Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
Αρχική Πολιτική OIKONOMIA Φοροαπαλλαγή ενοικίων: Αυτά είναι τα μυστικά

Φοροαπαλλαγή ενοικίων: Αυτά είναι τα μυστικά

Η απαλλαγή από τον φόρο ενοικίων δεν ισχύει για όλους. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει εξαιρέσεις και περιορισμούς για όσους επιλέξουν να ενοικιάσουν τα ακίνητά τους, καθώς και για εκείνους που θα αποχωρήσουν από τη βραχυχρόνια μίσθωση. Οι 600.000 ιδιοκτήτες που διατηρούν τα διαμερίσματά τους κλειστά και επιθυμούν να επωφεληθούν από την τριετή απαλλαγή από τον φόρο μισθωμάτων, θα πρέπει να τα έχουν μισθώσει μέχρι το τέλος του 2025.

Για να αποκτήσουν την απαλλαγή από τον φόρο, θα πρέπει:

– Οι ιδιοκτήτες ακινήτων ανοίξουν να ανοίξουν και να μισθώσουν τα κλειστά σπίτια από τις 8 Σεπτεμβρίου 2024 που ανακοινώθηκε το μέτρο έως 31 Δεκεμβρίου 2025.

– Το ακίνητο να ήταν κλειστό για τουλάχιστο τρία χρόνια. Τα στοιχεία θα ληφθούν από το έντυπο Ε2 της εφορίας.

– Το ακίνητο να μην ξεπερνά τα 120 τετραγωνικά μέτρα με στόχο τη μείωση του φορολογικού βάρους σε μικρά και μεσαία εισοδήματα και όχι σε εκείνους που δεν το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Σημειώνεται ότι το μέτρο αφορά μόνο τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν κλειστές κατοικίες. Δεν αφορά τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν καταστήματα, καθώς και τα νομικά πρόσωπα.

Έτσι, με τη φοροαπαλλαγή, ένας ιδιοκτήτης που εισπράττει ενοίκιο 1.000 ευρώ το μήνα θα επωφεληθεί από ετήσια φορολογική ελάφρυνση ύψους 1.800 ευρώ, δηλαδή 5.400 ευρώ σε τρία χρόνια. Αντίστοιχα, για ενοίκιο 800 ευρώ το μήνα ή 9.600 ευρώ ετησίως, το όφελος θα ανέρχεται σε 1.440 ευρώ ετησίως ή 4.320 ευρώ στην τριετία. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται με συντελεστές που κυμαίνονται από 15% έως 45%. Συγκεκριμένα, τα πρώτα 12.000 ευρώ φορολογούνται με 15%, το κλιμάκιο από 12.001 έως 35.000 ευρώ με 35%, και τα εισοδήματα που ξεπερνούν τα 35.000 ευρώ με 45%.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις παραμένουν οι ίδιοι. Αυτό σημαίνει ότι το ακίνητο θα πρέπει να έχει μισθωθεί βραχυχρόνια για τρία χρόνια, να έχει επιφάνεια έως 120 τ.μ., και η μετατροπή από βραχυχρόνια σε μακροχρόνια μίσθωση θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025.

Επιπλέον, για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, επιβάλλονται περιορισμοί στο Airbnb σε τρία κορεσμένα δημοτικά διαμερίσματα της Αθήνας, καθώς οι άδειες θα “παγώσουν” για ένα έτος. Το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2025, γεγονός που σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν περιθώριο να αποκτήσουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση.

Συγκεκριμένα οι περιοχές της Αθήνας που δεν θα εκδίδεται ΑΜΑ από τον Ιανουάριο του 2025 και για έναν χρόνο είναι:

– 1ο δημοτικό διαμέρισμα: Κουκάκι, Πλάκα, Κολωνάκι, Σύνταγμα – Ομόνοια – Μοναστηράκι, Εξάρχεια, Ιλίσια, Νεάπολη

– 2ο δημοτικό διαμέρισμα: Μετς, Νέος Κόσμος, Άγιος Αρτέμιος, Παγκράτι

– 3ο δημοτικό διαμέρισμα: Βοτανικός, Μεταξουργείο, Γκάζι, Πετράλωνα, Ρουφ

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

G-EW6DDQ6B17