Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
Αρχική Χωρίς κατηγορία Βουλή: Η μομφή απορρίφθηκε με 156 ψήφους

Βουλή: Η μομφή απορρίφθηκε με 156 ψήφους

Στις 21:00 ολοκληρώθηκε η τριήμερη διαδικασία χωρίς πολιτικά αποτελέσματα παρά την ακραία πόλωση – Μητσοτάκης: «Πυροτέχνημα άμυνας» από τον ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση δυσπιστίας – «Ποιος να κυβερνήσει; Αυτός που επί 2,5 χρόνια μετά τις εκλογές δεν τόλμησε να κάνει ένα απολογιστικό συνέδριο για τα αίτια της ήττας του;» – Τσίπρας: «Νομίζετε ότι θα καθαρίσετε με μια συγγνώμη» – Με νέα ρητορική το ΚΙΝΑΛ
Στο κενό έπεσε η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να προκαλέσει ρωγμές και να εκθέσει πολιτικά την κυβέρνηση με την πρόταση μομφής στη Βουλή, καθώς η κοινοβουλευτική πλειοψηφία έμεινε αρραγής, όπως έδειξε η ψηφοφορία το βράδυ της Κυριακής και μετά από τριήμερη θυελλώδη συζήτηση.

Την πρόταση δυσπιστίας απέρριψαν και οι 156 παρόντες βουλευτές της ΝΔ (απουσίαζε για λόγους υγείας η Μαριέττα Γιαννάκου), ενώ την υπερψήφισαν οι 142 του συνόλου της αντιπολίτευσης, όπως είχαν προαναγγείλει όλα τα κόμματά της – το «παρών» επέλεξε ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Με αναβαπτισμένη την κοινοβουλευτική εντολή η κυβέρνηση συνεχίζει την πορεία της, ενώ η συζήτηση δεν έβγαλε κάτι καινούργιο σε σχέση με τις εκλογές, που έχει ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε και πάλι τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, «αφού είναι σίγουρος ότι θα τις κερδίσει», όπως είπε χαρακτηριστικά, αν και απέφυγε να «φορτώσει» κι άλλο τη σχετική ρητορική.

Ο κ. Μητσοτάκης προσπέρασε το αίτημα, χαρακτηρίζοντας την πρόταση δυσπιστίας «πυροτέχνημα άμυνας» του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον εσωτερικό διχασμό του και τον εξωτερικό ανταγωνισμό, εννοώντας με το τελευταίο τη δημοσκοπική ενίσχυση του ΚΙΝΑΛ. Και έθεσε το βασικό δίλημμα του πολιτικού σκηνικού, λέγοντας με έμφαση ότι «το καταδικασμένο παρελθόν μέμφεται το δημιουργικό παρόν και το ελπιδοφόρο μέλλον».

Η σύγκρουση κορυφής, σε μία διαδικασία πάντως που συνήθως αποτελεί και πρόβα ή κρύβει προεόρτια για την τελική αναμέτρηση των εκλογών, χαρακτηρίστηκε από ακραία πόλωση ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δυναμικό «παρών», με νέα ρητορική και διάταξη δυνάμεων έδωσε και το Κίνημα Αλλαγής.

Ενδεικτικό της διάθεσης της κυβερνητικής πλευράς και της αξιωματικής αντιπολίτευσης να οδηγήσουν τα πράγματα σε ολική πολιτική ρήξη ήταν και το γεγονός ότι, πέρα από την αναμενόμενη αντιπαράθεση των Μητσοτάκη – Τσίπρα την τρίτη ημέρα, λίγο πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι δύο αρχηγοί επιδόθηκαν σε μία προσωπική μονομαχία και το βράδυ του Σαββάτου.

Ο πρωθυπουργός πήρε πάνω του την κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον αρχηγό του, θέλοντας να δώσει και ο ίδιος, πέρα από τους υπουργούς του, τις απαντήσεις στα καίρια πεδία της αντιπολιτευτικής κριτικής, που δέχθηκε η κυβέρνηση με αυτή την πρόταση δυσπιστίας. Βρήκε έτσι την ευκαιρία να παρουσιάσει όλες τις μεγάλες κυβερνητικές πρωτοβουλίες και το έργο των δυόμισι ετών. Και να εγκαλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ, που επικρίνει την κυβέρνηση, η οποία έχει κληθεί να αναμετρηθεί αυτό το διάστημα με τη χειρότερη πανδημία των τελευταίων 100 ετών, με μία εισαγόμενη ακρίβεια, με ακραία φαινόμενα της κλιματικής κρίσης και την υβριδική επίθεση από την Τουρκία με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.

Και επιτιμώντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διευκρίνισε ότι η συγγνώμη που εξέφρασε ο ίδιος και η κυβέρνησή του για τη διαχείριση της κακοκαιρίας, απευθύνεται στους πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν και όχι σε μία πολιτική δύναμη που δεν αντιλαμβάνεται τη σημασία της, ούτε την έχει χρησιμοποιήσει ποτέ.

Κάλεσε μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει συγνώμη για τη σκευωρία Novartis και χρησιμοποιώντας πολύ σκληρή γλώσσα, μίλησε για συμμορία και άθλια σκευωρία.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ μετρά κέρδη και ζημιές από αυτή την τριήμερη σύγκρουση, καθώς εξ αρχής φάνηκε να έχει ως επιδίωξη να επιβάλλει έστω και για ένα τριήμερο τη δική του πολιτική ατζέντα και να αναδείξει τα θέματα που θεωρεί σημαντικά στην αντιπολιτευτική του στρατηγική. Και έτσι, αφενός μεν να βρει ευήκοα ώτα σε μία σειρά από κριτικές επισημάνσεις, αφετέρου να δικαιολογήσει το αίτημα για πρόωρες εκλογές.

Επιπλέον, να εξυπηρετήσει έναν ακόμα διπλό στόχο: Να στείλει μήνυμα στο ΚΙΝΑΛ ότι εξακολουθεί να έχει τον πρώτο λόγο στο χώρο της κεντροαριστεράς και ακόμα να ανασταλεί η αμφισβήτηση που εκφράζεται στο εσωτερικό του κόμματος για τις αλλαγές που προωθεί ο Αλέξης Τσίπρας, όπως η εκλογή της ηγεσίας από τη βάση και το άνοιγμα των οργανώσεων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επένδυσε στα προβλήματα από την κακοκαιρία, στα θέματα της πανδημίας και της ακρίβειας, αλλά και στην υπόθεση Φουρθιώτη, χωρίς όμως να βρει, σε αυτό το τελευταίο, ανταπόκριση από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Πιεζόμενος από την υπενθύμιση των λαθών της δικής του κυβέρνησης, o κ. Τσίπρας έφτασε στο σημείο να καλέσει τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει… συγγνώμη για τα 103 θύματα της τραγωδίας στο Μάτι, για την «πολιτική εκμετάλλευση» που έχει κάνει στο θέμα αυτό.

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

G-EW6DDQ6B17