Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
Αρχική Χωρίς κατηγορία Συναγερμός για έλλειψη φαρμάκων για διαβητικούς

Συναγερμός για έλλειψη φαρμάκων για διαβητικούς

Τη λίστα των φαρμάκων που είναι σε έλλειψη στη χώρα δημοσιοποίησε ο ΕΟΦ, ενώ χειροτερεύει το πρόβλημα της χρήσης φαρμάκων για διαβητικούς για λόγους αδυνατίσματος.

Σύμφωνα με τη νέα λίστα του ΕΟΦ για τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη, αυτή τη στιγμή 139 σκευάσματα φαίνεται παρουσιάζουν σοβαρό θέμα, όταν η προηγούμενη λίστα η οποία είχε εκδοθεί πριν από περίπου δύο μήνες περιλάμβανε 133.

Με βάση τους υπολογισμούς του ΕΟΦ, στα τέλη Δεκεμβρίου από την ελληνική αγορά έλειπαν 232 σκευάσματα, όταν οι ελλείψεις τον περασμένο Νοέμβριο ανέρχονταν συνολικά σε 186 προϊόντα και τον περασμένο Σεπτέμβριο σε 182.

Για τα 76 από αυτά, έχει διακοπεί η παραγωγή και διάθεσή τους, ενώ τα 156 είναι σε μακροχρόνια και σοβαρή έλλειψη, όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι του Οργανισμού.

  • Δείτε ποια φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη εδώ
  • Δείτε ποια φάρμακα έχουν διακοπεί εδώ

Τι συμβαίνει με τα φάρμακα των διαβητικών

Ένα από τα προβλήματα που παρουσιάζεται παγκοσμίως είναι ότι χρησιμοποιούνται σκευάσματα που απευθύνονται σε διαβητικούς για αδυνάτισμα.

Για παράδειγμα, στην Ελλάδα ανάρπαστο έχει γίνει το Ozempic (σεμαγλουτίδη) της φαρμακευτικής εταιρείας Novo Nordisk από τη Δανία.

Το Ozempic είναι ενέσιμο και προορίζεται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2. Τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις του αφού φαίνεται να οδηγεί σε γρήγορη απώλεια βάρους.

Η εταιρεία Novo Nordisk Hellas έχει δηλώσει αδυναμία διασφάλισης των απαραίτητων ποσοτήτων του φαρμάκου λόγω της χρήσης του ως προϊόντος αδυνατίσματος με αποτέλεσμα οι διαβητικοί ασθενείς που το έχουν πραγματικά ανάγκη να έχουν πρόβλημα να το βρουν.

Η καταγγελία από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο

Σε ανακοίνωσή του για το θέμα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σημειώνει ότι: «Η όλη αυτή στρέβλωση στη διάθεση του φαρμάκου συμπαρασύρει και δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα σε σκευάσματα που ανήκουν στην ευρύτερη θεραπευτική κατηγορία του ΣΔ (Trulicity, Saxenda, Victoza κλπ.)», ενώ ζητάει να ενταθούν οι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές, καθώς υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των διαβητικών λόγω των ελλείψεων.

[Πηγή: syneidisi.com]

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

G-EW6DDQ6B17