Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
Αρχική Πολιτική OIKONOMIA Νέα χρηματοδότηση ύψους 845 εκατομμυρίων δολαρίων για ελληνικές startups

Νέα χρηματοδότηση ύψους 845 εκατομμυρίων δολαρίων για ελληνικές startups

Η χρηματοδότηση της παγκόσμιας νεοφυούς επιχειρηματικότητας βρίσκεται σε πτώση. Παρ’ όλα αυτά, το ευρωπαϊκό νεοφυές οικοσύστημα φαίνεται να επιδεικνύει σημαντική αντοχή. Ποια είναι όμως η δυναμική της Ελλάδας;

Οι ελληνικές startup συνεχίζουν να προσελκύουν το ενδιαφέρον των επενδυτών, εξασφαλίζοντας χρηματοδοτήσεις που έχουν ξεπεράσει τα 845 εκατομμύρια δολάρια από την αρχή της χρονιάς.

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η χρηματοδότηση της παγκόσμιας νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Ωστόσο το ευρωπαϊκό νεοφυές οικοσύστημα φαίνεται να δείχνει ισχυρή αντοχή. H δυναμική της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες από την Marathon Venture Capital, το ελληνικό οικοσύστημα των startups έχει συγκεντρώσει έως τώρα 845 εκατομμύρια δολάρια μέσω 76 επενδυτικών γύρων, με 9 εταιρείες να έχουν εξαγοραστεί και 60 διαφορετικούς επενδυτές να συμμετέχουν.

Από τα δεδομένα προκύπτει ότι, παρά τη μείωση των χρηματοδοτήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, το οικοσύστημα των ελληνικών startup παραμένει ανθεκτικό και αναμένει θετικές εξελίξεις το 2025.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλά γεγονότα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός γενικότερου κλίματος αβεβαιότητας, με τους επενδυτές σε όλο τον κόσμο να αναζητούν πιο ασφαλείς επενδυτικές επιλογές. Οι εκλογές στη Γαλλία, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η κρίση στη Μέση Ανατολή, καθώς και οι εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνθέτουν ένα παγκόσμιο περιβάλλον που δεν ευνοεί την καινοτομία.

Νέα ρεκόρ για την Ευρώπη

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών νεοφυών επιχειρήσεων, με τα ποσά να πλησιάζουν τα 16 δισ. δολάρια. Η συνολική χρηματοδότηση σημείωσε αύξηση 31% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και 17% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων από την Crunchbase.

Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση σε ώριμα στάδια ανάπτυξης ανήλθε σε 7,5 δισ. δολάρια, καταγράφοντας περισσότερους από 100 γύρους χρηματοδότησης. Παράλληλα, η χρηματοδότηση σε πρώιμα στάδια παρουσίασε επίσης αύξηση, φτάνοντας τα 6,5 δισ. δολάρια σε πάνω από 300 γύρους χρηματοδότησης.

Ποιες αγορές ξεχώρισαν

Ανάμεσα στις ευρωπαϊκές αγορές, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχει την πρωτοκαθεδρία με χρηματοδοτήσεις ύψους 6,7 δισ. δολαρίων. Ακολουθεί η Γαλλία, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά με ποσό 2,9 δισ. δολαρίων, ενώ η Γερμανία, αν και είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά, παρουσίασε πτώση στις χρηματοδοτήσεις, οι οποίες ανήλθαν σε 1,8 δισ. δολάρια.

H  τεχνητή νοημοσύνη

Αναφορικά με τους τομείς που προσελκύουν επενδυτικό ενδιαφέρον, η βιομηχανία της τεχνητής νοημοσύνης (AI) αναδείχθηκε ως η κυρίαρχη στην Ευρώπη, συγκεντρώνοντας 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδοτήσεις κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Σημαντικές επενδύσεις κατευθύνθηκαν σε κορυφαίες εταιρείες του τομέα, όπως η Wayve, μια εταιρεία αυτόνομης οδήγησης με έδρα το Λονδίνο, η Mistral AI, η οποία θεωρείται ο ευρωπαϊκός ανταγωνιστής του OpenAI, και η DeepL, μια πλατφόρμα μετάφρασης γλωσσών που εδρεύει στην Κολωνία.

Τα πιο μεγάλα deals

Ανάμεσα στις εταιρείες που εξασφάλισαν χρηματοδότηση από την αρχή του έτους, ξεχωρίζει η Blueground, η οποία συγκέντρωσε 45 εκατομμύρια δολάρια σε νέο γύρο χρηματοδότησης (series D). Ο κύριος νέος επενδυτής είναι η Susquehanna Private Equity Investments, LLLP, ενώ συμμετέχουν και υφιστάμενοι επενδυτές όπως η Westcap.

Παράλληλα, η ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα του real estate και της τεχνολογίας (PropTech) και θεωρείται υποψήφια για μονόκερος, εξασφάλισε χρηματοδότηση από την Barclays, με τη συμμετοχή των Morgan Stanley, Deutsche Bank και HSBC. Αυτή η χρηματοδότηση αντικατέστησε τα 40 εκατομμύρια δολάρια χρέους που είχε λάβει η Blueground από τη Silicon Valley Bank το 2021.

Η εταιρεία Hellas Direct, που βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης, ολοκλήρωσε έναν σημαντικό γύρο χρηματοδότησης, συγκεντρώνοντας 32 εκατομμύρια δολάρια από τη βρετανική ETF Partners. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, μετά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του 2023, που έκλεισε με 155 εκατομμύρια ευρώ σε εγγεγραμμένα ασφάλιστρα και πάνω από 900.000 πελάτες σε Ελλάδα, Κύπρο και Ρουμανία, η Hellas Direct είναι έτοιμη να προχωρήσει στα επόμενα βήματά της με τη νέα αυτή κεφαλαιακή ενίσχυση.

Η εταιρεία, που ήδη υποστηρίζεται από επενδυτές όπως η Portage Ventures, ο Διεθνής Χρηματοδοτικός Οργανισμός IFC (μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας), η EBRD και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στοχεύει να επιταχύνει την επέκτασή της σε ευρωπαϊκές αγορές όπου ήδη δραστηριοποιείται, καθώς και σε νέες αγορές στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη.

Η εταιρεία DeepCure απέσπασε μια σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης, εξασφαλίζοντας 24,6 εκατομμύρια δολάρια από το IAG Capital Partners. Με ελληνικές ρίζες, η DeepCure είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη νέων μικρών μορίων θεραπείας μέσω της τεχνητής νοημοσύνης και ολοκλήρωσε τον γύρο χρηματοδότησης Series A-1, ο οποίος ηγήθηκε η IAG, με τη συμμετοχή και των υφιστάμενων επενδυτών. Έτσι, τα συνολικά κεφάλαια που έχει συγκεντρώσει φτάνουν τα 72 εκατομμύρια δολάρια.

Η βιοτεχνολογική startup DeepCure, που ιδρύθηκε πριν από έξι χρόνια από τον Κερκυραίο Θρασύβουλο Καρύδη, έχει έδρα τη Βοστώνη και γραφεία στις ΗΠΑ, την Ελλάδα και το Ισραήλ. Επαναστατεί στον τομέα της ανακάλυψης νέων φαρμάκων, ενσωματώνοντας την τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική στη διαδικασία αυτή.

Η Kinvent, που εξασφάλισε 17,3 εκατ. δολάρια, η Harbor Lab με 16 εκατ. δολάρια, η STIQ με 10 εκατ. δολάρια, η Brite Solar με 9,3 εκατ. δολάρια, η Acumino με 6,5 εκατ. δολάρια, η RetinAI Medical AG με 6,2 εκατ. δολάρια και η BlueLayer με 5,6 εκατ. δολάρια, ήταν επίσης σημαντικοί παίκτες στη νεοφυή σκηνή, καθώς εξασφάλισαν σημαντικές χρηματοδοτήσεις.

Το petchef

Η καινοτόμος πλατφόρμα direct-to-consumer για φρέσκο μαγειρεμένο φαγητό για κατοικίδια, petchef, ολοκλήρωσε πρόσφατα έναν νέο γύρο χρηματοδότησης από το SPOROS Platform, το πρώτο ταμείο επιπτώσεων κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα.

Το petchef έχει ήδη προσφέρει πάνω από 350.000 εξατομικευμένα και υγιεινά γεύματα, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των κατοικίδιων. Μέσω των εξατομικευμένων προτάσεων που δημιουργεί ο αλγόριθμός του, οι κηδεμόνες των κατοικίδιων παρατηρούν σημαντική βελτίωση στην υγεία και την ευεξία των αγαπημένων τους φίλων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Μέχρι τώρα, το petchef έχει δημιουργήσει πέντε συνταγές μαγειρευτού φαγητού για σκύλους και, εκτός από την online πλατφόρμα του, διατίθεται και σε επιλεγμένα pet shops στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Η Terra Robotics

Η ελληνική agritech startup, Terra Robotics, εξασφάλισε την πρώτη της χρηματοδότηση pre-seed. Σκοπός της εταιρείας είναι να ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη στη γεωργία, αναπτύσσοντας ένα αυτόνομο ηλεκτροκίνητο ρομπότ που θα υποστηρίζει τους αγρότες στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Στον πρώτο γύρο χρηματοδότησης, η Terra Robotics καθοδηγήθηκε από τη Genesis Ventures και τη Zeno Capital, με τη συμμετοχή και angel investors από το HeBAN – Hellenic Business Angels Network.

Η Terra Robotics ιδρύθηκε από τους Κωνσταντίνο Κανδύλα και Πέτρο Κατσιλέρο, οι οποίοι συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ. Αργότερα, στην ομάδα τους εντάχθηκε και ο Γιάννης Μπακατσής.

Πιστεύοντας ότι η αυτοματοποίηση θα διαμορφώσει το μέλλον της γεωργίας, η ομάδα της Terra Robotics εργάζεται πάνω σε ένα ηλεκτρικό τετράτροχο ρομπότ που έχει τη δυνατότητα να πλοηγείται αυτόνομα στα χωράφια. Το ρομπότ αυτό είναι ικανό να εκτελεί ποικιλία γεωργικών εργασιών, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιεί αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης για την ανίχνευση φυτικών ασθενειών, την αξιολόγηση της ποιότητας των καλλιεργειών και τη συλλογή ακριβών γεωργικών δεδομένων.

Η finloup

Με νέα κεφάλαια που ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ από την Ελλάδα και το εξωτερικό, η finloup πραγματοποίησε μια εντυπωσιακή είσοδο στο 2024, εστιάζοντας στην αναπτυσσόμενη αγορά leasing ηλεκτρικών συσκευών για επιχειρήσεις.

Η ελληνική startup που ιδρύθηκε το 2020 από τους Αντώνη Πρέντζα (CEO) και Μάριο Νούτσο (CFO) ολοκλήρωσε πρόσφατα έναν γύρο χρηματοδότησης, συγκεντρώνοντας κεφάλαια από υφιστάμενους επενδυτές όπως οι Velocity Partners, Genesis Ventures και Angel Investors, καθώς και από την Praxia Capital, η οποία εδρεύει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ειδικεύεται στο venture debt. Ανάμεσα στους Angel Investors που υποστήριξαν το όραμα της finloup περιλαμβάνονται και επενδυτές από το δίκτυο HeBAN (Hellenic Business Angels Network), με την επένδυση στη finloup να είναι μία από τις μεγαλύτερες που έχει πραγματοποιήσει ο οργανισμός μέχρι σήμερα.

Η fintech startup έχει εστιάσει την επιχειρηματική της δραστηριότητα στην παροχή υπηρεσιών leasing για ηλεκτρονικές συσκευές, με σκοπό να επαναστατήσει στον τρόπο που αξιοποιείται η τεχνολογία και να προάγει πιο βιώσιμες καταναλωτικές πρακτικές.

Η Acumino

Η Acumino, μια πολλά υποσχόμενη startup στον τομέα της ρομποτικής με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες και Έλληνα συνιδρυτή, ανακοίνωσε την εξασφάλιση χρηματοδότησης Seed ύψους 6,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Στη χρηματοδότηση συμμετείχε η Big Pi VC από την Ελλάδα, καθώς και άλλοι σημαντικοί επενδυτές όπως οι LDV Partners, Possible Ventures, Radar Ventures, HL Ventures και Fremont Robotics.

Ο Μηνάς Λιαροκάπης, συνιδρυτής και Chief Technology Officer της εταιρείας, εργάζεται για την υλοποίηση του οράματος της Acumino, το οποίο περιλαμβάνει την ανάπτυξη ρομπότ επόμενης γενιάς ικανά να εκτελούν πολύπλοκες εργασίες, αφού εκπαιδευτούν με τη βοήθεια μεγάλων όγκων δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης.

Η εταιρεία ολοκλήρωσε με επιτυχία το αναγνωρίσιμο πρόγραμμα MassRobotics Healthcare Catalyst, όπου ανέδειξε την εξαιρετική της ικανότητα στην εκπαίδευση ρομπότ για πολύπλοκες εργασίες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Οι εργασίες αυτές περιλάμβαναν τη σάρωση εγκεφάλου TMS, την απομάκρυνση επικίνδυνων αποβλήτων και την αυτοματοποίηση διαδικασιών σε μικροβιολογικά εργαστήρια, σε συνεργασία με κορυφαίες εταιρείες του κλάδου, όπως η Mitsubishi Electric και η Festo.

Η StiQ

Η startup εταιρεία StiQ, που ιδρύθηκε το 2022, ανακοίνωσε την εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 10 εκατ. ευρώ από διεθνή funds και family offices, γεγονός που ανεβάζει την αποτίμησή της στα 50 εκατ. ευρώ.

Η StiQ έχει δημιουργήσει πάνω από 200 θέσεις εργασίας και είναι η πρώτη startup στην Ελλάδα που εισάγει σε μεγάλη κλίμακα το μοντέλο των Cloud Kitchens, αξιοποιώντας υπερσύγχρονη τεχνολογία και τεχνητή νοημοσύνη. Σε ειδικά διαμορφωμένους πολυχώρους, παρασκευάζονται περισσότερα από 20 brands φαγητού, τα οποία είναι αποκλειστικά προσανατολισμένα στο delivery.

Επισημαίνεται ότι τα brands φαγητού της StiQ διατίθενται ήδη σε πέντε στρατηγικά τοποθετημένους εστιατορικούς πολυχώρους στην Αττική.

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

G-EW6DDQ6B17