Ποιες ομάδες πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα
Δεκάδες είναι τα περιστατικά ανθρώπων που σπεύδουν τις δύο τελευταίες ημέρες στα νοσοκομεία, από τα αναπνευστικά προβλήματα που τους δημιουργεί η αφρικανική σκόνη.
«Η σκόνη επηρεάζει τα μικρά παιδιά, που είναι πολύ ευαίσθητα και μπορεί να έχουν κρίση βροχικού άσθματος. Οι έγκυες πρέπει να προσέχουν πολύ γιατί ο συνεχής και ερεθιστικός βήχας μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις και ακόμα και πρόωρο τοκετό. Το ίδιο πρέπει να προσέχουν και οι γυναίκες που θηλάζουν. Γιατί ότι περιέχει η σκόνη εισπνέεται και δημιουργεί τοπικές φλεγμονές και περνούν στα μικρά παιδιά. Επίσης τα άτομα που πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια αλλά κυρίως άσθμα, αλλεργικές ρινίτιδες και καρδιοαγγειακά νοσήματα», αναφέρει η κ. Τσικρικά.
Η σκόνη αυτή που έρχεται από την Αφρική, είναι πλέον επικίνδυνη, σύμφωνα με την κ. Τσικρικά. «Μεταφέρει ψευδάργυρο, μόλυβδο, πολλά βαρέα μέταλλα. Από τους πολέμους στην Αφρική, αλλά και την κλιματική αλλαγή, έχουν αλλάξει οι τιμές της υγρασίας και της θερμοκρασίας. Με αποτέλεσμα αυτό που εισπνέουμε να δημιουργεί φλεγμονή. Με τον τρόπο αυτό εκκρίνονται τοξικές ουσίες στον οργανισμό και από εκεί δημιουργούν τοπικά, προβλήματα».
Σύμφωνα με τη γιατρό, αυτές τις ημέρες, καλό είναι να αποφεύγεται η εξωτερική άσκηση, αλλά και να μην βγουν χωρίς λόγο έξω τα μικρά παιδιά. «Δεν είναι καλή ημέρα, να βγουν τα παιδιά να παίξουν σήμερα, ιδιαίτερα δε αν κάποια πάσχουν από βροχικό άσθμα. Ευπαθείς ομάδες, καρδιοπαθείς, έγκυες, λεχώνες, άνθρωποι με βρογχικό άσθμα, πρέπει να παραμένουν σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους και φυσικά αποφεύγουν την εξωτερική άσκηση. Και να αποφεύγουν βέβαια και το κάπνισμα», αναφέρει.
Η κ. Τσικρικά, υπογραμμίζει ιδιαίτερα, ότι δεν θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, τα διάφορα γιατροσόφια και fake news, που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα.
«Όχι άλλη παραπληροφόριση και fake news. Είναι ισχυρή η σύστασή μας, οι ασθενείς να ενημερώνονται μόνο από έγκυρες επιστημονικές πηγές, γιατί έχουν καταγραφεί περιστατικά ανάμειξης καθαριστικών προϊόντων, με κύριο σκοπό, τον καθαρισμό του ανώτερου αναπνευστικού, από τα σωματίδια της αφρικανικής σκόνης, κάτι όμως που προκαλεί περισσότερη βλάβη και σε καμία περίπτωση δεν προστατεύει τον οργανισμό», καταλήγει.