Την Περιφέρεια Αττικής εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου στο Διεθνές Συνέδριο που διοργάνωσε η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (Ο.Κ.Ε.) με θέμα «Για μια αγροτική παραγωγή μικρής και μεσαίας κλίμακας: οικονομικά βιώσιμη, περιβαλλοντικά βιώσιμη και κοινωνικά συμμετοχική». Στο συνέδριο επίσης συμμετείχε και η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Αττικής Θεοδώρα Ζαχαριά.
Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου έκανε ο Πρόεδρος της ΟΚΕ και Πρόεδρος της Ένωσης των Οικονομικών και Κοινωνικών Συμβουλίων και
Παρόμοιων Θεσμών της Γαλλοφωνίας (UCESIF) Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ο οποίος καλωσόρισε τους συνέδρους και αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα και τους σκοπούς του συνεδρίου.
Στη συνέχεια ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από τον Αναπληρωτή Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευάγγελο Αποστόλου, ο οποίος μίλησε για τις κατευθύνσεις και τον προσανατολισμό της κυβέρνησης για την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα και της αγροτικής οικονομίας της χώρας και κλείνοντας επισήμανε ότι «η δημιουργία μιας αγροτικής οικονομίας που ευνοεί τη μικρής κλίμακας τοπική – οικογενειακή επιχειρηματικότητα με σεβασμό στο περιβάλλον και κοινωνική ευθύνη προϋποθέτει τη συνδρομή όλων».
Στην παρέμβαση του ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, αφού καλωσόρισε με τη σειρά του όλους τους συμμετέχοντες, τόνισε ότι το θέμα του συνεδρίου είναι απόλυτα επίκαιρο, χρήσιμο και αναγκαίο για την περιοχή ειδικά τα τελευταία χρόνια που λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης παρουσιάζεται μια σημαντική στροφή των πολιτών – κυρίως των νέων- προς την αγροτική παραγωγή. Για τον λόγο αυτό εξάλλου η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί έναν εκ των βασικών στόχων της Περιφερειακής Αρχής και προς αυτή την κατεύθυνση η Περιφέρεια Αττικής με τις υπηρεσίες που διαθέτει αλλά και μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων ενισχύει τις προσπάθειες των νέων αγροτών.
Σε συνεργασία δε με την κυβέρνηση η Περιφέρεια επιχειρεί να ξεπεράσει τα γραφειοκρατικά προβλήματα που υπάρχουν, ιδιαίτερα όσον αφορά στους περιορισμούς που προκύπτουν από τις συμφωνίες που έχει κάνει η χώρα μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούν ανασταλτικά στις δραστηριότητες αγροτικής ανάπτυξης.
Επιπλέον, ο κ. Φιλίππου αναφέρθηκε στα προβλήματα ανταγωνισμού που παρατηρούνται ως επί το πλείστον από τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων – αμφιβόλου πολλές φορές ποιότητας – τα οποία κάθε άλλο παρά αξιόπιστα είναι για τη διατροφική ασφάλεια των καταναλωτών. Ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης/αποφυγής ενός τέτοιου κινδύνου είναι τα υψηλής ποιότητας προϊόντα της ελληνικής γης, τα οποία θα πρέπει να τύχουν και της ανάλογης προβολής.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε από τον Πρόεδρο της ΟΚΕ τα χρήσιμα συμπεράσματα που θα προκύψουν από την ανταλλαγή εμπειριών στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου, να δημοσιοποιηθούν τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς την κοινωνία.