Η πρόσφατη σειρά μέτρων που αποσκοπεί στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τομέα της καινοτομίας περιλαμβάνει από τη χορήγηση Golden Visa έως τις δαπάνες για έρευνα και πατέντες.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παρουσίασε σε κοινή συνέντευξη τύπου τα νέα «εργαλεία» που θα ενισχύσουν τις μικρομεσαίες καινοτόμες επιχειρήσεις στην αναζήτηση επενδυτών. Η παρουσίαση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την 88η ΔΕΘ.
Αναφορικά με τα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης, ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε πρωτοβουλίες για τη μείωση του διοικητικού γραφειοκρατικού βάρους κατά 25%, μέσω της κατάργησης 15 χρονοβόρων διαδικασιών, κυρίως για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, γνωστοποίησε την επέκταση των κινήτρων για καινοτομία, συγχωνεύσεις και εξαγορές, όπως η αύξηση των ποσοστών έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων από 200% σε 250% έως και 315%, ανάλογα με το αν αφορούν συνεργασίες με startups, ερευνητικά κέντρα ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εστιάζουν στη γνώση.
Ειδικότερα, τα μέτρα είναι τα εξής:
Έκπτωση για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας
Εισάγονται νέες περιπτώσεις για την παροχή αυξημένων ποσοστών έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, τα οποία ανέρχονται σήμερα σε 200%, για δαπάνες που αφορούν επιστημονική και τεχνολογική έρευνα, οι οποίες διαμορφώνονται ως εξής:
-250% για έργα συνεργασίας με startups & ή ερευνητικά κέντρα
-300% για ΜμΕ έντασης γνώσης (δαπάνες Ε&Α > 20%)
-315% για ΜμΕ έντασης γνώσης εάν υπερβαίνουν τον ΜΟ των αντίστοιχων δαπανών των 2 προηγούμενων ετών.
– Επεκτείνεται το κίνητρο για εμπορική εκμετάλλευση ευρεσιτεχνίας (πατέντας).
-Σήμερα ισχύει 3ετής απαλλαγή των σχετικών κερδών από φόρο. Με τη νέα ρύθμιση θεσπίζεται μείωση 10% του φόρου εισοδήματος για επιπλέον 7 έτη μετά την λήξη της τριετίας.
Φορολογικά κίνητρα για τους angel investors
-Σήμερα προβλέπεται έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα φορολογούμενου – επενδυτή, ποσοστού 50% επί του κεφαλαίου που εισφέρει σε startups εγγεγραμμένες επιχειρήσεις του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων και έως 300.000 ευρώ.
-Με τη νέα ρύθμιση το ανώτατο όριο αυξάνεται σε 900.000 ευρώ.
Μειώνεται το ελάχιστο όριο εταιρικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας που προκύπτει από συνεργασία/μετασχηματισμό σε 100.000€ από 125.000€ για την εξασφάλιση φοροαπαλλαγής 30% επί των κερδών.
Θεσπίζεται η δυνατότητα μεταφοράς φορολογικής ζημίας μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων.
Το δημοσιονομικό κόστος με βάση την υπάρχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα εκτιμάται σε 40 εκατ. ευρώ ετησίως, ωστόσο αναμένονται πολλαπλάσια οφέλη στην πραγματική οικονομία.
Υπενθυμίζεται ότι από το 2024 εφαρμόστηκαν σημαντικά επενδυτικά κίνητρα που περιλαμβάνουν:
-Τη μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου από 0,5% σε 0,2% με ετήσιο κόστος 22 εκατ. ευρώ.
-Τη μείωση κατά 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών με ετήσιο κόστος 21 εκατ. ευρώ.
-Την κατάργηση του φόρου τόκων για τα κρατικά ομόλογα με ετήσιο κόστος 7 εκατ. ευρώ.
Golden VISA για startups
Από τον Απρίλιο του 2024 αυστηροποιήθηκαν περαιτέρω τα κριτήρια για τη χορήγηση Golden Visa.
Σήμερα ισχύει ήδη η δυνατότητα χορήγησης Golden visa για εισφορά κεφαλαίου, ποσού 400.000 ευρώ τουλάχιστον, σε εταιρεία η οποία έχει έδρα ή εγκατάσταση στην Ελλάδα.
Αυτός ο θεσμός επεκτείνεται, εστιάζοντας στις startup επιχειρήσεις.
Πιο συγκεκριμένα:
-Από 1/1/2025 θα χορηγείται άδεια παραμονής υπό τη μορφή golden visa για επένδυση ποσού διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) σε startup επιχείρηση, μέλος του Εθνικού Μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων (Elevate Greece), με προϋπόθεση τη δημιουργία 2 θέσεων εργασίας εντός του πρώτου έτους. Ήδη ισχύει η χορήγηση άδειας παραμονής για εισφορά κεφαλαίου, ύψους 400.000 ευρώ τουλάχιστον, σε επιχειρήσεις με έδρα στην Ελλάδα.
«Δεν ενοχοποιούμε τις επενδύσεις σε ακίνητα, αλλά οι επενδύσεις δεν είναι μόνο σε ακίνητα. Είναι σίγουρα και στην παραγωγική οικονομία», τόνισε ο υπουργός.
Μείωσης της γραφειοκρατίας
Ο στόχος είναι η μείωση εντός διετίας κατά τουλάχιστον 25% του διοικητικού γραφειοκρατικού βάρους για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις
Κατάργηση 15 χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών με στόχο τη μείωση του διοικητικού βάρους κατά 25%, κυρίως στις εξαγωγικές μας επιχειρήσεις.
Το υπουργείο ανάπτυξης θέτει σε εφαρμογή σχέδιο μείωσης της γραφειοκρατίας στις πιο χρονοβόρες και κοστοβόρες διοικητικές διαδικασίες του κράτους με δύο τρόπους:
– Με αυστηρή μεθοδολογία μέτρησης
– Με κατάργηση περιττών διαδικασιών