Ωστόσο, θα ήταν πολύ πρόωρο να μιλήσει κανείς για προσπάθεια συναινέσεων, καθώς οι συναντήσεις του Στέφανου Κασσελάκη με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Έφη Αχτσιόγλου (με τη δεύτερη στα πλαίσια της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ) δεν οδήγησαν στη γεφύρωση των ουσιαστικών διαφορών, όπως το θέμα της διαγραφής των 4 αντιφρονούντων και οι επίσπευση της συγκρότησης των Επιτροπών Διοργάνωσης του Έκτακτου Συνεδρίου (Κεντρική Επιτροπή Οργάνωσης Συνεδρίου και Επιτροπή Θέσεων), την οποία ζητούν οι «αντιφρονούντες». Παράλληλα, στο εσωκομματικό σκηνικό προστέθηκε μια νέα ομάδα με κείμενο 27 στελεχών, στο οποίο συμμετέχουν ο Διονύσης Τεμπονέρας και η Διάνα Βουτυράκου.
Παραμένει το τοξικό κλίμα στο παρασκήνιο
Επίσης, βαριά σκιά για το μέλλον της Κουμουνδούρου δημιουργούν τα εξαιρετικά αρνητικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων, μετά και από το νέο γκάλοπ που παρουσιάστηκε χθες στο Mega. Επιπλέον, στην πλευρά των αντιφρονούντων παραμένει σε αναβράζουσα συζήτηση το δίλλημα για παραμονή ή αποχώρηση. Αντίστοιχα στο φιλοκασσελακικό στρατόπεδο συνεχίζονται οι πολεμικές φωνές υπέρ μαζικών διαγραφών, με χαρακτηρισμούς για «πτώματα» και «καρκινώματα» και τον Παύλο Πολάκη, μάλιστα, να τους καθησυχάζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Να μην αγχώνονται!! ΟΛΑ ΠΡΥΜΑ!».
Ανοίγματα Κασσελάκη προς τους αντιφρονούντες
Πάντως, χθες ο κύριος Κασσελάκης επανέλαβε από το βήμα του Economist τη φιλοδοξία του να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός και έκανε μια σειρά από ανοίγματα προς την εσωκομματική αντιπολίτευση, συναντώντας, με δική του πρωτοβουλία τον κύριο Τσακαλώτο, τον οποίο και επαίνεσε στον Economist για τα οικονομικά επιτεύγματα της κυβερνητικής περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άφησε να διαρρεύσουν και οι φωτογραφίες της θερμής υποδοχής, μετά ασπασμών, της κυρίας Αχτσιόγλου στην έναρξη του Εκτελεστικού Γραφείου. Σε αυτό, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την πρόθεση του να καταβάλει «κάθε δυνατή προσπάθεια στην κατεύθυνση της ενότητας».
Δεν αλλάζουν οι αποφάσεις διαγραφές και διοργάνωση Συνέδριου
Πηγές της Κουμουνδούρου, αν και αναγνώριζαν ότι πράγματι ο κύριος Κασσελάκης επιχειρεί συγκλήσεις, τόνιζαν ότι όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν κάποια αλλαγή συμπεριφοράς, υπενθυμίζοντας ότι είχε ζητήσει από την Έφη Αχτσιόγλου να αναλάβει όποια θέση ευθύνης επιθυμεί. Ανένδοτος παραμένει, όμως, για την παραπομπή των 4 στην Επιτροπή Δεοντολογίας, καθώς φέρεται να τόνισε πως οι δηλώσεις που έχουν κάνει στρέφονται όχι μόνο εναντίον του ίδιου, αλλά και του κόμματος.
Στενοί συνεργάτες του ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί όσα ανέχτηκε τόσο καιρό και σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα θα συνεδριάσει η Επιτροπή Δεοντολογίας για τα περαιτέρω σχετικά με τους 4. Επιπλέον, φαίνεται ότι δεν αλλάζει κάτι στις προθέσεις του να μην συνεδριάσει ξανά η Πολιτική Γραμματεία πριν την Κεντρική Επιτροπή ούτε και σε σχέση με τον χρόνο συγκρότησης των Επιτροπών του επικείμενου Έκτακτου Συνεδρίου. Αντιθέτως, από τη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσουν οι οργανωτικές διαδικασίες για τα 13 αναπτυξιακά περιφερειακά συνέδρια που θα γίνουν πριν το Έκτακτο.
Μεγάλη η απόσταση στο Εκτελεστικό Γραφείο
Στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, ο νέος πρόεδρος εξέφρασε την ανάγκη να κατέβουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και για συντονισμένη παρουσία τους στα ΜΜΕ. Από την πλευρά της, η Έφη Αχτσιόγλου έκανε λόγο για πολύ βαθιά κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως φανερώνουν οι παραπομπές των 4 στελεχών, εκ των οποίων οι δύο έχουν διατελέσει πρώην Γραμματείς του κόμματος και ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της ΠΓ, καθώς και την συγκρότηση των επιτροπών για τη διοργάνωση του Έκτακτου Συνεδρίου κατά την Κεντρική Επιτροπή στις 11-12 Νοεμβρίου και όχι στη δεύτερη που έχει προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο.
Επιπλέον, διερωτήθηκε, «πιο το νόημα του Συνεδρίου, αν έχουν γίνει εκκαθαρίσεις πριν» και απάντησε στη θέση του προέδρου ότι «η κριτική πρέπει να γίνεται στα όργανα», τονίζοντας πως αυτό αφορά και την Εκπρόσωπο Τύπου, Δώρα Αυγέρη (η οποία συμμετείχε στη σύσκεψη), αλλά και τις προσωπικές επιθέσεις του Παύλου Πολάκη. Με θετικό τρόπο αναφέρθηκε στη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος, ενώ η Δώρα Αυγέρη και η Γραμματέας της ΚΟ, Θεοδώρα Τζάκρη άσκησαν κριτική στην Έφη Αχτσιόγλου ότι συντάσσεται με όσους δεν αποδέχονται τον νέο πρόεδρο.
Τσακαλώτος: Καμία συζήτηση, αν δεν αποσυρθούν οι διαγραφές
Παρά το καλό κλίμα, οι χαοτικές αποστάσεις που χωρίζουν τις δύο πλευρές έγιναν ορατές και στη συνάντηση Κασσελάκη-Τσακαλώτου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική συζήτηση σε αυτή ήταν εξαιρετικά σύντομη, καθώς ο πρώην υπουργός Οικονομικών εξήγησε στον νέο πρόεδρο ότι δεν γίνεται να προχωρήσει οποιαδήποτε κουβέντα αν δεν αποσυρθούν οι απειλές διαγραφής των 4 στελεχών.
Συνολικά, λοιπόν, στην πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ακολουθούν το χαμήλωμα των τόνων (χθες δεν είχαμε κάποιες δηλώσεις σε κανάλια), αλλά παραμένει η απόλυτη δυσπιστία για τον νέο πρόεδρο και συνεχίζονται οι διεργασίες και οι διαβουλεύσεις, με κεντρικό ερώτημα την αποχώρηση ή την παραμονή στον ΣΥΡΙΖΑ.
Τεμπονέρας-Βουτυράκου ζητούν επίσπευση οργάνωσης Συνεδρίου
Πάντως, στην εσωκομματική γεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ από χθες έχει προστεθεί μια νέα ομάδα (τα μέλη της αρνούνται τον χαρακτηρισμό της «τάσης»), καθώς δημοσιεύτηκε κείμενο 27 υπογραφών, μεταξύ των οποίων του Διονύση Τεμπονέρα και της υπεύθυνης του think tank του ΣΥΡΙΖΑ, Διάνας Βουτυράκου. Στο κείμενο ζητούνται «οργανωτική επανεκκίνηση για ένα μαζικό κόμμα ενεργών μελών και δομών με σταθερή κοινωνική διασύνδεση και όργανα που θα εκφράζουν σύνθεση», «επαναπροσανατολισμό με βάση το όραμα» και ένα «συνέδριο σύνθεσης και υπέρβασης».
Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές αν αυτή η νέα ομάδα εντάσσεται στην εσωκομματική αντιπολίτευση ή το προεδρικό στρατόπεδο, δεδομένου ότι περιλαμβάνει πρόσωπα που τον είχαν στηρίξει (ίσως όμως να μην είναι τόσο ικανοποιημένα με όσα συμβαίνουν τον τελευταίο μήνα), αλλά και άλλα που είχαν ταχθεί με την υποψηφιότητα Αχτσιόγλου. Πάντως, πέρα από τα ψήγματα κριτικής στον κύριο Κασσελάκη στο κείμενο, στελέχη που υπογράφουν τόνιζαν σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες ότι τάσσονται υπέρ της άμεσης σύγκλησης των επιτροπών για τη διοργάνωση του Έκτακτου Συνεδρίου. Επίσης, φαίνεται να ταυτίζονται με την ομάδα των «6+6» (Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος) και στο κομβικό γεγονός ότι δεν επιθυμούν την αποχώρηση της «Ομπρέλας» του Ευκλείδη Τσακαλώτου.