Τους βαθύτερους προσωπικούς λόγους για τη συμμετοχή του στην πολιτική ζωή της Ελλάδας, καθώς και το όραμά του για την Αττική του μέλλοντος, ανέλυσε ο Περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς σε μια εκ βαθέων συνέντευξη που παραχώρησε στον «Εθνικό Κήρυκα», το ιστορικό ομογενειακό μέσο και τον δημοσιογράφο Βασίλη Κουτσίλα.
«Το μοναδικό πράγμα που κάνει καλό στην καρδιά μου είναι να είμαι παρών. Να είμαι χρήσιμος. Αλλιώς για εμένα δεν έχει νόημα η ενασχόληση με τα κοινά. Στην πολιτική δεν έχει νόημα να κρύβεσαι στα δύσκολα και να περιμένεις να εμφανιστείς στα εύκολα. Καλύτερα πήγαινε σπίτι σου», αποκάλυψε ο Περιφερειάρχης, αναφερόμενος στα κίνητρα για την ενεργή παρουσία του στον πολιτικό στίβο από διάφορες θέσεις ευθύνης.
Ο κ. Χαρδαλιάς, όπως είπε, έθεσε στον πυρήνα της στρατηγικής του για την Αττική, από την πρώτη ημέρα της θητείας του, την αρχή της μητροπολιτικότητας, που «έχει να κάνει με την ουσία, με το λόγο ύπαρξης της Περιφέρειας ως ανώτερου αυτοδιοικητικού φορέα, που αγκαλιάζει ολόκληρο τον τομέα ευθύνης της, προσεγγίζοντάς τον σαν τη ‘μητρόπολη της Αθήνας’». Τόνισε μάλιστα, ότι μια από τις πρώτες ενέργειές του ήταν να ζητήσει αρμοδιότητες για κρίσιμα θέματα από την κεντρική εξουσία, «όχι για να χτίσω μια νέα γραφειοκρατία υπό την ομπρέλα της Περιφέρειας, αλλά για να απελευθερώσω δυνάμεις και διαδικασίες, με ένα πιο ευέλικτο μοντέλο διοίκησης», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην αιφνίδια επιχείρηση εξυγίανσης στην Υπηρεσία Μεταφορών, ο Περιφερειάρχης είπε ότι θεωρεί ηθική υποχρέωσή του να δώσει τέλος σε νοσηρές τακτικές του παρελθόντος: «Κάποιοι είπαν ότι εφάρμοσα το ‘δόγμα του σοκ’ όταν έκανα την παρέμβαση για την πάταξη του φαινομένου της διαφθοράς που καταγραφόταν επί χρόνια στη Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής. Ωστόσο η πολιτική χωρίς ρήξεις σε προβλήματα που απαιτούν άμεση παρέμβαση δεν είναι πολιτική. Είναι δημόσιες σχέσεις», υπογράμμισε.
Ιδιαίτερη ήταν η έμφαση που έδωσε ο κ. Χαρδαλιάς στην περαιτέρω αξιοποίηση του δημοφιλούς τουριστικού προϊόντος της Αττικής, μέσα από μια ολιστική πολιτική που «θα αναδείξει την ακτινοβολία της, πέρα από το κέντρο της Αθήνας». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αυτό που ονομάζω ‘Greater Athens Region’ συμπυκνώνει το όραμά μου ότι η Περιφέρεια Αττικής πρέπει να είναι πρωταγωνίστρια των εξελίξεων, τόσο στον τομέα του πολιτισμού όσο και του τουρισμού. Αν μη τι άλλο διότι κανείς δεν ξέρει την Αττική όσο η δική μας Περιφέρεια», ζητώντας τη συνδρομή του Απόδημου Ελληνισμού σε αυτή την προσπάθεια: «Ομογενείς, ξέρουμε πόσο αγαπάτε την πατρίδα μας, διαφημίστε την Αττική, διαφημίστε την Ελλάδα μας!».
Με αφορμή την παρουσία του στο Τορόντο για την διεθνή έκθεση καινοτομίας Collision Tech Conference, στην οποία η Περιφέρεια Αττικής συμμετέχει μαζί με το ΕΒΕΑ και το Enterprise Greece, ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στη συστηματική ενίσχυση της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, χαρακτηρίζοντας την έκθεση ως «μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δείξουμε τις πρωτότυπες ιδέες των λαμπρών μας ελληνικών start-up, παρουσιάζοντας το δικό μας brain power. Αυτό δηλαδή που θα μας οδηγήσει στο brain gain, αφήνοντας πίσω μας, σαν μια κακή ανάμνηση, το brain drain».
Σχολιάζοντας την ευρύτερη πολιτική επικαιρότητα, ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον της κοινής ευρωπαϊκής ιδέας μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, το οποίο σημαδεύτηκε από την τεράστια αποχή και την άνοδο της ακροδεξιάς, ενώ χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη την επιτυχία της επιστολικής ψήφου, καθώς με αυτόν τον τόπο «η ομογένεια είναι και θεσμικά πιο κοντά στην πατρίδα».
Ο κ. Χαρδαλιάς αποδέχτηκε πλήρως τον χαρακτηρισμό του αντισυμβατικού πολιτικού και του «κομάντο» στη διαχείριση κρίσεων, αφού όπως είπε «ανέκαθεν ήθελα να έχω άμεση, απευθείας εμπλοκή στην επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τους συμπολίτες μου. Για εμένα, δεν έχει νόημα να αναλαμβάνει κάποιος δημόσιο αξίωμα εάν δεν είναι διατεθειμένος να βλέπει την πραγματικότητα με τα μάτια του πολίτη».