«Ο πόλεμος στην Ουκρανία δοκιμάζει την δημοκρατική ανθεκτικότητα μαζί με τις συμμετοχικές διαδικασίες, γεγονός που αναδεικνύει την σημασία της συνεργασίας των δημοκρατικών θεσμών όπως αυτή αποτυπώνεται και στην τωρινή διεξαγωγή της Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας της Κοινοβουλευτικής Συνελεύσεως της Γαλλοφωνίας».
Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας κηρύσσοντας την έναρξη των Εργασιών της 35ης Ολομέλειας, την οποία φιλοξενεί η Βουλή των Ελλήνων, το διήμερο 6-7 Νοεμβρίου.
Κεντρικό θέμα της Κοινοβουλευτικής Συνελεύσεως είναι «Ο πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης: προς τη δημιουργία μιας νέας παγκόσμιας τάξης».
Ο Πρόεδρος της Βουλής στον χαιρετισμό του υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα βλέπει τον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας, στον οποίο έγινε πλήρες μέλος το 2006, ως μια δύναμη πολυμέρειας, ως ένα χώρο κοινών αξιών και αλληλεγγύης που βασικό του στόχο έχει τη διαφύλαξη και την περαιτέρω προώθηση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και την εμπέδωση της ειρήνης και της ασφάλειας.
«Ο Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας», τόνισε ο κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, «επιδιώκει να προωθήσει – με κύριο σημείο αναφοράς τα Ηνωμένα Έθνη – τις συνεργασίες και τις συνέργειες σε έναν κόσμο που συχνά αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, όπως συμβαίνει κατεξοχήν στις μέρες μας με την νέα κρίση στη Μέση Ανατολή να εξελίσσεται σε έναν ανταγωνισμό οδύνης, όπως χαρακτηρίσθηκε.»
Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας εξέφρασε την αντίθεση της Ελλάδας σε κάθε παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και ανεξαρτησία της Ουκρανίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και καταδικάζει την παράνομη προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας που η Ρωσία επιχειρεί να επιβάλει δια των όπλων.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο προεδρεύων, μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας, κ. Βασίλειος Υψηλάντης, ο οποίος τόνισε ότι ο πόλεμος δοκιμάζει τις αντοχές της Ευρώπης και εκθέτει τις δημοκρατίες στον κίνδυνο του ολοκληρωτισμού και του αναθεωρητισμού. Καταδίκασε τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις τρομοκρατικές δράσεις της Χαμάς και επεσήμανε ότι η λύση μπορεί να επέλθει μέσα από τη συνεργασία την προώθηση των αξιών της δικαιοσύνης, της ισότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εξέφρασε δε τη δέσμευση της Ελλάδας να συμβάλει στην κατάπαυση του πυρός και στην εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή.
Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Γεώργιος Γεραπετρίτης, επεσήμανε ότι οι δυο ισχυρές περιφερειακές συγκρούσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη μας υπενθυμίζουν ότι «οι βεβαιότητες με τις οποίες πορευόμασταν ως τώρα δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένες». Καταδίκασε την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, πληροφορώντας τους συμμετέχοντες ότι η Ελλάδα σήμερα το πρωί απέστειλε αεροσκάφος με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Λωρίδα της Γάζας. Τόνισε οτι η Ελλάδα θα συμβάλει στις προσπάθειες του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας να υποστηρίξει τη σταθερότητα και τη δημοκρατία στις μεταβαλλόμενες συνθήκες που επικρατούν.
Ο Γενικός εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Συνελεύσεως Γαλλοφωνίας, κ. Bruno Fuchs, υπογράμμισε στον χαιρετισμό του πως το κεντρικό θέμα των εργασιών της Συνέλευσης άπτεται των κοινών αξιών της δημοκρατίας και της οικουμενικότητας, οι οποίες απειλούνται από τον εθνικισμό και τον φονταμελισμό. Υπογράμμισε τη σημασία της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και επεσήμανε ότι ο θεσμός της Γαλλοφωνίας πρέπει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών και ειδικότερα της νέας γενιάς.
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής περιφέρειας της ΚΣ Γαλλοφωνίας, κ. Jean-Charles Luperto, επεσήμανε ότι τα πρόσφατα γεγονότα μας υπενθυμίζουν ότι η σταθερότητα και η ειρήνη είναι πολύ ευάλωτες, προσθέτοντας ότι η επιθετικότητα μας καλεί να αναλάβουμε δράση. Σημείωσε πως η Ευρώπη θα πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις της και να συνεργαστεί με τις άλλες δημοκρατικές χώρες ανά τον κόσμο για την προάσπιση της δημοκρατίας και του φιλελευθερισμού.
Οι εργασίες συνεχίστηκαν με την 1η πρώτη θεματική ενότητα «Οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία για την Ευρώπη: συστημική κρίση, μεταναστευτική κρίση, ενεργειακή και οικονομική κρίση».
Στην τοποθέτησή του στο θέμα αυτό ο υπουργός Μετανάστευσης κ. Δημήτριος Καιρίδης, τόνισε ότι εξαιτίας του πολέμου πάνω από 5 εκατομμύρια Ουκρανοί βρήκαν καταφύγιο κυρίως στις όμορες χώρες σε Γερμανία και Πολωνία, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη σημειώνοντας πως τυγχάνουν απόλυτης προστασίας, όπως προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες. Σημείωσε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει ρύθμιση για μονιμότερα δικαιώματα όσων Ουκρανών προσφύγων επιλέξουν να παραμείνουν στη χώρα μας. Τέλος αναφερόμενος στο παλαιστινιακό, ανέφερε ότι δεν μπορεί να λυθεί με την εκ νέου προσφυγοποίηση των Παλαιστινίων.
Μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος παρενέβη στο θέμα και ο Πρόεδρος του Ουκρανικού Κοινοβουλίου Ruslan Stefanchuk.
Στη συνάντηση συμμετέχουν 24 αντιπροσωπείες εθνικών και τοπικών κοινοβουλίων των ευρωπαϊκών χωρών της ΚΣ Γαλλοφωνίας, με 34 βουλευτές.