Ο θάνατος του 36χρονου Αντώνη στο Blue Horizon, στο λιμάνι του Πειραιά, έφερε εξελίξεις και σε πολιτικό επίπεδο. Η ξαφνική ανακοίνωση σήμερα του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για την παραίτησή του από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «μετέφερε» το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο στον βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ Χρήστο Στυλιανίδη.
Όπως έκανε γνωστό ο ίδιος ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μέσα από δήλωση-ανάρτηση, υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Η ενέργεια αυτή έρχεται στον απόηχο του τραγικού περιστατικού που σημειώθηκε στο λιμάνι του Πειραιά κατά το οποίο έχασε τη ζωή του ο 36χρονος Αντώνης Καργιώτης.
«Η δολοφονία του Αντώνη Καργιώτη από μέλη του πληρώματος στο Blue Horizon μας έχει συγκλονίσει όλους. Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι Έλληνες ναυτικοί παραβιάζοντας τους πανάρχαιους κανόνες για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα έσπρωξαν και εγκατέλειψαν έναν άτυχο νέο στα θολά νερά του λιμανιού του Πειραιά», τόνισε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Ο πρώην υπουργός υπεραμύνθηκε της εξήγησης που είχε δώσει για την επίμαχη δήλωσή του που -όπως είπε- «εύκολα παρερμηνεύτηκε» και «προκάλεσε αγανάκτηση». «Ζήτησα άμεσα ειλικρινή συγγνώμη. Σε καμία περίπτωση δεν εξίσωσα τον θύμα με τους θύτες. Σε καμία περίπτωση δεν ξέπλυνα τις ευθύνες που έχει η πλοιοκτήτρια εταιρεία, τις οποίες ακόμα αρνείται να αναλάβει», πρόσθεσε.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι έχει μάθει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και να μη κρύβοται στα δύσκολα. «Μπορεί για κάποιους να είμαι ένα καλός πολιτικός, για κάποιους άλλους όχι. Αλλά δεν δέχομαι να με πετροβολούν ως άνθρωπο. Η πολιτική μου διαδρομή και η προσωπική μου αξιοπρέπεια επιβάλλουν να μην παραμείνω στη θέση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Γι’ αυτό και υπέβαλα στον πρωθυπουργό την παραίτησή μου. Τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη του», κατέληξε στη δήλωσή του.
Νέος υπουργός ο Χρήστος Στυλιανίδης
Ο βουλευτής Επικρατείας Χρήστος Στυλιανίδης αναλαμβάνει με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την θέση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στη θέση του παραιτηθέντα Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Ορθή και αναπόφευκτη χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, την απόφαση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να παραιτηθεί από το υπουργείο Ναυτιλίας στον απόηχο των σφοδρών αντιδράσεων που προκάλεσαν δηλώσεις του για το τραγικό περιστατικό της δολοφονίας του 36χρονου Αντώνη Καργιώτη στο λιμάνι του Πειραιά. Ο Παύλος Μαρινάκης υπενθύμισε την φράση ότι όλοι «κρίνονται συνεχώς» και επισήμανε ότι «μηδενός εξαιρουμένου όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά».
Αναφερόμενος στα κριτήρια επιλογής του κ. Στυλιανίδη υπογράμμισε ότι διαθέτει κυβερνητική εμπειρία, έχει υπάρξει πολιτικός προϊστάμενος υπουργείου που συμμετείχε στο ΚΥΣΕΑ και τόνισε ότι διαθέτει ευρωπαϊκή εμπειρία και επιχειρησιακή εμπειρία. Στην απάντηση αυτή παρέπεμψε και όταν ρωτήθηκε εάν η επιλογή του για το υπουργείο Ναυτιλίας σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός είναι ικανοποιημένος από το έργο του στην Πολιτική Προστασία.
Το βιογραφικό του νέου υπουργού
Ο Χρήστος Στυλιανίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 26 Ιουνίου 1958 και σπούδασε Χειρουργός Οδοντίατρος στον Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι πρώην υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελληνικής Δημοκρατίας. Στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με τη Νέα Δημοκρατία.
Από το 2014 έως το 2019, ο Χρήστος Στυλιανίδης διετέλεσε Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων. Την ίδια περίοδο ήταν Συντονιστής της ΕΕ για τον Έμπολα, θέση στην οποία είχε διοριστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Από τις θέσεις αυτές ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Θεωρείται ο «αρχιτέκτονας» του rescEU, της μεγάλης πρωτοβουλίας με την οποία αναβαθμίστηκε ουσιαστικά το ευρωπαϊκό σύστημα πολιτικής προστασίας, ενώ για το έργο του στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας χαρακτηρίστηκε ως το ανθρωπιστικό «πρόσωπο της Ευρώπης» σε ολόκληρο τον κόσμο.
Τον Μάιο του 2021 ορίστηκε Ειδικός Απεσταλμένος της ΕΕ για την προώθηση και προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών και πεποιθήσεων, θέση που υπηρέτησε μέχρι την υπουργοποίησή του.
Ο Χρήστος Στυλιανίδης διετέλεσε, επίσης, ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού-Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (2014) στην Κύπρο, ενώ σε δύο διαφορετικές περιόδους υπηρέτησε ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας (2013-2014 και 1998-1999). Κατά την περίοδο 2006-2013 ήταν μέλος της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων (εξελέγη το 2006 και το 2011 με τον ΔΗΣΥ) και είχε σημαντική κοινοβουλευτική παρουσία και δράση. Μεταξύ του 2006 έως 2011 διετέλεσε, επίσης, μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ και εξελέγη μέλος του Προεδρείου της το 2012.
Επίσης, είναι Επισκέπτης Καθηγητής (Visiting Professor in Practice) στο Τμήμα Πολιτικής της Υγείας στη London School of Economics (LSE) της Μεγάλης Βρετανίας, Μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας-Κύπρου και Επισκέπτης Καθηγητής στο Ruhr Universität Bochum (RUB) Research School της Γερμανίας.
Ως αναγνώριση του έργου του ο Χρήστος Στυλιανίδης έχει λάβει σημαντικά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις από κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς και ιδρύματα.