Ανοιχτή εκδήλωση με τίτλο «Ελλάδα 2030 – Με πυξίδα την ευημερία» διοργάνωσε την Τετάρτη 6 Ιουλίου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής του Νότιου Τομέα Αθηνών, Χάρης Θεοχάρης. Στο ανοιχτό θέατρο «Μαίρη Αρώνη», στον Άλιμο, συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 600 πολίτες, ενώ εκατοντάδες άλλοι παρακολούθησαν την εκδήλωση σε ζωντανή μετάδοση μέσω Facebook.
Προσκεκλημένοι του κ. Θεοχάρη ήταν η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, ο διευθυντής περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος, ενώ δια ζώσης παρέμβαση έκανε και ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος Κώστας Παπαχλιμίντζος.
Στη διάρκεια της ομιλίας του ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, Χάρης Θεοχάρης, έδωσε έμφαση στους νέους και τις προσδοκίες τους από την Ελλάδα του αύριο. Όπως είπε χαρακτηριστικά «ο κόσμος αλλάζει -και αλλάζει πιο γρήγορα και πιο βαθιά από ποτέ. Η Ευρώπη αλλάζει και εμείς στην Ελλάδα πρέπει να διαλέξουμε πού θέλουμε να ανήκουμε. Δεν μπορούμε να αμφιταλαντευόμαστε. Όλοι πλέον ζητάμε μεγαλύτερη ασφάλεια, κυρίως όμως διεκδικούμε περισσότερες ευκαιρίες προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, για εμάς τους ίδιους και ακόμη περισσότερο για τα παιδιά μας. Συμπληρώνουμε τρία χρόνια διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία. Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί τα τελευταία τρία χρόνια είναι αληθινή. Και όλα τα επιτεύγματα, από το 2019 έως σήμερα, έχουν υπογραφή: Την υπογραφή της Νέας Δημοκρατίας, το συνώνυμο της δικαιοσύνης και της ανάπτυξης».
Ο κ. Θεοχάρης τόνισε περαιτέρω ότι «πρώτη φορά -και μάλιστα εν μέσω τόσο μεγάλων κρίσεων- μία κυβέρνηση έχει κατορθώσει να υλοποιήσει ένα τόσο μεγάλο μέρος του προγράμματός της. Αυτό έχει πετύχει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αναφέρω, εντελώς ενδεικτικά, τη μείωση των φόρων, τον περιορισμό της ανομίας, το νοικοκύρεμα στην παιδεία και την πάταξη της ενδοπανεπιστημιακής παραβατικότητας, την καθαυτό οικονομική ανάπτυξη, τις επενδύσεις, τη δραστική ελάττωση της ανεργίας, στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά, στην ψηφιοποίηση του κράτους, γίνονται άλματα. Τι λείπει όμως; Το να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε τις κρίσεις του μέλλοντος. Με ακόμη μεγαλύτερο δυναμισμό, με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Αλλά και να πάρουμε τη ζωή μας περισσότερο στα χέρια μας. Να ανακτήσουμε τον έλεγχο».
Από την πλευρά της η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο Ελληνικός Τουρισμός άντεξε την ασφυκτική πίεση μέσα στην κρίση της πανδημίας και έτσι σήμερα μπορούμε να σκεφτόμαστε το μέλλον, έχοντας την επιπλέον δυνατότητα να αξιοποιήσουμε το πολύ σημαντικό εργαλείο του Ταμείου Ανάκαμψης εν όψει των στόχων μας για το 2030. Όπως το έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιδιώκουμε το άριστο αποτέλεσμα στο εξής τρίπτυχο: Ποιότητα υπηρεσιών, βιωσιμότητα και ισορροπία. Πρέπει να ξεπεράσουμε την κρίση, πρέπει όμως να ξεπεράσουμε και τις προσδοκίες μας».
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς επισήμανε ότι «Η Ελλάδα πρωτοπορεί σε πολλές δράσεις περιβάλλοντος, ακόμη και σε σχέση με την ΕΕ. Παράδειγμα το πρόγραμμα ‘Απάτητα Βουνά’ για την προστασία των ορεινών οικοσυστημάτων. Είμαστε οι πρώτοι στην ΕΕ και οι δεύτεροι παγκοσμίως που εφαρμόζουμε κάτι τέτοιο. Επίσης, θέτουμε σε καθεστώς απόλυτης προστασίας 1.000 παραλίες ανά την Ελλάδα, με στόχο να φτάσουμε τις 10.000. Ταυτόχρονα, προχωρούμε για πρώτη φορά σε συστηματικές αναδασώσεις, με κονδύλι 200 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έως το 2028, θα έχουμε φυτέψει 22 εκατ. δέντρα».
Τέλος ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος μίλησε για τα ευρήματα των ερευνών που διενεργεί τακτικά η διαΝΕΟσις, εφιστώντας την προσοχή όλων στο φαινόμενο της ομογενοποίησης απόψεων μεταξύ των γενεών στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργακόπουλος «οι νέοι Έλληνες μεγαλώνοντας έχουν ταυτόσημες απόψεις με τους γονείς τους. Αυτή η αλληλουχία πρέπει να σπάσει. Πρέπει να σταματήσουμε γενιά με γενιά να γινόμαστε οι γονείς μας. Γιατί έτσι δεν μπορούμε να πάμε παρακάτω ως κοινωνία. Και θα είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουμε σε αυτό το υπόβαθρο προβλήματα όπως το δημογραφικό, η κλιματική αλλαγή κ.α., τα οποία θα γίνονται ολοένα και πιο έντονα».