«Επιστημονικές Συναντήσεις Νοτιοανατολικής Αττικής – Κορυφαίο πολιτιστικό και επιστημονικό γεγονός για την Ανατολική Αττική»
του Πέτρου Φιλίππου
Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εργασίες της ΙΣΤ’ Επιστημονικής Συνάντησης ΝΑ Αττικής που φέτος πραγματοποιήθηκαν στο Λαύριο από τις 18 έως και τις 22 Νοεμβρίου από την Εταιρεία Μελετών Νοτιοανατολικής Αττικής και τον Δήμο Λαυρεωτικής και εντάχθηκαν στις εκδηλώσεις εορτασμού των 150 χρόνων από την ίδρυση του νεώτερου Λαυρίου.
Οι Επιστημονικές Συναντήσεις αποτελούν κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση για την περιοχή, αδιαμφισβήτητο πλέον θεσμό για την Ανατολική Αττική καθώς διοργανώνονται ανελλιπώς εδώ και χρόνια. Ξεκίνησαν το 1984 από τα Καλύβια και από τότε αδιάλειπτα ανά διετία πραγματοποιούνται σε διάφορες πόλεις των Μεσογείων και της Λαυρεωτικής. Οι Συναντήσεις αυτές είναι πραγματικά μια σημαντική κατάκτηση για τον χώρο της ΝΑ Αττικής γιατί κατάφεραν να δημιουργήσουν ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας μεταξύ πολιτιστικών και επιστημονικών φορέων της περιοχής, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία πάντα στήριζε την όλη προσπάθεια και βοηθούσε στη διοργάνωση των Συναντήσεων.
Χαρακτηριστικό του πολύτιμου έργου των Επιστημονικών Συναντήσεων τα τελευταία 30 χρόνια, είναι ότι μέχρι σήμερα έχουν ανακοινωθεί περισσότερες από 1000 (πρωτότυπες οι περισσότερες) ανακοινώσεις ποικίλης θεματολογίας. Το ευρύ φάσμα των ανακοινώσεων περιλαμβάνει θέματα αρχαιολογικού, ιστορικού, λαογραφικού, περιβαλλοντικού, οικολογικού, φιλολογικού, λογοτεχνικού, γλωσσολογικού, ονοματολογικού, κοινωνιολογικού, δημογραφικού, οικονομικού, αναπτυξιακού αλλά και γενικότερου ενδιαφέροντος.
Με δεδομένο ότι πάντοτε δημοσιεύονται τα Πρακτικά των Επιστημονικών Συναντήσεων, οι 16 τόμοι που έχουν εκδοθεί μέχρι, αποτελούν βασικό κλειδί για όποιον επιθυμεί να ασχοληθεί και να μελετήσει για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής σε οποιοδήποτε επιστημονικό πεδίο.
Συνοπτικά οι σημαντικότερες διαπιστώσεις για τις Επιστημονικές Συναντήσεις είναι ότι η μελέτη και η γνώση των θεμάτων της Νοτιοανατολικής Αττικής προάχθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε ένα μόνιμο βήμα επιστημονικού διαλόγου, όπου επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων μπόρεσαν να εκθέσουν και να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των πολύχρονων και πολύμοχθων ερευνών τους. Συγχρόνως, μέσα από τις Συναντήσεις αναδείχθηκαν πολλοί νέοι ερευνητές και επιστήμονες για τους οποίους οι Επιστημονικές Συναντήσεις αποτέλεσαν το κίνητρο και την αφετηρία για να ασχοληθούν με την έρευνα της Αττικής. Τέλος, από αυτό το βήμα αναδείχθηκαν και πολλοί ντόπιοι επιστήμονες που με ιδιαίτερη ευαισθησία καταπιάστηκαν με νέες πνευματικές και επιστημονικές αναζητήσεις και ενασχολήσεις.
Βασικότερο επίτευγμα όλων όμως είναι ότι οι Συναντήσεις σφυρηλάτησαν ισχυρές σχέσεις φιλικής και πνευματικής επικοινωνίας με ανθρώπους και επιστήμονες που μοιράζονταν κοινά ενδιαφέροντα και κοινές ανησυχίες – αναζητήσεις για την περιοχή μας. Αυτό είναι και το κυριότερο στοιχείο που έχει να αποκομίσει η Ανατολική Αττική από την πολύχρονη αυτή προσπάθεια και συνεργασία. Έχοντας την σιγουριά ότι ο θεσμός πατάει πλέον σε γερές βάσεις, πιστεύω ότι θα συνεχίσει και στο μέλλον να χαράζει καινούργιους δρόμους στον χώρο της επιστήμης και του επιστημονικού λόγου για τα θέματα της Ανατολικής Αττικής.
O Πέτρος Φιλίππου για την 16η επιστημονική συνάντηση νοτιοανατολικής Αττικής
RELATED ARTICLES