Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου: «Ο Δήμος Μαρκοπούλου, η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Μαρκοπούλου (Κ.Δ.Ε.Μ.) και η Περιφέρεια Αττικής, συνδιοργανώνουν και σας προσκαλούν σεένα ζωντανό μουσικό αφιέρωμα στο Σμυρνέϊκο Ρεμπέτικο και Λαϊκό Τραγούδι, την Κυριακή 24 Ιουλίου2022 και ώρα 21.00, στην Κεντρική Πλατεία Μαρκοπούλου.
Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει μια επιλογή από τα πιο αγαπημένα ελληνικά ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια, με στόχο την αναβίωση του καθαρού ελληνικού γλεντιού, έτσι όπως το επανάφεραν οι διάσημες κομπανίες τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.
Με την εγγραφή του Ρεμπέτικου στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO το 2017, αναγνωρίστηκε ως κομμάτι του παγκόσμιου πολιτισμού!
Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η ίδια η UNESCO: Το ρεμπέτικο είναι μια μουσική και πολιτιστική έκφραση που συνδέεται άμεσα με το τραγούδι και το χορό. Αρχικά εξαπλώθηκε στα κατώτερα αστικά στρώματα και στην εργατική τάξη, στις αρχές του εικοστού αιώνα. Πλέον αποτελεί ένα τυποποιημένο ρεπερτόριο, σχεδόν σε κάθε κοινωνική περίσταση που περιλαμβάνει μουσική και χορό […] Τα ρεμπέτικα τραγούδια περιέχουν ανεκτίμητες αναφορές στα ήθη, έθιμα και παραδόσεις ενός συγκεκριμένου τρόπου ζωής, αλλά κυρίως αποτελούν μια ζωντανή μουσική παράδοση με έντονο συμβολικό, ιδεολογικό και καλλιτεχνικό χαρακτήρα. Αρχικά, η μετάδοση γινόταν αποκλειστικά προφορικά, μέσω της ζωντανής εκτέλεσης τραγουδιών και της διδασκαλίας νεότερων ερμηνευτών από μεγαλύτερους οργανοπαίκτες και τραγουδιστές. Αυτή η μη τυπική μέθοδος μάθησης εξακολουθεί να είναι σημαντική, αλλά η εξάπλωση των ηχογραφήσεων, των μέσων μαζικής ενημέρωσης κ.α. έχουν ενισχύσει άλλες μεθόδους μετάδοσης. Την τελευταία δεκαετία, το ρεμπέτικο διδάσκεται όλο και περισσότερο σε μουσικά σχολεία, ωδεία και πανεπιστήμια, συμβάλλοντας στην ευρύτερη διάδοσή του και οι μουσικοί και οι άνθρωποι που το απολαμβάνουν, συνεχίζουν να διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διατήρησή του.
Ωστόσο, πηγές αναφέρουν τη διαπολιτισμικότητα και το εύρος των στοιχείων που επηρέασαν και διαμόρφωσαν το συγκεκριμένο μουσικό είδος, διατρέχοντας τις ηπείρους και όλα τα κοινωνικά στρώματα: από τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη, μέχρι την Αραβία, την Αμερική κ.α. Το αμιγώς ελληνικό Ρεμπέτικο γεννήθηκε, όταν μεγάλοι αριθμοί προσφύγων, εγκαταστάθηκαν σε πόλεις και λιμάνια της Ελλάδας, στο ξεκίνημα της μικρασιατικής καταστροφής του 1922.
Στόχος της εκδήλωσης είναι – όχι μόνο να μάθουν οι νεότεροι και να θυμηθούν οι παλαιότεροι – αλλά και να ενθαρρυνθεί του κοινό να τραγουδήσει και να χορέψει, ξεχνώντας για μια βραδιά τα προβλήματα της καθημερινότητας.
Σας περιμένουμε!»
Η είσοδος είναι ελεύθερη.