Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
Αρχική Πολιτική Ρεπορτάζ: Εφιάλτης νέας διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ

Ρεπορτάζ: Εφιάλτης νέας διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ

*Αδειάζει η κλεψύδρα για τον Κασσελάκη
*”Ξηλώνεται το πουλόβερ” μέρα με τη μέρα
*Τι σημαίνει το “σε όποιον δεν αρέσει να φύγει”
*Φόβοι για νέες αποχωρήσεις βουλευτών

Στην κόψη του ξυραφιού ακροβατεί ο ΣΥΡΙΖΑ και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι δρομολογούνται ραγδαίες και απρόβλεπτες εξελίξεις, που θα φανούν μέσα στο φθινόπωρο.

Η επικράτηση έναντι του ΠΑΣΟΚ στη μάχη για τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές, δεν στάθηκε ικανή για να σταματήσει ο εμφύλιος ο οποίος απειλεί την ενότητα του κόμματος, καθώς έχει λάβει ασύλληπτες διαστάσεις.

Όσοι γνωρίζουν τις λεπτές ισορροπίες, λένε με νόημα ότι “το πουλόβερ ξηλώνεται μέρα με τη μέρα” και δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο μιας νέας διάσπασης, στο συνέδριο που είναι προγραμματισμένο για τις αρχές Οκτωβρίου.

Η “φυγή” Δραγασάκη, το “βούλωσέ το” του πάλαι ποτέ στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, Θανάση Καρτερού, στον Στέφανο Κασσελάκη, επιβεβαιώνουν ότι οι δεσμοί που υπήρχαν στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν σπάσει για τα καλά.

Εάν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς και το “σε όποιον δεν αρέσει να φύγει” του κ. Κασσελάκη στους διαφωνούντες και ειδικά στην Όλγα Γεροβασίλη, γίνεται σαφές ότι ο εμφύλιος έχει πάει σε άλλο… επίπεδο.

Η Κουμουνδούρου βολοδέρνει σε αχαρτογράφητα νερά και ο νέος του “καπετάνιος” Στέφανος Κασσελάκης που κέρδισε και τις εσωκομματικές εκλογές και το συνέδριο, αδυνατεί να δώσει όραμα στο πλήρωμα του σκάφους, για να μην πέσει στην ξέρα.

Ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει για τα καλά και το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει εκ νέου στις εποχές που βολόδερνε για να πετύχει τον στόχο του 3%, προκειμένου να εξασφαλίσει την είσοδό του στη Βουλή.

Η κλεψύδρα

Ασφαλής απάντηση επί του παρόντος δεν υπάρχει, με δεδομένο ότι ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας, έχει “επενδύσει” στον κ. Κασσελάκη και περιμένει να δει εάν μπορεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η κλεψύδρα όμως για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αδειάζει, κάτι που σημαίνει ότι ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του δεν είναι απεριόριστος, προκειμένου να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα κάνουν πράξη τη φυγή προς τα εμπρός.

Ο εφιάλτης

Η εκεχειρία του Αυγούστου, λόγω των “μπάνιων του λαού”, που έλεγε ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου, δεν πρέπει να ξεγελά κανέναν, κάτι που σημαίνει ότι έρχεται ένα πολύ καυτό φθινόπωρο για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το άρρωστο κλίμα που αποτυπώνεται στις βαριές κουβέντες που ανταλλάσσουν σε καθημερινό επίπεδο τα στελέχη, επιβεβαιώνουν όσους υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύο κόμματα στη συσκευασία του ενός.

Διάχυτη, μάλιστα, είναι η αίσθηση ότι παραδοσιακά στελέχη, που παρέμειναν και δεν ακολούθησαν αυτούς που δημιούργησαν τη Νέα Αριστερά, έχουν τραβήξει ήδη τον δρόμο της αποστασιοποίησης και της ιδιώτευσης.

Στο παρασκήνιο ψιθυρίζεται ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο μιας νέας διάσπασης λόγω των διαφορετικών απόψεων που υπάρχουν ανάμεσα στην ομάδα Κασσελάκη και τους διαφωνούντες.

Και μετά τι;

Ζητούμενο σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, είναι τι θα κάνουν ψηφοφόροι από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, που βρήκαν πολιτικό καταφύγιο στον ΣΥΡΙΖΑ, στα χρόνια των μνημονίων και δεν επέστρεψαν στο ΠΑΣΟΚ.

Είναι βέβαιο ότι η απάντηση στο ερώτημα “και μετά τι” εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, ιδίως στην περίπτωση που αλλάξει η ηγεσία.

Εάν για παράδειγμα, στο συνέδριο επιβεβαιωθούν λογικές του “ενός ανδρός αρχή” και δεν υπάρξουν ανοίγματα που δείχνουν διάθεση για διεύρυνση, το πιθανότερο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπει σε φάση πολιτικού μαρασμού.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι πολλά στελέχη δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, καθώς έχει σημασία το πρόσωπο που θα αναδειχτεί στην ηγεσία για τις διεργασίες στην ευρύτερη Κεντροαριστερά.

Δεν είναι, μάλιστα, λίγοι αυτοί που τονίζουν ότι στην περίπτωση που αναδειχτεί πρόεδρος είτε ο Χάρης Δούκας είτε ο Παύλος Γερουλάνος, “το παιχνίδι θα ανοίξει για τα καλά”, ως προς τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα.

Όπως εξηγούν. το μοντέλο Δούκα -Ζαχαριάδη στις εκλογές για τον Δήμο Αθηναίων λειτούργησε αποτελεσματικά και επιβεβαίωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης – μέσω του εκλεκτού του Κώστα Μπακογιάννη-, δεν είναι άτρωτος.

Έλλειμμα συσπείρωσης

Με βάση αυτά τα δεδομένα, γίνεται αντιληπτό ότι ο κ. Κασσελάκης, που βγήκε νικητής στη “μάχη” των ευρωεκλογών, χάνει την πρωτοβουλία των κινήσεων ως προς την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς.

Το παιχνίδι είναι πολύ πιθανό να περάσει στα χέρια του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έχοντας κερδίσει μια δύσκολη εσωκομματική αναμέτρηση θα μπορεί να κάνει πιο εύκολα ανοίγματα για την ενοποίηση του χώρου.

Ο κ. Κασσελάκης είναι πολύ πιθανό να βρεθεί σε απομόνωση, να μην μπορεί να συσπειρώσει ευρύτερες κοινωνικές ομάδες και να μείνει αρχηγός σε έναν μικρό και περιχαρακωμένο ΣΥΡΙΖΑ.

Νέες αποχωρήσεις;

Ουδείς μάλιστα αποκλείει το σενάριο και νέων αποχωρήσεων βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω του ότι το διακύβευμα μπορεί να σχετίζεται με τη δημιουργία ενός νέου μεγάλου κόμματος που θα αντιμετωπίσει στα ίσα τη Ν.Δ.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να χάσει ακόμη και τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τη φημολογία μάλιστα να κάνει λόγο ακόμη και για αποχώρηση 7-10 βουλευτών.

ΠΗΓΗ: WWW.XTYPOS.GR

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

G-EW6DDQ6B17