Ο Έλληνας πρωθυπουργός έλαβε πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν να βρεθεί την προσεχή Πέμπτη στην γαλλική πρωτεύουσα- και σύμφωνα με χθεσινοβραδινή πληροφορίες θα ανταποκριθεί- για να λάβει μέρος σε μία πρωτοβουλία της γαλλικής πλευράς η οποία θα εστιάσει στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον παλαιστινιακό λαό.
Η Ελλάδα απέστειλε ήδη χθες το πρώτο αεροσκάφος που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στο Σινά και εντέλει στην λωρίδα της Γάζας και όπως επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, πρόθεση της χώρας μας είναι να συνεχίσει την παροχή βοήθειας στους συνανθρώπους μας, όσο υφίσταται ανάγκη.
Παράλληλα η Ελλάδα συνεχίζει να εξετάζει από κοινού με τους εταίρους τρόπους για την απευθείας μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας δια θαλάσσης.
Την αυξανόμενη ανησυχία του για την προστασία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας εξέφρασε ο πρωθυπουργός και κατά την χθεσινή επικοινωνία του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι αναγκαίο να υπάρχουν “ανθρωπιστικές παύσεις”, διακοπή δηλαδή των πολεμικών επιχειρήσεων, προκειμένου να υποστηριχθούν οι άμαχοι της Γάζας και συνεχής ροή αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας.
Ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για την καταδίκη της τρομοκρατίας της Χαμάς και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.
Κατά την πρόσφατη ομιλία του στην Βουλή υπογράμμισε ωστόσο ότι η επίθεση του Ισραήλ “έχει κλιμακωθεί πέραν των ορίων που θα περίμενε κανείς να θεωρείται ως λελογισμένη αντίδραση σε μία επίθεση που δέχθηκε το Ισραήλ”.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε λάβει μέρος και στην Διάσκεψη του Καΐρου που είχε συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ενώ έχει επισκεφθεί το Ισραήλ και έχει συναντηθεί με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έχει συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ενώ είχε συναντηθεί στο Κάιρο και με τον Βασιλιά της Ιορδανίας.
Όπως επισημάνουν από το Μέγαρο Μαξίμου, η χώρα μας εξακολουθεί να διαδραματίζει ρόλο αξιόπιστου και έντιμου συνομιλητή με όλες τις χώρες της περιοχής.
Οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή αναμένεται να συζητηθούν και στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας -Κύπρου που προγραμματίζεται να λάβει χώρα την προσεχή Παρασκευή.
Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση μετά την απόφαση θεσμοθέτησής του που είχε ληφθεί από τους Κ. Μητσοτάκη και Ν. Χριστοδουλίδη τον περασμένο Μάρτιο.