Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
Αρχική Πολιτική   Πέτρος Φιλίππου:«Αυτές οι εκλογές θα κρίνουν το μέλλον μας»

  Πέτρος Φιλίππου:«Αυτές οι εκλογές θα κρίνουν το μέλλον μας»

Στην ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ, αλλά και της προστασίας της πρώτης κατοικίας, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και επί σειρά ετών δήμαρχος Σαρωνικού και αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου. Σημειώνει επίσης ότι μπροστά μας έχουμε μια εκλογική μάχη που θα κρίνει το μέλλον μας ως χώρα και ως κοινωνία.

Με τον χρόνο να μέτρα αντίστροφα για την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία και μετά από τρία χρόνια κρίσεων, τι είναι εκείνο που κρατάτε και σας έκανε σοφότερο;

Τα τελευταία χρόνια οι δυσκολίες για την πλειονότητα των συμπολιτών μας συνεχώς εντείνονται. Από την πανδημία βρεθήκαμε ενώπιον της ενεργειακής κρίσης και της έξαρσης του πληθωρισμού και της ακρίβειας. Αν κάτι πρέπει να κρατήσουμε από αυτή την περίοδο είναι σαφώς πως χρειαζόμαστε ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας. Ωστόσο βλέπουμε πως η σημερινή κυβέρνηση πράττει το ακριβώς αντίθετο. Αντί να ενδυναμώνει, αποδυναμώνει το ΕΣΥ προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων. Εμείς έχουμε κεντρικό στόχο την ενίσχυση του ΕΣΥ. Ειδικά στην Ανατολική Αττική θεωρώ καίριο να ενισχυθούν τα Κέντρα Υγείας, ενώ θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη δημιουργία νοσοκομείου, που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή μας.

Παράλληλα χρειαζόμαστε επειγόντως κινήσεις για την ανάταση της οικονομίας. Ο πληθωρισμός, η ακρίβεια και το ενεργειακό κόστος δεν αντιμετωπίζονται με πενιχρά επιδόματα, όπως αυτά που δίνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει ήδη καταθέσει το πρόγραμμά του το Συμβόλαιο Αλλαγής που έχει ουσιαστικές, ρεαλιστικές και κοστολογημένες λύσεις για τα παραπάνω προβλήματα. Για την στήριξη των εισοδημάτων των εργαζομένων προβλέπεται αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ με ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Αύξηση 10% στους μισθούς του δημοσίου. Επαναφορά της 13ης σύνταξης και να αποδοθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, πράγμα που το είχε υποσχεθεί ο κύριος Μητσοτάκης, αλλά ουδέποτε το έπραξε. Επίσης το πρόγραμμα περιλαμβάνει και συγκεκριμένες δράσεις για την στήριξη του ΕΣΥ και όχι μόνο. Θα πρότεινα στους αναγνώστες να αναζητήσουν και να μελετήσουν το Συμβόλαιο Αλλαγής των 11 σημείων που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Πιστεύω ειλικρινά πως απαντά σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα, αλλά και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να ασκείται η πολιτική. Με προτάσεις και προγραμματικό λόγο. Όχι με επικοινωνιακά τεχνάσματα κενά περιεχομένου.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα της επόμενης μέρας; Θα μπορούσε η τοπική αυτοδιοίκηση να αναλάβει ένα πιο ουσιαστικό ρόλο;

Θεωρώ πως το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κοιτάξει η νέα κυβέρνηση με «κορμό» τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η αποκατάσταση του Κράτους Δικαίου. Έχουμε έναν πρωθυπουργό που αποδεδειγμένα παρακολουθούσε πολιτικούς αντιπάλους, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους, ακόμη και συγγενείς του και συμπεριφέρεται σα να μη συμβαίνει τίποτα.

Ταυτόχρονα, έχουμε δικαστικές αποφάσεις, όπως αυτή του Άρειου Πάγου υπέρ των funds που έβαλε τη «θηλιά» στο λαιμό σε 700.000 δανειολήπτες. Η προστασία της πρώτης κατοικίας επείγει, λοιπόν, εξίσου και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση για τη διευθέτηση με δίκαιο τρόπο του ιδιωτικού χρέους, ενώ θα προχωρήσει και σε πάγωμα των πλειστηριασμών, μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας και έχοντας συμπληρώσει 32 χρόνια ως δήμαρχος, αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ πρέπει να πω ότι η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται ούτως ή άλλως να παίξει και παίζει ουσιαστικό ρόλο. Οι ΟΤΑ έχουν σημαντικές δυνατότητες, αλλά θα πρέπει να υπάρξει μια ουσιαστική πολιτική αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος, μαζί με την ανάλογη οικονομική στήριξη.

Εκτιμάτε πως η πολιτική οξύτητα του τελευταίου διαστήματος θα επηρεάσει αρνητικά τους ψηφοφόρους και ποιο θα έπρεπε να είναι το μήνυμα των πολιτικών δυνάμεων στους πολίτες, ποιο είναι ή πρέπει να είναι το όραμα;

Δεν βρισκόμαστε μπροστά σε μια οποιαδήποτε προεκλογική περίοδο. Έχουμε απέναντί μας μια κυβέρνηση που ορθώς ο Αλέξης Τσίπρας την κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής για συνταγματική εκτροπή στο θέμα των υποκλοπών. Η σύγκρουση είναι όχι μόνο ουσίας, αλλά θα κρίνει και το μέλλον μας. Θα επιτρέψει η ελληνική κοινωνία τη συνέχιση του καθεστώτος Μητσοτάκη; Τη συνέχιση των πολιτικών που διαλύουν τη δημόσια υγεία και παιδεία και κόστισαν χιλιάδες ζωές στην πανδημία; Τη συνέχιση των πολιτικών που έχουν φτωχοποιήσει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού; Τη συνέχιση των πολιτικών των απευθείας αναθέσεων; Τη συνέχιση των πολιτικών που έχουν καταρρακώσει την ίδια τη Δημοκρατία;

Είμαι βέβαιος πως η ελληνική κοινωνία δεν θα το επιτρέψει αυτό. Θα δώσει την πρώτη θέση με ισχυρό ποσοστό στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να εφαρμόσει για πρώτη φορά το πρόγραμμά του χωρίς να βρίσκεται σε καθεστώς ομηρείας, όπως συνέβη την περίοδο 2015-2019. Για να πάρουμε πίσω την αξιοπρέπειά μας και για να μπορέσουμε να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία και προοπτική. Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία!

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

G-EW6DDQ6B17