρίδης, αφού άκουσε με προσοχή τις θέσεις των εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων και τα ζητήματα που του τέθηκαν, ζήτησε να λάβει από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας αλλά και τους εκπροσώπους των συλλόγων – συνεταιρισμών υπόμνημα με προτάσεις για στρεβλώσεις που μπορούν να αρθούν όσον αφορά στην περιοχή της Αττικής, καθώς και ένα επικαιροποιημένο πενταετές πρόγραμμα για την Αττική χωρισμένο σε δύο μέρη: σε εφικτές δράσεις και σε οραματικό προγραμματισμό για την αναβίωση της Αττικής Γης προκειμένου σε επόμενη συνάντηση να δρομολογηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την περαιτέρω ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή.

Ολοκληρώνοντας τη συνάντηση εργασίας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Φιλίππου τόνισε τη μεγάλη σημασία που είχε η συγκεκριμένη σύσκεψη γιατί σηματοδοτεί μια νέα αρχή για την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα στην Ανατολική Αττική, ενός τομέα που αποτελεί βασική προτεραιότητα της Περιφερειακής Αρχής και αναμένεται να προσφέρει πολλά τόσο στην τοπική όσο και στην εθνική οικονομία, ιδιαίτερα στη χρονική συγκυρία της κρίσης κυρίως για τους νέους που βρίσκουν σε αυτόν τον τομέα επαγγελματική διέξοδο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης η βουλευτής Περιφέρειας Αττικής Γεωργία Μαρτίνου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ανατολικής Αττικής Καίτη Θεοχάρη, Στέλιος Κοροβέσης, Σπύρος Πάντζας, Ζαχαρίας Πελέκης, Ιωάννα Στεργίου και Ιωάννα Τσούπρα, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος σε θέματα Αγροτικής Πολιτικής Ταξιάρχης Φαρμάκης, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Αλιείας Παρασκευή Τουτουντζή, ο δ/ντης του πολιτικού γραφείου του υφυπουργού Κων/νος Μπουλμέτης, καθώς και πολλοί ακόμα εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων. 


 

ANAGGELIA GAMOY NEA 255x200

 

syneidisi

xtypos