Σάββατο, 9 Νοεμβρίου, 2024
Αρχική ΚΟΣΜΟΣ Η Αμερική ψηφίζει – Η μακρά και κρίσιμη διαδικασία της καταμέτρησης των...

Η Αμερική ψηφίζει – Η μακρά και κρίσιμη διαδικασία της καταμέτρησης των ψήφων

Θα είναι, σε κάθε περίπτωση, ένα αποτέλεσμα ιστορικής σημασίας: η Αμερική αποφασίζει σήμερα αν η Κάμαλα Χάρις ή ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία απίστευτης έντασης που παραμένει αμφίρροπη μέχρι το τελευταίο λεπτό.

Τα εκλογικά τμήματα ανοίγουν στις 06:00 τοπική ώρα στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών (13:00 ώρα Ελλάδας) και εκατομμύρια άνθρωποι θα προσθέσουν τις ψήφους τους στα περισσότερα από 80 εκατομμύρια ψηφοδέλτια που έχουν ήδη κατατεθεί με τη διαδικασία της πρόωρης ψηφοφορίας ή έχουν σταλεί ως επιστολικές ψήφοι.

Είναι αδύνατο να ξέρει κανείς αν θα χρειαστούν ώρες ή ημέρες καταμέτρησης για να αναδειχθεί ο νικητής ανάμεσα στην 60χρονη δημοκρατική αντιπρόεδρο και τον 78χρονο υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, οι προσωπικότητες και τα οράματα των οποίων δεν θα μπορούσαν να διαφέρουν περισσότερο.

Στις προεκλογικές συγκεντρώσεις τους συνέρρεαν τις τελευταίες εβδομάδες δύο κατά τα φαινόμενα ασυμβίβαστα κομμάτια της Αμερικής, με το κάθε στρατόπεδο να δηλώνει πεπεισμένο ότι το άλλο θα οδηγήσει τη χώρα στην καταστροφή.

«Αν δεν κερδίσει αυτή, είμαστε χαμένοι. Εντελώς. Ο Ντόναλντ Τραμπ θα καταστρέψει τα πάντα. Είναι εκτός ελέγχου», λέει εκφράζοντας την ανησυχία του ο Ρόμπιν Μάθιους, ένα 50χρονο στέλεχος συνεταιρισμού που πήγε να ακούσει την Κάμαλα Χάρις χθες, Δευτέρα, το βράδυ στη Φιλαδέλφεια.

Όμως για την Ρουθ Μακντάουελ, ο Τραμπ «είναι αυτός που θα σώσει αυτή τη χώρα». Η 65χρονη αυτή διοικητική υπάλληλος, η οποία πήγε να παρακολουθήσει την τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του ρεπουμπλικανού στο Μίσιγκαν, διαβεβαιώνει ότι «θα λυπηθεί πολύ για τα εγγόνια της», αν κερδίσει η αντιπρόεδρος.

Η Κάμαλα Χάρις χαρακτήρισε τον αντίπαλό της «φασίστα». Ο Ντόναλντ Τραμπ επαναλαμβάνει πως η αντίπαλός του είναι «ηλίθια» και πως θα «καταστρέψει» τη χώρα.

Η ετυμηγορία της κάλπης θα είναι σε κάθε περίπτωση ιστορικής σημασίας.

Είτε η Αμερική θα στείλει για πρώτη φορά μια γυναίκα στο Λευκό Οίκο, είτε θα στείλει στο προεδρικό μέγαρο τον λαϊκιστή ρήτορα, καταδικασμένο από ποινικό δικαστήριο και στόχο πολυάριθμων διώξεων, η πρώτη θητεία του οποίου (2017-2021) είχε παρασύρει τη χώρα και τον κόσμο ολόκληρο σε μια αδιάκοπη ακολουθία αναταράξεων.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν τους δύο αντιπάλους σχεδόν ισόπαλους στις επτά κρίσιμες πολιτείες, αυτές που θα δώσουν στη δημοκρατική ή στον ρεπουμπλικάνο τον επαρκή αριθμό εκλεκτόρων για να φθάσει το κατώφλι των 270 σε σύνολο 538, συνώνυμο της νίκης σ’ αυτή την προεδρική εκλογική αναμέτρηση που διεξάγεται με έμμεση ψηφοφορία.

Για να προσπαθήσει να πείσει μέσα σε μόλις τρεις μήνες προεκλογικής εκστρατείας, η Κάμαλα Χάρις στοιχημάτισε σ’ ένα μήνυμα προστασίας της δημοκρατίας και του δικαιώματος στην άμβλωση, που απευθύνεται στις γυναίκες, όπως και στους μετριοπαθείς ρεπουμπλικανούς.

Η δημοκρατική, ο πατέρας της οποίας είναι Τζαμαϊκανός και η μητέρα της Ινδή, οργανώνει την εκλογική βραδιά της στο παλιό της πανεπιστήμιο, το Χάουαρντ στην Ουάσινγκτον, το λεγόμενο και «το μαύρο Χάρβαρντ».

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα βρίσκεται στο Παλμ Μπιτς, στη Φλόριντα, την πολιτεία στην οποία έχει την κατοικία του.

Ο δισεκατομμυριούχος έπαιξε και πάλι σ’ αυτή την προεκλογική εκστρατεία την ίδια παρτιτούρα που είχε παίξει το 2016 και το 2020, εμφανιζόμενος ως ένας αντισυστημικός υποψήφιος που βρίσκεται κοντά στο λαό, ο μόνος ικανός να σώσει μια χώρα που καταστρέφεται, σύμφωνα με τον ίδιο, από τους μετανάστες κι ένα καλπάζοντα πληθωρισμό.

Η σημερινή Τρίτη ολοκληρώνει μια κούρσα γεμάτη ανατροπές, η οποία σηματοδοτήθηκε από την ξαφνική είσοδο της αντιπροέδρου στην προεκλογική εκστρατεία τον Ιούλιο, όταν αντικατέστησε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, καθώς και από δύο απόπειρες δολοφονίας εναντίον του ρεπουμπλικανού πρώην προέδρου, ο οποίος έχει τέσσερις απαγγελίες κατηγοριών σε βάρος του στα ποινικά δικαστήρια.

Η συνέχεια παραμένει άγνωστη.

Τα δύο στρατόπεδα έχουν ξεκινήσει δεκάδες προσφυγές στη δικαιοσύνη, ενώ δύο Αμερικανοί στους τρεις εκφράζουν φόβους για ξέσπασμα βίας μετά την ψηφοφορία.

Ορισμένα εκλογικά τμήματα έχουν μετατραπεί σε φρούρια, επιτηρούνται από drones και ελεύθεροι σκοπευτές έχουν αναπτυχθεί στις στέγες.

Εκλογικοί αξιωματούχοι εκπαιδεύτηκαν επίσης για να μάθουν πώς να οχυρώνονται μέσα σε ένα δωμάτιο ή να χρησιμοποιούν μια μάνικα πυρόσβεσης για να απωθήσουν ενδεχόμενους εισβολείς.

Στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Ουάσινγκτον, μεταλλικοί φράκτες περιβάλλουν το Λευκό Οίκο, το Καπιτώλιο και άλλες ευαίσθητες τοποθεσίες. Εντυπωσιακός αριθμός καταστημάτων στο κέντρο της πόλης έχουν καλύψει τις βιτρίνες τους με σανίδες.

Οι εικόνες της 6ης Ιανουαρίου 2021, όταν οπαδοί του Τραμπ είχαν επιτεθεί στην έδρα του αμερικανικού Κογκρέσου, παραμένουν στο μυαλό όλων.

Τίποτα δεν προδικάζει ότι η χώρα θα συγκλονισθεί από παρόμοιες βιαιότητες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ωστόσο ήδη θέσει τη βάση για μια νέα αμφισβήτηση του αποτελέσματος, κατηγορώντας στη μια προεκλογική συγκέντρωσή του μετά την άλλη τους δημοκρατικούς ότι «κλέβουν σαν διάβολοι».

Και το στρατόπεδο των Δημοκρατικών λέει πως «περιμένει» ότι ο ρεπουμπλικανός θα δηλώσει πρόωρα νικητής, όπως είχε κάνει και το 2020.

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

G-EW6DDQ6B17