Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
Αρχική Πολιτική OIKONOMIA Ελαφρύνσεις 880 εκατ. ευρώ αναμένονται στον νέο προϋπολογισμό - Ποιοι ωφελούνται

Ελαφρύνσεις 880 εκατ. ευρώ αναμένονται στον νέο προϋπολογισμό – Ποιοι ωφελούνται

Νέα αύξηση των συντάξεων, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, μόνιμη επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και άλλα μέτρα – Δείτε τα μέτρα

Ο νέος προϋπολογισμός διαμορφώνεται με έμφαση στην «οροφή» των πρωτογενών δαπανών, όπως απαιτούν οι Βρυξέλλες. Οι φορείς και τα υπουργεία έχουν υποβάλει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τις προτάσεις τους, περιλαμβάνοντας εκτιμήσεις για τις δαπάνες και τα έσοδα του τρέχοντος έτους και του 2025. Μετά τον Δεκαπενταύγουστο, αναμένονται περισσότερες συσκέψεις στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχετικά με το θέμα.

Με βάση τους νέους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, οι πρωτογενείς δαπάνες αποτελούν το κύριο εργαλείο για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, με περιορισμό αύξησής τους στο 3%. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να ξεπεράσει το όριο των 115 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, σε σύγκριση με περίπου 111,6 δισ. ευρώ φέτος. Σε αυτό το αυστηρό πλαίσιο, θα πρέπει να ενταχθούν όλα τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών ελαφρύνσεων, των επιδομάτων, των νέων προσλήψεων στο Δημόσιο και των αυξήσεων στις συντάξεις.

Ταυτόχρονα, η χώρα οφείλει να επιτύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,1% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία, αναμένεται ανάπτυξη περίπου 2,6%, με τον πληθωρισμό να αποκλιμακώνεται στο 2% και το δημόσιο χρέος να μειώνεται περαιτέρω στο 146,3% του ΑΕΠ μέχρι το 2025, από 152,7% του ΑΕΠ φέτος.

Στον νέο προϋπολογισμό θα περιληφθούν, πάντως, οι νέες παρεμβάσεις και οι ελαφρύνσεις που ανέρχονται συνολικά σε περίπου 880 εκατ. ευρώ, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.

Θα αφορά τη νέα αύξηση των συντάξεων, η οποία θα συνδέεται με την αύξηση του ΑΕΠ και τον πληθωρισμό (εκτιμώμενο κόστος περίπου 400 εκατ. ευρώ), τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% (κόστος 225 εκατ. ευρώ), την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος (κόστος 120 εκατ. ευρώ), τη μόνιμη επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο με τη νέα μέθοδο (εκτιμώμενο κόστος περίπου 100 εκατ. ευρώ), την παράταση της αναστολής του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές (κόστος 20 εκατ. ευρώ) και την αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος (κόστος 15 εκατ. ευρώ).

Τα Χριστούγεννα αναμένεται να δοθεί επίδομα στους συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί μέσω της φορολόγησης των υπερκερδών των διυλιστηρίων με συντελεστή 33%. Το ποσό αυτό υπολογίζεται σε 300 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το μοντέλο ενίσχυσης που εφαρμόστηκε πέρυσι, το επίδομα θα κυμαίνεται από 100 έως 250 ευρώ για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά και συνολικές κύριες και επικουρικές συντάξεις έως 1.600 ευρώ το μήνα, και θα αφορά περίπου 770.000 συνταξιούχους.

Επισημαίνεται ότι οι κυβερνητικοί παράγοντες στοχεύουν στην παροχή επιπλέον επιδόματος κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων σε περίπου 230.000 μακροχρόνια ανέργους, άτομα με αναπηρία και άλλους ευάλωτους πολίτες. Αυτό θα είναι ουσιαστικά το τελευταίο έκτακτο μέτρο που θα μπορέσει να εφαρμοστεί από την κυβέρνηση, καθώς από το 2025 τίθεται σε εφαρμογή το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Οι τελικές αποφάσεις σχετικά με το ποσό της ενίσχυσης, τα κριτήρια και τους δικαιούχους θα ληφθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν θα υπάρχει μια σαφής εικόνα για τα δημοσιονομικά περιθώρια, βάσει της εκτέλεσης του προϋπολογισμού για φέτος και της ανάπτυξης.

Ο Σεπτέμβριος θα είναι επίσης ο μήνας κατά τον οποίο θα υποβληθεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με οικονομικούς παράγοντες, το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις τους στις τιμές της ενέργειας.

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

G-EW6DDQ6B17