Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το σχέδιο εθελοντικής στράτευσης των γυναικών.
Επι χάρτου βάζει η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας το σχέδιο για εθελοντική στράτευση των γυναικών.
Ο Νίκος Δένδιας στην εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας δήλωσε, μεταξύ άλλων, σχετικά με τη στράτευση γυναικών: «Το σχετικό νομοθέτημα υπάρχει από το 1977. Το ερώτημα είναι πώς υλοποιούμε αυτή την πρόβλεψη για την εθελοντική στράτευση των γυναικών».
Η διάρκεια της θητείας
Στην παρούσα φάση οι γυναίκες, όπως αναφέρουν Τα Νέα, αποτελούν στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ήδη το 17%, όντας επαγγελματίες οπλίτες, υπαξιωματικοί και αξιωματικοί από παραγωγικές σχολές. Ειδικότερα στην Πολεμική Αεροπορία το ποσοστό είναι γύρω στο 18%, στον Στρατό Ξηράς περίπου 9% και στο Πολεμικό Ναυτικό στο 19%.
Το σχέδιο περιλαμβάνει δόκιμες αξιωματικούς. Με απλά λόγια η εθελοντική στράτευση γυναικών θα περιλαμβάνει δόκιμες αξιωματικούς με θητεία 12+6 μήνες ή 9 αν υπηρετήσουν σε παραμεθόρια περιοχή συν 6 μήνες. Μετά την ονομασία τους σε ΔΕΑ και για το υπόλοιπο της θητείας τους διαμένουν εκτός στρατοπέδου και σιτίζονται στις Λέσχες Αξιωματικών και λαμβάνουν τη χρηματική αποζημίωση που τους αντιστοιχεί.
Σε εφεδρεία μέχρι τα 60
Με βάση το φινλανδικό μοντέλο που θέλει να ακολουθήσει η Ελλάδα για τη θητεία προβλέπεται πως οι στρατεύσιμες θα έχουν μια καλή ευκαιρία να βρουν μια υπηρεσία που είναι ανταποδοτική. Σύμφωνα με Τα Νέα, ανάλογα με την δεδομένη εκπαίδευση, η στρατεύσιμη θητεία θα διαρκεί 165, 255 ή 347 ημέρες.
Έχοντας ολοκληρώσει την εθελοντικη στρατιωτική θητεία, οι γυναίκες θα παραμένουν μέρος της εφεδρείας μέχρι να κλείσουν τα 60.