Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
Αρχική Business ΦΠΑ: Τι αλλάζει στις δηλώσεις για επιχειρήσεις και επαγγελματίες

ΦΠΑ: Τι αλλάζει στις δηλώσεις για επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Οι υπερβολικές δαπάνες που παρουσίαζαν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα ανήκουν στο παρελθόν. Από αυτόν τον μήνα, στις δηλώσεις ΦΠΑ που θα υποβληθούν από τους υπόχρεους, οι ανεκτές αποκλίσεις που ίσχυαν μέχρι τώρα περιορίζονται, φτάνοντας το 30% τόσο για τα έσοδα όσο και για τα έξοδα.

Η κύρια διαφορά σε σχέση με όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα είναι ότι η φορολόγηση και η συμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ θα στηρίζονται αποκλειστικά στα στοιχεία (έσοδα και έξοδα) που έχουν καταχωρηθεί στο myDATA, χωρίς καμία δυνατότητα παρεκκλίσεων. Ό,τι καταχωρείται στα ηλεκτρονικά βιβλία θα μεταφέρεται αυτόματα στη δήλωση ΦΠΑ και, στο τέλος της χρονιάς, στη φορολογική δήλωση.

Τα έσοδα και τα έξοδα των επιχειρήσεων θα υπολογίζονται αυτόματα μέσω των ηλεκτρονικών βιβλίων, και με βάση αυτά θα καθορίζεται η φορολογία. Αυτή η αλλαγή προέρχεται από την εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων – MyData, σε συνδυασμό με την υποχρεωτική αποστολή δεδομένων και την προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ από την κεντρική υπηρεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δηλωθέντα έξοδα έχουν μειωθεί κατά 30%-40% κατά μέσο όρο, ενώ σε ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων παρατηρείται μείωση των δαπανών τους, φτάνοντας ακόμα και το 80%.

Με την πρόσφατη απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών Χρίστου Δήμα, ορίζονται νέα επιτρεπτά όρια αποκλίσεων στη δήλωση φόρου σε σύγκριση με τα αντίστοιχα στοιχεία που έχουν υποβληθεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA για τις παρακάτω φορολογικές περιόδους ΦΠΑ, τα οποία μηδενίζονται στο τέλος του έτους.

Συγκεκριμένα:

– Από την 01/01/2024 έως και την 30/06/2024 παραμένει σε ισχύ ποσοστό απόκλισης 30% στην περίπτωση δεδομένων εσόδων, καθώς και 30% στην περίπτωση δεδομένων εξόδων.

– Από την 01/07/2024 έως και την 30/09/2024 μειώνεται σε 10% στην περίπτωση δεδομένων εσόδων, καθώς και σε 20% στην περίπτωση των εξόδων.

– Από την 01/10/2024 έως και την 31/12/2024 μηδενίζονται οι αποκλίσεις στην περίπτωση δεδομένων εσόδων, και περιορίζονται σε 5% στην περίπτωση των εξόδων.

– Από την 01/01/2025 παύουν να υφίστανται αποκλίσεις τόσο ως προς τα έσοδα όσο και προς τα έξοδα σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη φορολογική διοίκηση, η σημαντική ψηφιακή μεταρρύθμιση του myDATA έχει συμβάλει καθοριστικά στη μείωση της φοροδιαφυγής και στην προώθηση της φορολογικής δικαιοσύνης, εξασφαλίζοντας ίσες συνθήκες ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, με σκοπό αφενός την περαιτέρω καταπολέμηση των εικονικών συναλλαγών που πλήττουν τις συνεπείς επιχειρήσεις και αφετέρου την απλοποίηση της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεών τους, οι αποκλίσεις περιορίζονται και το ηλεκτρονικό σύστημα αυτοματοποιείται. Έτσι, όλα τα δεδομένα που καταχωρούνται στην πλατφόρμα myDATA θα μεταφέρονται αυτόματα στις δηλώσεις ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος.

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

G-EW6DDQ6B17