Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
Αρχική Πολιτική Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιστροφή στις απώλειες υπό το βάρος των μερισμάτων

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιστροφή στις απώλειες υπό το βάρος των μερισμάτων

Η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω της απόφασης για αποκοπή μερίσματος, ενώ η ΕΧΑΕ παρουσιάζει αποτελέσματα που προκαλούν ενδιαφέρον. Η αντίσταση βρίσκεται στις 1.480 μονάδες, ενώ το σημείο στήριξης βρίσκεται στις 1.450 μονάδες.

Η συνεδρίαση της Δευτέρας στο ελληνικό χρηματιστήριο ξεκίνησε με πτωτικές τάσεις, σε μια εβδομάδα που χαρακτηρίζεται από την αποκοπή μερίσματος της Εθνικής Τράπεζας και σημαντικές ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα εταιρειών που είναι σημαντικές στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Η εγχώρια αγορά διατηρεί απόσταση από το θετικό κλίμα των ξένων χρηματιστηρίων και διορθώνει την τάση μετά από τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά -0,32% στις 1.464,57 μονάδες, κινούμενος μεταξύ των 1.463,95 (χαμηλό ημέρας) και των 1.466,36 μονάδων (υψηλό ημέρας). Η μετοχή της ΕΤΕ καταγράφει μείωση κοντά στο -4% λόγω της διαπραγμάτευσής της χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα. Επιπλέον, η Λεωφόρος Αθηνών επιστρέφει στα αρνητικά πρόσημα μετά το ανοδικό διάλειμμα της Παρασκευής και μετά από τριήμερη πτώση (23 με 25 Ιουλίου).

Παραμένει θετικό το μομέντουμ στην εγχώρια αγορά, με τα εταιρικά αποτελέσματα και τις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών να επηρεάζουν την πορεία της. Ο ΓΔ αντιμετωπίζει αντίσταση στις 1.480 μονάδες και στήριξη στις 1.450 μονάδες.

Η νέα εβδομάδα φέρνει πολλές ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων, με έντονο ενδιαφέρον στον χώρο της τραπεζικής. Η ΕΧΑΕ ανοίγει τον χορό την Δευτέρα, ενώ την Τρίτη ακολουθούν η Entersoft και η Marfin Investment Group. Την Τετάρτη, η Eurobank, η Τράπεζα Πειραιώς και η Titan θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους για το δεύτερο τρίμηνο και το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Η Εθνική Τράπεζα και η Optima Bank θα ανακοινώσουν τα κέρδη τους την Πέμπτη (1/8), ενώ η Alpha Bank θα ολοκληρώσει το μπαράζ των ανακοινώσεων την Παρασκευή (2/8). Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου των συστημικών τραπεζών αναμένεται να υπερβούν τα 2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση του τραπεζικού συστήματος από το 2008 και μετά.

Σήμερα ανακοινώθηκε η καταβολή μερίσματος από την Εθνική Τράπεζα (0,3642586663 ευρώ ανά μετοχή), την ΑΒΑΞ (0,03 ευρώ) και τον ΟΛΠ (1,34 ευρώ). Η επιβράβευση των μετόχων της ΕΤΕ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Αυγούστου. Επιπλέον, άρχισε η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της ΕΚΤΕΡ που προέκυψαν από το split, με την αξία να μειώνεται από 0,52 ευρώ σε 0,26 ευρώ και τον συνολικό αριθμό μετοχών να αυξάνεται από 11,25 εκατ. σε 22,5 εκατ.

Η Attica Bank παραμένει στο επενδυτικό «ραντάρ» μετά τη συμφωνία ανταλλαγής που επιτεύχθηκε μεταξύ των διοικητικών συμβουλίων της τράπεζας και της Παγκρήτιας, στο πλαίσιο της συγχώνευσής τους και της δημιουργίας του πέμπτου τραπεζικού ομίλου. Σύμφωνα με την προτεινόμενη συμφωνία, θα χορηγηθούν 0,0292156343836978 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της Attica Bank για κάθε μία κοινή ονομαστική μετοχή της Παγκρήτιας Τράπεζας.

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

G-EW6DDQ6B17