Την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρου Φιλίππου, η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, με κύρια θέματα τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου του 2017, τις δράσεις προετοιμασίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από πλημμύρες και χιονοπτώσεις-παγετό κατά την τρέχουσα περίοδο, καθώς και τις δράσεις προετοιμασίας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμού.
Λαμβάνοντας τον λόγο κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Αντιπεριφερειάρχης, αφού καλωσόρισε τους παραβρισκόμενους, έκανε μια συνοπτική αναφορά στην αντιπυρική περίοδο και στα συμβάντα στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, εστιάζοντας κυρίως στη μεγάλη φωτιά του Καλάμου όπου κινητοποιήθηκαν από την πλευρά της Περιφέρειας δια μέσου της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας το σύνολο των διαθέσιμων μέσων που ζητήθηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία (26 υδροφόρες και 10 εκσκαφικά μηχανήματα). Ακολούθως αναφέρθηκε στην αυταπάρνηση που επέδειξαν όλοι οι εμπλεκόμενοι που συμμετείχαν στην κατάσβεση της συγκεκριμένης φωτιάς, καταλήγοντας ότι συνολικά και ο φετινός απολογισμός ήταν θετικός για την περιοχή της ΠΕΑΑ, παρά το γεγονός ότι οι πυρκαγιές ήταν περισσότερες από πέρυσι. Τόνισε δε ότι η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιήθηκε για να συνδράμει το Πυροσβεστικό Σώμα, με υδροφόρες και εκσκαφικά μηχανήματα, σε όποιο συμβάν της ζητήθηκε. Παράλληλα, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Πυροσβεστική Υπηρεσία, Αστυνομία, Δήμους και εθελοντές) που δραστηριοποιήθηκαν στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής για την αποτελεσματικότητα τους κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
Αναφορικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πλημμυρών, παρουσίασε συνοπτικά τις εργολαβίες (καθαρισμός ρεμάτων, καθαρισμός και συντήρηση φρεατίων υδροσυλλογής – συνδετήριων αγωγών), τα αντιπλημμυρικά έργα και τις μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας που εκτελούνται ή πρόκειται να εκτελεστούν από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής. Ειδικότερη αναφορά έγινε στην πληγείσα περιοχή του Καλάμου, όπου ο κ. Φιλίππου τόνισε ότι έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός των ρεμάτων της περιοχής και έχει εγκριθεί κονδύλι €4.000.000, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής με την κατασκευή έργων, τα οποία θα ξεκινήσουν άμεσα το επόμενο διάστημα με ευθύνη του Δασαρχείου. Τονίστηκε επίσης ότι ο σχεδιασμός της Περιφέρειας για τις χιονοπτώσεις έχει ολοκληρωθεί.
Ακολούθησε αναφορά στις αρμοδιότητες όλων των εμπλεκόμενων φορέων και την καλή συνεργασία που πρέπει να υπάρχει ανάμεσά τους, για να μπορέσουν να πετύχουν στο δύσκολο έργο με το οποίο έχουν επιφορτιστεί και εκφράστηκε η πεποίθηση ότι θα καταφέρουν όλοι οι φορείς να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του φετινού χειμώνα.
Τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης στην προσφώνηση του επισήμανε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι αναγκαίο να επανεξετάζουν προληπτικά και σε τακτά χρονικά διαστήματα την ετοιμότητά τους και τον σχεδιασμό των δράσεων σε σχέση με τον σεισμικό κίνδυνο. Επισήμανε δε ότι έχουν καταγραφεί στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής ανά Δήμο όλοι οι χώροι καταφυγής σε περίπτωση σεισμού και σύντομα θα απεικονιστούν χαρτογραφικά στον διαδικτυακό τόπο της Περιφέρειας. Επίσης ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους ότι έχει ήδη αποσταλεί έγγραφο για το που θα συνεδριάσει το ΣΟΠΠ σε περίπτωση που το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής αντιμετωπίζει πρόβλημα στατικότητας καθώς και για το που θα λειτουργήσουν εναλλακτικά οι κρίσιμες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας.
Επίσης ενημέρωσε ότι στις 23 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Περιφερειακή Ενότητα (στον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου) άσκηση επί χάρτου σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ και με τη συμμετοχή των αρμόδιων φορέων (Δήμοι, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Ένοπλες Δυνάμεις, ΕΚΑΒ, Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση κλπ). Ζήτησε να συμμετέχουν από κάθε Δήμο παρατηρητές, ώστε σύντομα να γίνουν ασκήσεις σε όσο περισσότερους δήμους γίνεται.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Προϊσταμένη του Τμήματος Σχεδίων Έκτακτης Ανάγκης – Πρόληψης του ΟΑΣΠ κα Χ. Γκουντρομίχου, η οποία έκανε εκτεταμένη αναφορά σε θέματα που σχετίζονται με τον απαιτούμενο σχεδιασμό των ΟΤΑ και ειδικότερα με τον προσεισμικό έλεγχο των δημοσίων κτιρίων και τον προσδιορισμό των χώρων καταφυγής και πρότεινε τη διενέργεια ΣΟΠΠ με μοναδικό θέμα τη διαχείριση του σεισμικού κινδύνου.
Αμέσως μετά ακολούθησε τοποθέτηση του Πύραρχου Σταμούλη Ιωάννη από την Διοίκηση Π.Υ. Αθηνών, ο οποίος παρουσίασε στοιχεία που αφορούσαν στις πυρκαγιές του καλοκαιριού, ευχαρίστησε όλους τους φορείς για τη στήριξη που παρείχαν στην Πυροσβεστική στην αντιμετώπιση των συμβάντων και αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος ενόψει της χειμερινής περιόδου.
Εν συνεχεία τον λόγο πήραν εκπρόσωποι των Δήμων, καθώς και μέλη εθελοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Αττική και αναφέρθηκαν στα προβλήματα που εμφανίστηκαν κατά την αντιπυρική περίοδο, κάνοντας παράλληλα απολογισμό των δράσεών τους ενώ ανέπτυξαν και τον σχεδιασμό τους για την επερχόμενη χειμερινή περίοδο.
Αναλυτικά στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν η Περιφερειακή Σύμβουλος Εντεταλμένη για Θέματα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννα Τσούπρα, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ανατολικής Αττικής Ζαχαρίας Πελέκης, Διοικητές και εκπρόσωποι της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής και των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Λαυρίου, Κρωπίας, Νέας Μάκρης, Οινοφύτων, καθώς και από τον 12ο ΠΣ, τον 9ο ΠΣ, τον 8ο ΠΣ και τον 6οΠΣ (Θρακομακεδόνες), εκπρόσωποι των Α΄, Β΄ και Γ΄ Τμημάτων Τροχαίας Βορειοανατολικής Αττικής και του Τμήματος Τροχαίας Αττικής Οδού, καθώς και των Δ/νσεων Αστυνομίας Βορειοανατολικής, Νοτιοανατολικής και Δυτικής Αττικής.
Επίσης, συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα Λιμεναρχεία Ραφήνας, Λαυρίου και Χαλκίδας – Ωρωπού, αλλά και από τη Δ/νση Δασών Ανατολικής Αττικής, τη Δ/νση Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών, το Δασαρχείο Πεντέλης, τη Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, την ΠΠ Δήμων Ανατολικής Αττικής, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά, τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, τη Δ/νση Αεροπορικής Βάσης Πάρνηθας, την ΥΠΑ (Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών), στελέχη του ΟΑΣΠ, της ΔΕΔΗΕ, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΜΥ, των ΑΤΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ ΑΕ, του ΕΚΑΒ και του ΣΠΑΠ.
Σημαντική εκπροσώπηση στη συνεδρίαση είχαν και οι εθελοντικές οργανώσεις της Ανατολικής Αττικής (Εθελοντική Ομάδα ΠΠ Καλυβίων, Εθελοντική Ομάδα ΠΠ Κουβαρά, Εθελοντές Δασοπροστασίας Αττικής – ΕΔΑΣΑ, Όμιλος Φίλων του Δάσους, Εθελοντικές Δυνάμεις Δασοπυρόσβεσης και Διάσωσης Ροδόπολης, Μονάδα Αντιμετώπισης Κινδύνων Ιπποκράτειος Πολιτεία, Σωματείο Πολιτικής Προστασίας Εθελοντών Κρυονερίου, Εθελοντική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Ο.Μ.Α.Κ), Εθελοντική Ομάδα Δήμου Παιανίας, Σύλλογος Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Αγίου Στεφάνου. Σωματείο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Β/Α Τομέα Υμηττού).
Τέλος, από την Περιφέρεια Αττικής παραβρέθηκαν στελέχη της Αυτοτελούς Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας, του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Ανατολικής Αττικής και της Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕΑΑ.