Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προγραμματίζει να ενισχύσει τη χρήση αντλιών θερμότητας μέσω ενός νέου προγράμματος επιδότησης, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει στους επόμενους μήνες.
Οι αντλίες θερμότητας λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια, γεγονός που τους επιτρέπει να μειώνουν σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σύγκριση με λέβητες που χρησιμοποιούν πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή ακόμα και τζάκια. Με την Ελλάδα να έχει ήδη επιτύχει συμμετοχή άνω του 50% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό της μείγμα, τα οφέλη σε περιβαλλοντικό επίπεδο είναι προφανή.
Οι αντλίες θερμότητας έχουν σημαντική στήριξη από την Ε.Ε. Κατά την ενεργειακή κρίση του 2022, οι πωλήσεις τους σημείωσαν ρεκόρ, αλλά στη συνέχεια παρατηρήθηκε πτώση, καθώς η αποκατάσταση των τιμών του αερίου μείωσε το κίνητρο για τους καταναλωτές.
Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται η νέα πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), το οποίο επιδιώκει, μεταξύ άλλων, να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Το σχέδιο αυτό προβλέπει σημαντική αύξηση της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στη θέρμανση και ψύξη, με στόχο να φτάσουν το 52,6% μέχρι το 2030.
Πάντως, θα πρέπει να τονίσουμε ότι ακόμα και με τη γενναία επιδότηση που πιθανώς να φτάσει τη μισή τιμή πώλησης της αντλίας και του κόστους εγκατάστασης, υπάρχουν ορισμένες σημαντικές παράμετροι που πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής για να αποφασίσει.
Καταρχήν, σημασία έχουν οι ιδιαίτερες συνθήκες της εκάστοτε περιοχής σε όρους θερμοκρασίας, αφού καθορίζουν το πόσο μπορεί να μας ζεστάνει η αντλία. Επιπλέον, το επίπεδο μόνωσης του σπιτιού και ο τρόπος υλοποίησης της θέρμανσης (ενδοδαπέδια ή με καλοριφέρ) αποτελούν επίσης κρίσιμους παράγοντες.
Κατά συνέπεια, είναι απαραίτητη η προσεκτική αξιολόγηση από έναν αξιόπιστο επαγγελματία πριν προχωρήσουμε στην αγορά μιας αντλίας θερμότητας.
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά τα συστήματα είναι γενικά τα πιο οικονομικά σε σύγκριση με άλλες μορφές θέρμανσης, σύμφωνα με επαναλαμβανόμενες μελέτες που έχουν διεξαχθεί από φορείς και ιδρύματα στη χώρα μας, όπως το ΑΠΘ. Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές, ιδιαίτερα στις πιο ψυχρές, η κατάσταση μπορεί να διαφέρει και να είναι πιο συμφέρουσα η επιλογή ενός λέβητα με πέλετ ή ακόμα και φυσικού αερίου.
Φυσικά, ο υπολογισμός επηρεάζεται σε κάποιο βαθμό από την επιδότηση που παρέχει η Πολιτεία κάθε χειμώνα για τις διάφορες πηγές θέρμανσης.
Επιπλέον, αν μια πολυκατοικία επιθυμεί να εγκαταστήσει κεντρική αντλία θερμότητας, θα πρέπει να είναι ενήμερη ότι η χρέωση του ηλεκτρικού ρεύματος θα γίνεται με βάση το επαγγελματικό τιμολόγιο και όχι το οικιακό.
Αυτή είναι μια διάταξη της νομοθεσίας που θα πρέπει να τροποποιηθεί στο μέλλον, ώστε να υποστηριχθεί η εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν έχουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο.