Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
Αρχική Πολιτική Ρεπορτάζ: Το δίλημμα Μητσοτάκη για την Προεδρία

Ρεπορτάζ: Το δίλημμα Μητσοτάκη για την Προεδρία

*Πότε και πως θα ληφθεί η απόφαση
*Οι αναταράξεις στη γαλάζια “Κ.Ο.
*Το προφίλ του προσώπου που θα προτείνει
*Η κρίσιμη 13η Φεβρουαρίου του 2025

Λύση στον γρίφο της Προεδρίας της Δημοκρατίας αναζητά ο πρωθυπουργός, καθώς η πενταετής θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, που εκλέχθηκε το 2019, λήγει στις αρχές του νέου έτους.

Στο ερώτημα εάν θα παραμείνει στο Προεδρικό Μέγαρο, ουδείς είναι σε θέση να δώσει στην παρούσα φάση κατηγορηματική απάντηση, κάτι που σημαίνει ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 8 Μαΐου δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο της εκ νέου στήριξης της, λέγοντας πως έχει καλή σχέση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι ασκεί καλά τα καθήκοντά της.

“Μένω σ’ αυτό. Νομίζω ότι μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας”, είχε πει με νόημα ο πρωθυπουργός, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό, ότι η κ. Σακελλαροπούλου, είναι το απόλυτο φαβορί για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Στις 16 Ιουλίου, ο κ. Μητσοτάκης είπε σε συνέντευξή του ότι “δεν θα αποφασίσω μόνος μου για Πρόεδρο Δημοκρατίας” και σημείωσε ότι η συζήτηση θα ανοίξει συντεταγμένα τον Φεβρουάριο του 2025.

“Δεν θέλω και δεν πρόκειται να δεχτώ να ακούσω από κανέναν βουλευτή οποιαδήποτε άποψη για την ΠτΔ, διότι αφορά αμφισβήτηση του θεσμού, όχι του προσώπου, μέχρι που να ανοίξει η συζήτηση”, είπε ο πρωθυπουργός.

Όπως γίνεται αντιληπτό, υπάρχει απόσταση σε αυτές τις δύο τοποθετήσεις, κάτι που σημαίνει ότι στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν πολλές δεύτερες σκέψεις σχετικά με το πρόσωπο που θα προταθεί όταν έρθει η ώρα.

Τι μεσολάβησε

Στο ερώτημα τι μεσολάβησε και τα δεδομένα άλλαξαν ριζικά, η απάντηση σχετίζεται με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά και τη στάση που τήρησε ο Πρόεδρος της Ν.Δ. στον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Η 9η Ιουνίου ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη βραδιά για το κυβερνών κόμμα, καθώς το 41% των εθνικών εκλογών του 2023, περιορίστηκε σε λιγότερο από έναν χρόνο στο ισχνό 28% στις ευρωεκλογές.

Η απώλεια των 13 μονάδων αποδόθηκε σε μεγάλο βαθμό στην ψήφιση του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, τον οποίο αρκετοί βουλευτές καταψήφισαν και άλλοι είπαν “ναι” με κρύα καρδιά.

“Γαλάζιοι” βουλευτές μάλιστα δεν έκρυβαν τον προβληματισμό και την οργή τους, για την πανηγυρική διάθεση που επέδειξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τη βραδιά που ψηφίστηκε ο νόμος.

Από εκείνη τη στιγμή τίποτα δεν ήταν το ίδιο στις σχέσεις της κ. Σακελλαροπούλου με βουλευτές της Ν.Δ. που εκφράζουν πιο συντηρητικές απόψεις και με την ψήφο τους, την οδήγησαν στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Τα πρώτα πυρά

Όσοι γνωρίζουν το “γαλάζιο” παρασκήνιο, υπενθυμίζουν ότι τα πρώτα πυρά κατά της προέδρου της Δημοκρατίας εκδηλώθηκαν στη συνεδρίαση της Κ..Ο. της Ν.Δ., προς τα τέλη του περασμένου μήνα.

Οι πληροφορίες έλεγαν ότι περίπου 25 βουλευτές διατύπωσαν σοβαρές ενστάσεις για την κ. Σακελλαροπούλου, με τον Γιώργο Βλάχο μάλιστα να διαμηνύει σε όλους τους τόνους “μη με θεωρείτε δεδομένο στην ψηφοφορία για ΠτΔ.”

Άλλοι βουλευτές, όπως ο Νότης Μηταράκης και ο Κώστας Κυρανάκης, έχουν πει ότι ο νέος πρόεδρος πρέπει να προέρχεται από την Κεντροδεξιά, γεγονός που φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο τα ονόματα του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά.

Όλα στην ώρα τους

Ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να εγκλωβιστεί σ’ αυτή τη συζήτηση και το μόνο που θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο είναι ότι “όλα θα γίνουν στην ώρα τους”, καθώς αυτό που προέχει είναι οι μεταρρυθμίσεις και οι λύσεις σε προβλήματα όπως η ακρίβεια.

Το γεγονός ωστόσο, ότι η πρόσφατη “γαλάζια ανταρσία” στην επιλογή της Κατερίνας Φουντεδάκη ως υποψήφιας προέδρου της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, δείχνει ότι το κλίμα είναι βαρύ.

Η ακύρωση της υποψηφιότητάς της κ. Φουντεδάκη έχει σχέση με το ότι ήταν εκ των βασικών συντακτριών του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ είχε πάρει μέρος και στα “φροντιστήρια” που είχαν γίνει στους βουλευτές της Ν.Δ.

Δύσκολη απόφαση

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο πρωθυπουργός θα κληθεί να πάρει μια δύσκολη απόφαση που είτε θα σηματοδοτεί την επιστροφή της Ν.Δ. στις κεντροδεξιές της ρίζες, είτε τη συνέχιση της στροφής προς το Κέντρο και την Κεντροαριστερά.

Στην πρώτη περίπτωση, ο Κώστας Καραμανλής ή και ο Αντώνης Σαμαράς, θα ήταν ιδανικές επιλογές για τη Ν.Δ., ενώ στη δεύτερη ,στο προσκήνιο θα έμπαιναν ονόματα που επίσης έχουν μεγάλη απήχηση, όπως για παράδειγμα ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Επί του παρόντος όλα είναι ανοικτά και ο κ. Μητσοτάκης θα κληθεί να δώσει λύση στον Γόρδιο Δεσμό, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου, με ένα πρόσωπο το οποίο ανεξάρτητα από το χώρο που θα προέρχεται, θα έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία.

“Χρειάζεται ευρύτερη αποδοχή”, είναι το μήνυμα που έχει στείλει ο πρωθυπουργός, κάτι που σημαίνει ότι θα ακούσει όλες τις απόψεις πριν καταλήξει στο πρόσωπο που θα προτείνει για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Στο παρασκήνιο ψιθυρίζεται ότι πολλά θα εξαρτηθούν και από το ποιος ή ποια θα αναδειχτεί αρχηγός στο ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να υπάρξει ευρύτερη αποδοχή στο πρόσωπο που θα επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης.

Οι ψηφοφορίες

Η θητεία της κ. Σακελλαροπούλου, λήγει στις 13 Μαρτίου του 2025, που σημαίνει ότι ο πρόεδρος της Βουλής θα πρέπει να συγκαλέσει την Ολομέλεια για την ειδική αυτή συνεδρίαση το αργότερο μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα έχει το πλεονέκτημα ότι μετά την αναθεώρηση του 2019, η Βουλή δεν διαλύεται αν ο υποψήφιος ΠτΔ δεν λάβει στην τρίτη ψηφοφορία 180 ψήφους, και δεν προκηρύσσονται εκλογές.

Αυτό σημαίνει ότι Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναδεικνύεται όποιος/α συγκεντρώσει στην τέταρτη ψηφοφορία την πλειοψηφία, 151 ψήφους, η σχετική πλειοψηφία στην πέμπτη και έκτη ψηφοφορία, χωρίς να ορίζεται κατώτερο όριο.

ΠΗΓΗ: WWW.XTYPOS.GR

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

G-EW6DDQ6B17