*Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις
*Η πληρωμή Δώρου και παροχών ανεργίας
*Τι ισχύει με το αυξημένο επίδομα γέννησης
*Ποιες είναι οι αναπροσαρμογές στα επιδόματα
Στη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας, το Πάσχα, στρέφονται πλέον τα βλέμματα όλων, κάτι που σημαίνει και περισσότερα έξοδα, αφού πολλοί είναι αυτοί που θα εγκαταλείψουν το κλεινόν άστυ.
Οι προετοιμασίες έχουν αρχίσει και οι περισσότεροι κάνουν προγραμματισμό με βάση τα έσοδα που θα έχουν, προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες τους.
Ο προγραμματισμός είναι στο φουλ τόσο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όσο και στα λογιστήρια των επιχειρήσεων, προκειμένου οι πάντες να μπορέσουν να πληρωθούν στην ώρα τους.
Αυτό που έχει σημασία πάντως είναι ότι δεν θα δοθεί κάποια έκτακτη παροχή, παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει μπει σε προεκλογικούς ρυθμούς, λόγω των ευρωεκλογών που θα γίνουν στις 9 Ιουνίου.
Ο πρωθυπουργός θέλει να εκπέμψει μήνυμα δημοσιονομικής σταθερότητάς, κάτι που σημαίνει ότι κλείνει ο κύκλος των τεσσάρων χρόνων χαλαρότητας με μια σειρά επιδομάτων και επιδοτήσεων.
Το Σύμφωνο Σταθερότητας επιστρέφει έστω και με αλλαγές, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί μια κυβέρνηση να καταχραστεί εξ’ ολοκλήρου το περιθώριο απόκλισης για λόγους, πολιτικούς όπως για παράδειγμα σε μια εκλογική χρόνια.
Στην ουσία δηλαδή, μιλάμε για μια νέα οροφή δαπανών και το ποσοστό αύξησης της -εάν υπάρχει από χρόνο σε χρόνο-, θα αποφασιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτι που σημαίνει ότι μπαίνει τέλος στα χρόνια της… ανεμελιάς.
Μπαράζ πληρωμών
Πριν από το Πάσχα πάντως θα πρέπει να πληρωθούν πολλά επιδόματα, όπως είναι το επίδομα ανεργίας και γέννησης παιδιού, οι παροχές ανεργίας και φυσικά οι μισθοί και το Δώρο στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
Όπως γίνεται αντιληπτό υπάρχει μια κατάσταση συναγερμού, καθώς μια σειρά από δικαιούχους θα πάνε “ταμείο” μέσα στις επόμενες ημέρες και θα πρέπει να δουν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΔΥΠΑ και ο ΟΠΕΚΑ προγραμματίζουν πριν από το Πάσχα, αυξημένες παροχές και επιδόματα για περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανέργους, μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, αλλά και μητέρες.
Αυτό οφείλεται στην πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού που επηρεάζει όχι μόνον τους 560.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με αυτόν, αλλά και όσων τα επιδομάτων συνδέονται με το ύψος του.
Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης, ότι:
– αυξημένο θα είναι και το Δώρο Πάσχα φέτος, για όσους μισθωτούς δούλεψαν όλο το προηγούμενο τετράμηνο και αμείβονται με τις βασικές αποδοχές,
-έως το τέλος του μήνα αναμένεται να γίνει η πρώτη πληρωμή του αυξημένου επιδόματος γέννησης, μετά την απόφαση πίστωσης ποσού 45.777.000 ευρώ στον ΟΠΕΚΑ για τους μήνες Μάρτιο – Ιούνιο 2024.
Συντάξεις Μαΐου
Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τους ευάλωτους συνταξιούχους, οι οποίοι φέτος δεν θα λάβουν κάποια έκτακτη παροχή όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μέχρι τις 28 Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί η πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων για τις συντάξεις Μαΐου, προκειμένου να κάνουν τον προγραμματισμό τους ενόψει του Πάσχα.
Νέος κατώτατος
Η αύξηση του κατώτατου μισθού άλλαξε άρδην το τοπίο στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που σημαίνει μεγαλύτερες απολαβές γι’ αυτήν την κατηγορία των εργαζομένων, τις οποίες θα λάβουν στις 30 Απριλίου.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στη μισθοδοσία του Απριλίου θα περιληφθεί και η αύξηση των 50 ευρώ (μεικτά) που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό στην πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Μαζί με την αύξηση μισθού, από τον Απρίλιο αυξάνεται και το επίδομα ανεργίας της ΔΥΠΑ, το οποίο αυξάνεται από τα 479 στα 510 ευρώ, που αποτελεί μικρή ανάσα για όσους δεν εργάζονται.
Δώρο Πάσχα
Ας δούμε τώρα αναλυτικά τι ισχύει σχετικά με το Δώρο του Πάσχα, το οποίο αυξάνεται για όσους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται με βάση τον κατώτατο μισθό.
Οι περίπου 560.000 εργαζόμενοι θα δουν αυξημένο Δώρο Πάσχα λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού από 780 ευρώ στα 830 ευρώ.
Αυτό έχει την εξηγήσή του στο γεγονός ότι το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται βάσει των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών αποδοχών την 15η ημέρα πριν το Πάσχα, εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων.
Κατά συνέπεια οι αποδοχές αυτές θα είναι αυξημένες κατά 6,4% λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού.
Το φετινό Δώρο Πάσχα, θα καταβληθεί έως την Μ. Τετάρτη (δηλαδή την 1η Μαΐου) και αφορά την περίοδο εργασίας από 1η Ιανουαρίου έως 30η Απριλίου.
Ως προς τον υπολογισμό, αυτό δίνεται στο ακέραιο, αν η σχέση εργασίας διήρκεσε από 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου 2024.
Σε αυτή την περίπτωση, ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό εάν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.
Εάν η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το 2024, ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής:
-Στην περίπτωση που ο εργαζόμενος πληρώνεται με μισθό, το δώρο Πάσχα θα αντιστοιχεί σε ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για κάθε 8 ημερολογιακές ημέρες.
-Στην περίπτωση που η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο διάστημα εργασίας συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι απουσίαζαν νόμιμα από την εργασία τους.
Για παράδειγμα κάποιος που αμείβεται σήμερα με τα 780 ευρώ του κατώτατου μισθού θα έπαιρνε Δώρο Πάσχα 406,25 ευρώ, ενώ με την νέα αύξηση θα λάβει δώρο Πάσχα 432,29 ευρώ.
ΔΥΠΑ – επίδομα ανεργίας
Οι αυξημένες ανάγκες που έχουν οι άνεργοι ενόψει του Πάσχα υποχρεώνουν τη ΔΥΠΑ, να προχωρήσει πιο γρήγορα τις διαδικασίες για την πληρωμή των επιδομάτων ανεργίας.
Οι διαδικασίες τρέχουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η καταβολή των επιδομάτων ανεργίας θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως και τις 26 Απριλίου.
Επίσης, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι τις ίδιες ημέρες θα γίνει και η προπληρωμή των τακτικών επιδομάτων και της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.
Η προπληρωμή θα ολοκληρωθεί αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.
Για τους ανέργους το Δώρο Πάσχα είναι ίσο με το μισό του μηνιαίου ποσού του επιδόματος ανεργίας.
Το Δώρο Πάσχα, χορηγείται ολόκληρο μόνο όταν οι άνεργοι λαμβάνουν το επίδομα για όλο το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου.
Στην περίπτωση κατά την οποία οι επιδοτούμενοι έχουν συμπληρώσει μικρότερη διάρκεια επιδότησης, δικαιούνται ενίσχυση ίση με τρία ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης.
Όσοι δεν έχουν συμπληρώσει το τρίμηνο της τακτικής επιδότησης δικαιούνται:
-με 1 μήνα τακτικής επιδότησης ποσό ίσο με 3 ημερήσια επιδόματα ανεργίας και
-με 2 μήνες τακτικής επιδότησης ποσό ίσο με 6 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
Επίδομα μητρότητας
Οι μη μισθωτές εργαζόμενες θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα στην ιστοσελίδα dypa.gov.gr, για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας.
Οι ασφαλισμένες θα λαμβάνουν για εννέα μήνες τον κατώτατο μισθό (830 ευρώ σήμερα), δηλαδή συνολικά 7.470 ευρώ.
Το συγκεκριμένο επίδομα επεκτείνεται και σε μισθωτές μητέρες του πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΕΔΟΕΑΠ, που με την ισχύουσα νομοθεσία λάμβαναν μόνο το επίδομα κυοφορίας και λοχείας από τον φορέα τους.
Με τη νέα διάταξη θα λαμβάνουν και αυτές για εννέα μήνες και το επίδομα μητρότητας, από το οποίο πριν αποκλείονταν.
Για να γίνει όμως αυτό βασική προϋπόθεση είναι οι μητέρες να είναι ασφαλιστικά ενήμερες έτσι ώστε να λάβουν το αυξημένο επίδομα μητρότητας.
Στην υπουργική απόφαση προβλέπεται ότι οι ελεύθερες επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενες και οι αγρότισσες για να υποβάλουν αίτηση για τη λήψη του επιδόματος δεν θα πρέπει να έχουν ασφαλιστικές οφειλές
Στην περίπτωση που συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι προφανές ότι θα αποκλείονται από τη λήψη του επιδόματος και θα μπορούν να το πάρουν μόνο στην περίπτωση κατά την οποία εξοφλήσουν το σύνολο της οφειλής τους.
Επιδόματα ΟΠΕΚΑ
Όσον αφορά στα επιδόματα ΟΠΕΚΑ θα πληρωθούν το αργότερο έως και τις 30 Απριλίου.
Πρόκειται για επιδόματα, όπως για παράδειγμα, παιδιού, στέγασης, ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ανασφάλιστων υπερηλίκων, “Γέφυρα” αναδοχής, Προσωπικού Βοηθού, Ομογενών κλπ.
Αναπροσαρμογές σε επιδόματα
Λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού, αναπροσαρμόζονται μια σειρά από επιδόματα, που αφορούν από την γονική άδεια και εργασιακής εμπειρίας έως το εποχικό για οικοδόμους και καλλιτέχνες.
Στο πλαίσιο αυτό αυξάνονται:
-το επίδομα γονικής άδειας, το οποίο από τα 780 ανέρχεται στα 830 ευρώ,
-το επίδομα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, το οποίο από 780 ανέρχεται στα 830 ευρώ,
-το βοήθημα μη μισθωτών το οποίο από 479 ανέρχεται στα 510 ευρώ,
-το επίδομα εργασίας, το οποίο από 239,5 ευρώ ανέρχεται σε 255 ευρώ,
-το εποχικό οικοδόμων: Το 70% των 37 κατ. ημερομισθίων, δηλαδή από 902,43 στα 961,08 ευρώ,
-το εποχικό σμυριδεργάτων: Το 70% των 50 κατ. ημερομ/θίων δηλαδή από 1.219,50 στα 1.298,76 ευρώ,
-το εποχικό για καλλιτέχνες, θέατρα, τουρισμό: Το 70% των 25 κατ. ημερομ/θίων δηλαδή από 609,75 στα 649,38 ευρώ,
-άλλα εποχικά (δασεργατών–ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών-κεραμοποιών-πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγ/κής ζώνης): Το 70% των 35 κατ. ημερομ/θίων δηλαδή από 853,65 στα 909,13 ευρώ,
-τα βοήθημα μη μισθωτών τα οποία από 479 πάνε στα 510,13 ευρώ,
-το επίδομα εργασίας: 50% επιδόματος ανεργίας δηλαδή από 239,5 ευρώ στα 255,06 ευρώ,
-η αποζημίωση μαθητών ΕΠΑ.Σ.: 75% κατ. ημερομισθίου δηλαδή από 26,13 ευρώ στα 27,82 ευρώ,
-το επίδομα πρακτικής άσκησης (ΙΕΚ ΔΥΠΑ): 80% κατώτατου μισθού δηλαδή από 624 ευρώ στα 664,56 ευρώ,
-η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας που από 780 έρχεται στα 830 ευρώ.