Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
Αρχική Κοινωνικά Ο Σύλλογος Ποντίων Κορωπίου και ο Δήμος Κρωπίας στη συγκέντρωση για τη...

Ο Σύλλογος Ποντίων Κορωπίου και ο Δήμος Κρωπίας στη συγκέντρωση για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

poria.genoktoniasΟ σύλλογος Ποντίων Κορωπίου «Εύξεινος Πόντος» συμμετείχε το απόγευμα της Tρίτης 19 Μαΐου 2015 στη μεγάλη συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος και στην πορεία προς την Τουρκική Πρεσβεία που οργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και υποστήριξε  η αιρετή Περιφέρεια Αττικής, για την 96η θλιβερή επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Η εφαρμογή του σχεδίου της Γενοκτονίας άρχισε από το 1914 και κορυφώθηκε με την απόβαση του Μουσταφά Κεμάλ στην Σαμψούντα στις 19 Μαΐου 1919.Τα θύματα της Γενοκτονίας προσεγγίζουν ή και ξεπερνούν τον αριθμό των 350.000. Στόχος είναι η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας και η
αναγνώριση του εγκλήματος από την Τουρκία όχι μόνο για τους Έλληνες του Πόντου αλλά συνολικά του ελληνισμού της Μικράς Ασίας, της Ανατολικής Θράκης και των άλλων Χριστιανικών πληθυσμών (Αρμενίων, Ασσυρίων κα.) από το 1914 έως το 1923.
Τον σύλλογο Ποντίων του Κορωπίου εκπροσώπησε, η πρόεδρος του Συλλόγου, Ελένη Παυλίδου, η Ναταλία Σεμενίδου (ταμίας), ο Δημήτρης Καρκαντάς (αντιπρόεδρος), ο  Μπάμπης Μαυρίδης (μέλος), η Μπέλα Καρκαντά και οι  Γιώργος Σαρσαρίδης και η Ελένη Μουρατίδου από το χορευτικό του συλλόγου. Τον Δήμαρχο Κρωπίας Δημήτρη Κιούση εκπροσώπησε, ο Ιωάννης Κατιμερτζόγλου, υπεύθυνος Γραφείου τύπου Δήμου Κρωπίας.
Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Κρωπίας,  Δημήτριος Ν. Κιούσης επισημαίνει « Στις δύσκολες περιόδους που διανύουμε ο Ελληνισμός του Πόντου παραμένει σημείο εθνικής αναφοράς και υπερηφάνειας. Το αίτημα για μια καμπάνια  διεθνούς εκστρατείας για το ζήτημα της γενοκτονίας όχι μόνον για τους ελληνικούς πληθυσμούς του Πόντου, της Μ. Ασίας και της Αν. Θράκης αλλά και για τους άλλους λαούς του κόσμου παραμένει ενεργό και επίκαιρο».
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε, κεντρική εκδήλωση μνήμης και επιμνημόσυνη δέηση στο περίπτερο της ΠΟΕ, την  επίσημη αλλαγή Προεδρικής Φρουράς με Εύζωνες ντυμένους με τη φορεσιά του Πόντιου Αντάρτη,  χαιρετισμό του προέδρου ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδας και Νήσων Γεωργίου Βαρυθυμιάδη, χαιρετισμό της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, την οποία εκπροσώπησε η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα, Ερμίνα Κυπριανίδου και ομιλία από τον αντιπρόεδρο της Αρμενικής Βουλής Έντουαρντ Σαρμαζάνοφ. Στη συνέχεια είχαμε  κατάθεση στεφάνου και την ανάκρουση του Εθνικού ύμνου. Η εκδήλωση έκλεισε με  πορεία προς την πρεσβεία της Τουρκίας και επίδοση ψηφίσματος.
Η Σουλτάνα Βαρυτιμιάδου, παρουσίασε την τελετή ενώ παρέστησαν  εκπρόσωποι επτά πρεσβειών : Αρμενίας, Βιετνάμ, Τσεχίας, Κύπρου, Ρωσίας, Αιγύπτου και Ουγγαρίας. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, το Προεδρείο της Βουλής και την Πρόεδρο, Ζωή Κωνσταντοπούλου εκπροσώπησε η Γ΄ Αντιπρόεδρος της βουλής, Δέσποινα Χαραλαμπίδου. Από τους εκπροσώπους του εθνικού Κοινοβουλίου παρευρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ραχήλ Μακρή, Ελένη Σταματάκη, Ευγενία Ρουσουνίδου, Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, Γιάννης Αμανατίδης και ο βουλευτής από «Το Ποτάμι»,  Κυριάκος Χαρακίδης.

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

G-EW6DDQ6B17