Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
Αρχική Κοινωνικά Κτηματολόγιο: Πώς ξεμπλοκάρουν χιλιάδες μεταβιβάσεις ακινήτων

Κτηματολόγιο: Πώς ξεμπλοκάρουν χιλιάδες μεταβιβάσεις ακινήτων

«Το 2025, η Ελλάδα θα έχει επιτέλους κτηματολόγιο», ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη σε γνωστό κανάλι ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Επεσήμανε, επιπλέον, ότι «τον  m Ιανουάριο επιδιώκουμε να έχουμε κτηματογραφημένο το 85% της χώρας, ώστε οι μεγαλύτερες περιοχές να λειτουργούν με ενιαίους κανόνες. Στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του χρόνου όλοι να τηρούν τους ίδιους κανόνες, ενώ παράλληλα απλοποιούμε τις διαδικασίες μεταβίβασης».

Ο κ. Κυρανάκης ανέφερε ότι «την προηγούμενη εβδομάδα θέσαμε σε διαβούλευση τις διατάξεις του νομοσχεδίου, το οποίο ουσιαστικά εισάγει την τελική φάση της κτηματογράφησης στη χώρα». Όπως τόνισε, η νέα ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες που επιθυμούν να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους να προχωρούν σε μονομερή τροποποίηση της σύστασης, η οποία θα βασίζεται στη σύγχρονη μέτρηση του διαμερίσματος.

Ταυτόχρονα, επισημάνθηκε η διάταξη που αναφέρει ότι εάν υπάρχει πράξη αποχαρακτηρισμού και απόφαση της Επιτροπής Ενστάσεων, αυτή και μόνο αρκεί για να μπορέσεις να μεταγράψεις το ακίνητό σου και να το επανακαταλάβεις. Έτσι, αυτό αποτελεί ένα μέτρο που θα εντάξει πολλά ακίνητα στις συναλλαγές.

Φυσικά, διευρύνουμε τη δυνατότητα για τα αγνώστου, δηλαδή για εκείνα που είχαν παραμεληθεί από τους πατεράδες και τους παππούδες μας κατά τη δήλωσή τους. Για τη δική μας γενιά, το κτηματολόγιο τα κατατάσσει ως αγνώστου. Επεκτείνουμε αυτή τη δυνατότητα, επιτρέποντας την εγγραφή τους εφόσον διαθέτεις μεταγραμμένο τίτλο ή αποδοχή κληρονομιάς.

Σχετικά με τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, ο κ. Κυρανάκης επισήμανε ότι «έχουμε αναπτύξει ένα μοντέλο που διαβάζει το συμβόλαιο σε φυσική γλώσσα, κατανοεί αυτόματα τη φύση της πράξης και προτείνει τον νομικό έλεγχο που θα πρέπει να εφαρμόσει κάθε προϊστάμενος ή δικαιογράφος με δικαίωμα υπογραφής».

Έτσι, στο αριστερό τμήμα της οθόνης σου εμφανίζεται το κείμενο του συμβολαίου, το οποίο περιγράφει τον κανόνα που εφαρμόζεται. Στο δεξί τμήμα της οθόνης, αναφέρεται αν ο κανόνας αυτός προκρίνεται για εφαρμογή ή αν πρέπει να απορριφθεί, επειδή δεν εντοπίζεται η κατάλληλη πληροφορία ή επειδή, σύμφωνα με τα στοιχεία του συμβολαίου, πρέπει να απορριφθεί ένας συγκεκριμένος κανόνας.

 

 

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

G-EW6DDQ6B17