Ευρεία σύσκεψη με θέμα την αποχέτευση ακαθάρτων στην Αττική πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μετά από πρόσκληση του Υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης από το Υπουργείο Εσωτερικών ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Ευάγγελος Καπετάνιος και υπηρεσιακοί παράγοντες, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, εκ μέρους της ΕΥΔΑΠ ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και Παραγωγής Έργων Κων/νος Βουγιουκλάκης, οι Αντιπεριφερειάρχες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου και Ιωάννης Βασιλείου αντίστοιχα, από την Ανατολική
Αττική οι δήμαρχοι Κορωπίου Δημήτρης Κιούσης, Ραφήνας – Πικερμίου Βασίλης Πιστικίδης, Σπάτων – Αρτέμιδος Δημήτρης Μάρκου και Μαραθώνα Ηλίας Ψηνάκης και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Δήμου Μαρκοπούλου Γιώργος Καβασακάλης, από τη Δυτική Αττική η Δήμαρχος Μάνδρας Ειδυλλίας Ιωάννα Κριεκούκη, ο Δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς, καθώς και εκπρόσωπος του Δήμου Ασπροπύργου.
Στη σύσκεψη, αρχικά συζητήθηκαν τα προβλήματα της Δυτικής Αττικής, όπου ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασιλείου και οι εκπρόσωποι των δήμων μίλησαν για τη μέχρι σήμερα πρόοδο των αποχετευτικών έργων στην περιοχή αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μέχρι την ολοκλήρωση αυτών.
Για την Ανατολική Αττική, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέτρος Φιλίππου έκανε λεπτομερή αναφορά αναλυτικά ανά δήμο της ισχύουσας κατάστασης, τονίζοντας ότι:
1. Για το αποχετευτικό Μαρκοπούλου – Καλυβίων – Κουβαρά, έχει ήδη ολοκληρωθεί από το 2013 η Μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού στο Μαρκόπουλο, η οποία και λειτουργεί και αναμένονται να γίνουν και οι απαιτούμενες συνδέσεις για να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το έργο. Παράλληλα, πρόσφατα η Περιφέρεια Αττικής ένταξε στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων και την αποχέτευση της περιοχής του Πόρτο Ράφτη (προϋπολογισμός έργου 28 εκατ. ευρώ) και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες δημοπράτησης του έργου.
2. Για τους Δήμους Παλλήνης (περιλαμβάνει και την περιοχή του Γέρακα) και Σαρωνικού (το παραλιακό μέτωπο: Παλαιά Φώκαια, Ανάβυσσος, Σαρωνίδα, Λαγονήσι και Αγία Μαρίνα Κορωπίου), υπάρχουν ήδη ολοκληρωμένες μελέτες (σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ), οι οποίες από το 2012 έχουν ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) με αποδέκτη των λυμάτων την Ψυττάλεια. Το έργο δεν έχει ξεκινήσει μέχρι σήμερα γιατί δεν έχει επικυρωθεί ακόμα από τα αρμόδια υπουργεία.
3. Για τους Δήμους Κορωπίου και Παιανίας, το έργο συνολικού προϋπολογισμού 123 εκατ. ευρώ έχει ξεκινήσει από το 2014, έχει ήδη προχωρήσει σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% και αναμένεται – αν δεν υπάρξουν επιπλέον καθυστερήσεις λόγω ευρημάτων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία ή οικονομικών προβλημάτων – να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016.
4. Για τους Δήμους Σπάτων – Αρτέμιδας και Ραφήνας – Πικερμίου, υπάρχει χωροθέτηση για κατασκευή ΚΕΛ στη θέση Πλατύ Χωράφι, για την οποία όμως υπάρχει αντίδραση από την πλευρά των κατοίκων. Από τους δύο δήμους έχει γίνει πρόταση για σύνδεση με το ΚΕΛ της Ψυττάλειας, αλλά δεν έχει υπάρξει θετική ανταπόκριση – έγκριση του συγκεκριμένου αιτήματος ούτε από την ΕΥΔΑΠ ούτε από τα αρμόδια υπουργεία. Επιπλέον, αξίζει να επισημανθεί ότι έχει γίνει και αντιπρόταση χωροθέτησης του ΚΕΛ στη ζώνη του Αεροδρομίου.
5. Για τον Δήμο Μαραθώνα, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες της ανάθεσης της μελέτης που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής – αφού πρώτα λύθηκε με κοινωνική συναίνεση το ζήτημα του χώρου εγκατάστασης του ΚΕΛ – και αναμένεται να είναι έτοιμη το 2016. Με την ολοκλήρωση της μελέτης, αναμένεται να ξεκινήσει το έργο.
Μετά την εκτενή παρουσίαση της προόδου των έργων αλλά και των προβλημάτων που υπάρχουν για την ολοκλήρωσή τους, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ζήτημα των προστίμων που έχουν επιβληθεί τόσο για τα λύματα του ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΠΕΔΙΟΥ όσο για τα λύματα δήμων της Ανατολικής Αττικής και ζητήθηκε από τον Υπουργό να δοθούν άμεσα όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για την πρόοδο των έργων αποχέτευσης προκειμένου να μπορέσει να αντικρουστεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την επιβολή των προστίμων.