Το World Open Water Swimming Association, συμπεριέλαβε τον Δρ. Στάθη Αβραμίδη στους 50 σπουδαιότερους “υδατανθρώπους” (watermen) όλων των εποχών στην ιστορία του υγρού στίβου, ανάμεσα σε θρυλικούς ολυμπιονίκες κολύμβησης και αστέρες του Χόλυγουντ.
Μια αναπάντεχη ευχάριστη έκπληξη επεφύλλαξε το 2015 για τον Δρ. Στάθη Αβραμίδη. Το World Open Water Swimming Association, είναι ένας ιδιωτικός οργανισμός με έδρα το Huntington Beach (Νότια Καλιφόρνια, Αμερική) και σκοπό την διάδοση της κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης μέσα από πλήθος δραστηριοτήτων. Πρόσφατα κατάταξε τον Έλληνα επιστήμονα ανάμεσα στις 50 σπουδαιότερες προσωπικότητες όλων των εποχών στην ιστορία του υγρού
στίβου, αναρτώντας την λίστα “The Greatest Watermen in Open Water Swimming History”. Ο όρος “υδατάνθρωπος” αποδίδεται σε άτομα με εξαιρετικές δεξιότητες, που μεταξύ άλλων, σέβονται το νερό και την ασφάλεια, και φροντίζουν για τη διάδοση συναφών υψηλών ιδανικών μέσω αθλητισμού, κινηματογράφου, διαλέξεων και δημοσιεύσεων. Είναι τιμητικός τίτλος με μεγάλη αξία γιατί δεν αποδίδεται από κάποιον στον εαυτό του αλλά από συναδέλφους που αναγνωρίζουν το έργο του.
Ο Δρ. Στάθης Αβραμίδης, συμπεριλήφθηκε στη λίστα για το έργο του ως ερευνητής, συγγραφέας, ομιλητής, πανεπιστημιακός και αθλητής. Η ερευνητική του δραστηριότητα διαπραγματεύεται επιθανάτιες εμπειρίες (για τις οποίες θα εκδώσει τον Σεπτέμβριο το βιβλίο του “Near-Death Experiences while Drowning” στο University of North Texas), πρόληψη πνιγμών, διδασκαλία διάσωσης και ναυαγοσωστικής, ενώ εκπαιδεύει άτομα σε όλο τον κόσμο μέσα από το ογκώδες έργο του. Είναι Σύμβουλος Ατυχημάτων (Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας-Υπουργείο Υγείας), υπάλληλος του ΚΕΕΛΠΝΟ, και Διευθυντής Αθλητικής Ναυαγοσωστικής της ΕΟΥΔΑ (www.sportlifesaving.blogspot.gr). Στο παρελθόν βραβεύτηκε από το International Swimming Hall of Fame, το Royal Life Saving Society Commonwealth (τελεί υπό την αιγίδα της Βασίλισας Ελισάβετ ΙΙ) και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Υγρού Στίβου ως Πρωτοεμφανιζόμενος Σκηνοθέτης.
Στον κατάλογο συμπεριλήφθηκαν ηχηρά ονόματα. Ξεχωρίζουν ο Johnny Weissmuller, θρυλικός “Ταρζάν”, ολυμπιονίκης κολύμβησης και τέως πρόεδρος του International Swimming Hall of Fame, ο Buster Crabbe, Ολυμπιονίκης κολύμβησης και αστέρι του Χόλυγουντ που πρωταγωνίστησε σε ταινίες ως “Ταρζάν” και “Φλάς Γκόρντον” και ο Duke Kahanamoku, ολυμπιονίκης κολύμβησης και πατέρας του surfing.
O Δρ. Αβραμίδης, που πρόσφατα ενορχήστρωσε το Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Νερό, είπε: “Κάθε Ελληνική διάκριση δίνει ελπίδα. Αναγνωρίζει την δοτικότητα στην υπηρεσία του κοινού καλού, και μας βοηθάει να πλησιάσουμε τον ανώτερό μας εαυτό. Μοιράζομαι την τιμή με τους συναδέλφους μου. Οι τωρινοί στόχοι μου είναι να καθιερωθεί η αθλητική ναυαγοσωστική και να επικαιροποιηθεί η νομοθεσία ώστε να πάψει η χώρα μας να είναι κάθε καλοκαίρι υγρό νεκροταφείο”.