Η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης χρέους στην Ευρώπη, η Intrum, αντιμετωπίζει δυσκολίες στη διαχείριση των δικών της χρεών και γι’ αυτό προχωρά σε αναδιάρθρωση χρέους ύψους 5,7 δισ. δολαρίων, εξασφαλίζοντας τη στήριξη ορισμένων ομολογιούχων.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς αυτή η εταιρεία έχει αναπτύξει στρατηγική για τις εισπράξεις και τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, όταν έχει φτάσει στο σημείο να χρειάζεται αναδιάρθρωση για να αποπληρώσει τα δικά της χρέη. Είναι επίσης απορίας άξιο πώς επιτρέψαμε σε τέτοιες εταιρείες να αναλάβουν την είσπραξη των δανείων των Ελλήνων και πώς μια υπερχρεωμένη εταιρεία όπως η Intrum έχει την ικανότητα να διαχειρίζεται τις οφειλές άλλων.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, η Intrum στην Ελλάδα διαχειρίζεται απαιτήσεις από δάνεια και πιστώσεις περίπου 700.000 δανειοληπτών, οι οποίοι προέρχονται από όλες τις κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτών και επιχειρήσεων, και καλύπτουν όλους τους τομείς της οικονομίας, με ή χωρίς εξασφαλίσεις.

Όταν σφίγγει «τη θηλιά στον λαιμό» σε όσους χρωστούν ή αργούν να αποπληρώσουν τις οφειλές, τώρα που έχει τη «θηλιά στον δικό της λαιμό» θα μεταφέρει επιπλέον πίεση στους πελάτες της;

Η Intrum επιχείρησε να εκμεταλλευτεί την περίοδο των χαμηλών επιτοκίων για να αποκτήσει χαρτοφυλάκια καταναλωτικών δανείων σε ευνοϊκές τιμές, αλλά τώρα αντιμετωπίζει δυσκολίες στην αποπληρωμή των χρεών της. Όπως παραδέχεται, αντιμετωπίζει το αυξανόμενο κόστος δανεισμού και την επιβράδυνση των δραστηριοτήτων της, φτάνοντας στο σημείο να χρειάζεται να διαχειριστεί τα δικά της χρέη.

Αντίστοιχα, συνολικά, ο τομέας είσπραξης χρεών της Ευρώπης κλυδωνίζεται, λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού και του αυξανόμενου κόστους χρηματοδότησης.

Η συμφωνία που πρότεινε η Intrum, όπως αναφέρει το Bloomberg, προβλέπει την πλήρη αποπληρωμή των ομολόγων του 2024, μαζί με την παράταση του 90% της ονομαστικής αξίας των υπόλοιπων ομολόγων της κατά τρία έτη. Ως αποζημίωση, οι ομολογιούχοι θα λάβουν αμοιβές κινήτρων καθώς και το 10% των μετοχών της εταιρείας. Παράλληλα, θα πουλήσει 526 εκατ. νέων ομολογιών υψηλής εξασφάλισης, με μέρος των εσόδων να χρησιμοποιείται για την εξαγορά του ανταλλάξιμου χρέους.

Τη συμφωνία υπέγραψαν πάνω από το 66,7% των κατόχων ομολόγων και η Intrum «ενθαρρύνει έντονα τους εναπομείναντες κατόχους ομολογιών της να υποστηρίξουν τη συναλλαγή ανακεφαλαιοποίησης», τόνισε η εταιρεία.

Έντονες αντιδράσεις

Η συμφωνία προκάλεσε, πάντως, αντιδράσεις σε μια ομάδα πιστωτών που κατέχουν την πλειοψηφία των ομολόγων της εταιρείας που λήγουν το 2025. Τα μέλη της υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας με στόχο τη βελτίωση των όρων τους στην αναδιάρθρωση και ζήτησαν με επιστολή τους να δουν εμπιστευτικές επικοινωνίες μεταξύ της εταιρείας και των funds που δεσμεύθηκαν στη συμφωνία αναδιάρθρωσης.