Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, 2024
Αρχική Πολιτισμός Εγκαίνια των παράλληλων εκδηλώσεων για τα 150 χρόνια του Νεώτερου Λαυρίου

Εγκαίνια των παράλληλων εκδηλώσεων για τα 150 χρόνια του Νεώτερου Λαυρίου

egkainia.belleepoqueΣτα εγκαίνια των παράλληλων εκδηλώσεων, στα πλαίσια του εορτασμού των 150 χρόνων του νεώτερου Λαυρίου, βρέθηκε ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς. Τα εγκαίνια, τα οποία έγιναν υπό την αιγίδα  του Δήμου Λαυρεωτικής , της Περιφέρειας αλλά και υπό  το συντονισμό  της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής και της Εταιρείας Μελετών Νοτιανατολικής Αττικής, πραγματοποιήθηκαν στο πρόσφατα αποκαταστημένο νεοκλασικό κτίριο του πρώην ξενοδοχείου «Η Ευρώπη», ιδιοκτησίας του κ. Αθανάσιου Μαρτίνου, ο οποίος ευγενικά το παραχώρησε για τη φιλοξενία των εκδηλώσεων, έπειτα από αίτημα του Προέδρου της ΕΜΕΛ κ. Τάσου Βλάδου.  

Το κτίριο  χτίστηκε ως αρχοντικό στα τέλη του 19ου αιώνα και ήταν από τα ομορφότερα νεοκλασικά κτίρια που κοσμούσαν την πόλη του Λαυρίου.  Έπειτα από πολλές  και διαφορετικές χρήσεις στο πέρασμα του χρόνου, τις τελευταίες δεκαετίες  είχε εγκαταλειφθεί  και πολλά στοιχεία του είχαν αλλοιωθεί. Το 1998 όμως, λόγω της ιστορικότητας του, κηρύχθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ ως διατηρητέο και πριν λίγο καιρό  αγοράστηκε από τον κ. Μαρτίνο, ο οποίος σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα κ. Κώστα Μάνθο το απεκατέστησαν στη σημερινή του μορφή.  Οι κατάλληλα διαμορφωμένοι χώροι, ο κομψός φωτισμός  και η επιβλητικότητα του αναπαλαιωμένου οικοδομήματος,  υπενθυμίζουν την αίγλη και τη δόξα του παλιού Λαυρίου, μιας ζωντανής βιομηχανικής πόλης που συμπορεύθηκε με την υπόλοιπη Ευρώπη και άκμασε πολιτιστικά.
Ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής στον χαιρετισμό που απηύθυνε μεταξύ άλλων ανέφερε ότι « κάνουμε μεγάλες προσπάθειες να αναπαλαιώσουμε αρκετά τα ιστορικά κτίρια του Δήμου μας, με την ένταξή τους σε διάφορα προγράμματα αλλά και με τη βοήθεια χορηγών . Μάλιστα το διατηρητέο 2όροφο κτίριο του Λιδωρίκη στη γωνία της Οδού Μητροπούλου , πρόκειται να περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου με επιδότηση της αγοράς του από το Πράσινο Ταμείο. Φυσικά, μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες απόκτησής  του , θα ενταχθεί σε κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα, προκειμένου να ξεκινήσει η αποκατάσταση και αναπαλαίωσή του.»  Ο Δήμαρχος  ευχαρίστησε την ΕΜΕΛ για την προσφορά της στον πολιτισμό του Δήμου όλα αυτά τα χρόνια, ενώ απένειμε και τιμητικές πλακέτες στον Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών, στη ζωγράφο κ. Κατερίνα Γκρανιά Παπαδημητρίου αλλά και στην εκπρόσωπο του κ. Μαρτίνου.
Οι παράλληλες εκδηλώσεις  περιλαμβάνουν έκθεση Χαρακτικής από την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών στο χώρο του ισογείου, ενώ στον 1ο όροφο φιλοξενείται η έκθεση Ζωγραφικής της καλλιτέχνιδος κυρίας Κατερίνας Γκρανιά Παπαδημητρίου με θέμα το Λαύριο, αλλά και έκθεση παλαιών και σύγχρονων Βιβλίων για το αρχαίο και νεώτερο Λαύριο . Τα εγκαίνια των παράλληλων εκθέσεων έγιναν την Τρίτη 17 Νοεμβρίου και ο χώρος θα είναι ανοιχτός στο κοινό έως και  τις 28 Νοεμβρίου, με ώρες λειτουργίας  από τις 16:30 – 21:00 Τρίτη με Παρασκευή και τα Σαββατοκύριακα  11:00- 14:00 και 17:00-21:00. Η διεύθυνση του κτιρίου είναι Κων. Πλειώνη 33 & Ευστ. Βογιατζή, στο Λαύριο.

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

G-EW6DDQ6B17