Συνεδρίασε τη Δευτέρα 6 Απριλίου 2015 το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρου Φιλίππου, με θέματα τον απολογισμό της χειμερινής περιόδου 2014-2015, τον σχεδιασμό και τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω τυχόν δασικών πυρκαγιών εντός του 2015 και την εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
Ο Αντιπεριφερειάρχης στην ομιλία του κάνοντας αρχικά ένα σύντομο απολογισμό της χειμερινής περιόδου τόνισε όλα τα περιστατικά χιονοπτώσεω ν που συνέβησαν τον φετινό χειμώνα αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα και αποτελεσματικά από τη Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, συνεπικουρούμενη από τη Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια από φέτος είχε την ευθύνη εκχιονισμού και του παράπλευρου οδικού δικτύου της Εθνικής Οδού, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται στη γεωγραφική ενότητα της Ανατολικής Αττικής. Επιπλέον, η Περιφέρεια συνέδραμε τον Δήμο Ωρωπού με αντλητικά μηχανήματα, την 27 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια πλημμυρικών φαινομένων που είχαν σαν αποτέλεσμα την υπερχείλιση του Ασωπού ποταμού στην εκβολή του.
Στη συνέχεια, ο κ. Φιλίππου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην άριστη συνεργασία που είχε η ΠΕ Ανατολικής Αττικής με το Πυροσβεστικό Σώμα και την Τροχαία, αλλά και τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας των Δήμων και τις εθελοντικές οργανώσεις της περιοχής. Επιπλέον, τόνισε ότι θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη διαρκή ενημέρωση των πολιτών για τις αιτίες πρόκλησης της πυρκαγιάς και μίλησε για τις δύο βασικές προϋποθέσεις για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών, για την προστασία των πολιτών, των οικισμών και των δασών από αυτές που είναι η κατ’ ανάγκη εμπλοκή και συντονισμένη δράση πολλών υπηρεσιών και φορέων και η αποδοχή ότι η προληπτική οργάνωση είναι το σημαντικότερο στοιχείο της όλης προσπάθειας.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι και φέτος η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών καθώς ξεκίνησε έγκαιρα την προετοιμασία και τον συντονισμό των απαραίτητων ενεργειών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Επισήμανε δε ότι «βασικό μας μέλημα είναι η πρόληψη. Έτσι, θα πρέπει και οι πολίτες από τη μεριά τους να ευαισθητοποιηθούν, να συμμορφωθούν με τις οδηγίες των αρμοδίων υπηρεσιών και να μην προχωρούν στην καύση ξερών χόρτων και εργασιών ηλεκτροσυγκόλλησης καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου» και πρότεινε σειρά μέτρων που πρέπει να ληφθούν στην κατεύθυνση της πρόληψης, όπως είναι τα έργα αντιπυρικής προστασίας δασών και δασικών εκτάσεων, οι καθαρισμοί βλάστησης για τη μείωση του κινδύνου, μέτρα για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς από την εκτέλεση γεωργικών και άλλων εργασιών περιορισμένης έκτασης στην ύπαιθρο, επιτήρηση δασών, κινητοποίηση και συντονισμό εθελοντικών οργανώσεων από την Περιφέρεια και οργάνωση εθελοντισμού σε επίπεδο δήμων κ.α.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Φιλίππου εστίασε στο μείζον θέμα της εφαρμογής του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας των οχημάτων όταν υπάρχει υψηλός δείκτης επικινδυνότητας και κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να εκφράσουν τις απόψεις τους και να υποβάλουν τις προτάσεις τους και επισήμανε ότι θα πρέπει να βοηθήσουν όλοι φορείς ώστε να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή επιτήρηση με δεδομένο ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο η Αστυνομία να επιτηρήσει το σύνολο των δρόμων.
«Ο ρόλος της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής είναι να συντονίσει όλες τις υπηρεσίες και τους εμπλεκόμενους φορείς με στόχο την εύρυθμη συνεργασίας τους. Πιστεύω ακράδαντα στη σωστή προετοιμασία, τον σωστό σχεδιασμό προληπτικών ενεργειών γιατί η ασφάλεια των πολιτών είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας» είπε κλείνοντας ο κ. Αντιπεριφερειάρχης.
Στη συνέχεια πήρε τον λόγο η Εντεταλμένη Σύμβουλος της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής Ιωάννα Τσούπρα, η οποία έκανε αναφορά στα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η υπηρεσία αλλά και στα θέματα που πρέπει να ξεπεραστούν εστιάζοντας κυρίως στον κίνδυνο από πυλώνες και γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης της ΔΕΗ που βρίσκονται κοντά σε δασικές εκτάσεις, στη συντήρηση των πυροσβεστικών κρουνών – υδροστομίων ώστε σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς να διευκολυνθεί το έργο της πυρόσβεσης, την ασφαλιστική κάλυψη των μελών των εθελοντικών ομάδων που είναι ενταγμένες στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αλλά και στο μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε ευπαθείς περιοχές ζώνης ευθύνης κατά την αντιπυρική περίοδο.
Ακολούθησε σύντομη τοποθέτηση του Περιφερειακού Συμβούλου Ανατολικής Αττικής Ζαχαρία Πελέκη, η οποία επικεντρώθηκε στον τομέα της πρόληψης και της εκπαίδευσης με την καλύτερη δυνατή προετοιμασία και οργάνωση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών – φορέων και την ενίσχυση αυτών όσον αφορά στις υποδομές και τον εξοπλισμό.
Από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Ανατολικής Αττικής, τοποθετήθηκε ο αναπλ. προϊστάμενος Αναστάσιος Γιώτης, ο οποίος έκανε ένα σύντομο απολογισμό της χειμερινής περιόδου και εν συνεχεία αναφέρθηκε σε όλες τις ενέργειες που έχουν ήδη γίνει αλλά και σε εκείνες που πρέπει να δρομολογηθούν ώστε να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και με αποτελεσματικότητα τα περιστατικά πυρκαγιών που τυχόν προκύψουν κατά τη φετινή θερινή περίοδο.
Όλοι οι συμμετέχοντες στο ΣΟΠΠ έθεσαν ζητήματα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και έδωσαν μεγάλη έμφαση στους τομείς όπου χρειάζεται να γίνει περισσότερη προσπάθεια, όπως είναι η εκπαίδευση του πληθυσμού, η ενημέρωση των πολιτών μέσω σχετικού πληροφοριακού υλικού (έντυπα, φυλλάδια κτλ), η εξασφάλιση χρηματοδότησης για την πραγματοποίηση αποψιλώσεων και συντηρήσεων των δικτύων, η έλλειψη προσωπικού, η ενίσχυση των υπηρεσιών με εξοπλισμό και μέσα, η πραγματοποίηση έργων πρόληψης σε συνεργασία με τους δήμους αλλά και επιμέρους θέματα τοπικού ενδιαφέροντος.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης: ο Διοικητής της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής Υποστράτηγος ΠΣ Αθανάσιος Σερεντέλος, ο Διοικητής της ΠΥ Ανατολικής Αττικής Αντιπύραρχος Αθανάσιος Τζοΐτης, οι Διοικητές από τις τοπικές ΠΥ Λαυρίου, Κρωπίας, Νέας Μάκρης, Οινοφύτων, 6ου Πυροσβεστικού Σταθμού Θρακομακεδόνων, 9ου ΠΣ Ολυμπιακού Χωριού, 12ου ΠΣ Παλλήνης, εκπρόσωπο των Αστυνομικών Δ/νσεων Βορειοανατολικής Αττικής, Νοτιοανατολικής Αττικής και Δυτικής Αττικής, οι Διοικητές και εκπρόσωποι των τμημάτων Τροχαίας Αττικής Οδού, Κηφισιάς, Νέας Ιωνίας, Αγίας Παρασκευής, Καπανδριτίου – Μαλακάσας, εκπρόσωποι από τα Λιμεναρχεία Λαυρίου και Ραφήνας, ο προϊστάμενος της Δ/νσης Δασών Ανατολικής Αττικής, οι Δασάρχες Πεντέλης, Λαυρίου, Πάρνηθας και Καπανδριτίου, ο Δ/ντης Προγνώσεων της ΕΜΥ, εκπρόσωπος της περιφερειακής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Αντιδήμαρχοι, Εντεταλμένοι Σύμβουλοι και αρμόδιοι υπάλληλοι για την Πολιτική Προστασία από τους δήμους Αχαρνών, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Διονύσου, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα, Μαρκόπουλου Μεσογαίας, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας – Πικερμίου, Σαρωνικού, Σπάτων – Αρτέμιδος και Ωρωπού, οι Δ/ντες Τεχνικών Έργων και Υγείας – Πρόνοιας ΠΕ Ανατολικής Αττικής, εκπρόσωποι από τη Σχολή Τεθωρακισμένων (3ο Επιτελικό Γραφείο), τη Δ/νση Αεροπορικής Βάσης Πάρνηθας, τη 2η Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», την ΕΥΔΑΠ, τη ΔΕΗ και τη ΔΕΔΔΗΕ, τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα, τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Λαυρεωτικής, καθώς και από εθελοντικές ομάδες και οργανώσεις της Ανατολικής Αττικής.