Την Περιφέρεια Αττικής εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου από κοινού με τον Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Τομέα Χρήστο Καπάταη στην έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε το πρωί της Πέμπτης 16/4 στα γραφεία της η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για το μεταναστευτικό ζήτημα, παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου. Κύριο θέμα της συνεδρίασης ήταν η αντιμετώπιση των προβλημάτων από το νέο κύμα προσφυγικής και μεταναστευτικής ροής λόγω της διαρκώς επιδεινούμενης κατάστασης στη Συρία αλλά και σε άλλες περιοχές.
Μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη, ο οποίος επισήμανε ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα πλέον είναι εκρηκτικό και δεν λύνεται με ημίμετρα, ακολούθησε η τοποθέτηση της αρμόδιας υπουργού κας Χριστοδουλοπούλου, με την οποία ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους για τα σχέδια της κυβέρνησης για το ζήτημα και απεύθυνε έκκληση προς τους δήμους να υποδείξουν μικρούς και κλειστούς χώρους προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. «Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Θέλουμε να βρούμε μαζί και πάντα με διάλογο χώρους για να τους φιλοξενήσουμε» τόνισε η κα Χριστοδουλοπούλου.
Παίρνοντας τον λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι μετά την πρόσφατη διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για το μείζον θέμα των προσφυγικών ροών, η κυβέρνηση ξεκινά διάλογο με την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Α΄ και Β΄ βαθμού) προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα και με αποτελεσματικό τρόπο το ζήτημα που έχει προκύψει. Επισήμανε δε ότι μετά τη συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση με τους Αντιπεριφερειάρχες της Αττικής, θα ακολουθήσει αντίστοιχη συνάντηση με τους Περιφερειάρχες όλης της χώρας για την αναζήτηση της καλύτερης δυνατής λύσης.
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος γιατί οι τοπικές κοινωνίες είναι οι πρώτες που υφίστανται τις συνέπειες από την εισροή προσφύγων στη χώρα μας», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής και συμπλήρωσε ότι είναι απαραίτητο να γίνει σχεδιασμός μεταξύ Πολιτείας, Αυτοδιοίκησης, Εκκλησίας αλλά και όλων των εμπλεκόμενων ανθρωπιστικών φορέων στη λογική ανεύρεσης στεγασμένων χώρων – μικρών εγκαταστάσεων (χωρητικότητας 80-100 ατόμων) και όχι μεγάλων κέντρων φιλοξενίας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα κύματα των προσφύγων και να υπάρξει ισομερής κατανομή τους σε όλο τον ελλαδικό χώρο για να μην επιβαρυνθεί μόνο η Αθήνα μέχρι να ολοκληρωθούν οι νομιμοποιητικές διαδικασίες για να μπορέσουν να πάνε σε χώρες της Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτού του προγραμματισμού, θα πρέπει οι περιφέρειες και οι δήμοι να υποβάλουν τις προτάσεις τους και το κράτος να ενισχύσει θεσμικά και οικονομικά τους φορείς που θα εμπλακούν στις παραπάνω διαδικασίες.
«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό και οι λύσεις θα πρέπει να δοθούν σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ» δήλωσε ο κ. Φιλίππου και χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό τον διάλογο που έχει ξεκινήσει με την κοινωνία καθώς θεωρεί ότι με τη συμμετοχή όλων μπορεί να βρεθεί άμεσα λύση.