Ποιες τροφές επιλέγουν για τη Μεγάλη Εβδομάδα όσοι νηστεύουν
Μεγάλη Δευτέρα σήμερα και για κάποιους ξεκινάει η τελευταία εβδομάδα της μακράς νηστείας τους και για άλλους η έναρξη της νηστείας πριν από το Πάσχα. Τι είθισται, όμως, να τρώμε τη Μεγάλη Εβδομάδα;
Η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας για κάποιους Ορθόδοξους Χριστιανούς δεν εξαντλείται στη στέρηση του κρέατος, των γαλακτοκομικών και των αυγών, καθώς μένουν μακριά από αλκοόλ και λάδι τη Μεγάλη Τετάρτη, τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο. Αντίθετα, επιτρέπεται η κατανάλωση οσπρίων, δημητριακών, ξηρών καρπών, λαχανικών και φρούτων, θαλασσινών και λαδερών φαγητών (μόνο Μεγάλη Δευτέρα, Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Πέμπτη).
Γενικ΄ά, τη Μεγάλη Εβδομάδα όσοι νηστεύουν επιλέγουν: Φρούτα, όσπρια, λαχανικά, χόρτα, ξηροί καρποί, ρύζι, ζυμαρικά, ψωμί, ελιές, ταχίνι, φυστικοβούτυρο, μέλι και μανιτάρια.
Ανέκαθεν, ο γενικός κανόνας της νηστείας ανέφερε ότι κατά την περίοδο αυτή απαγορεύεται η κατανάλωση τροφών που έχουν αίμα, δηλαδή κρέας και ψάρι. Ωστόσο, απαγορεύονται και γαλακτοκομικά, δηλαδή το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί, το βούτυρο, καθώς και τα αυγά και το λάδι.
Ποιες τροφές μπορούν να καταναλωθούν την περίοδο της νηστείας
Τα ψάρια μπορεί να απαγορεύονται, ωστόσο τα θαλασσινά (μαλάκια), όπως το χταπόδι, το καλαμάρι, οι γαρίδες και οι σουπιές μπορούν να συμπεριληφθούν στο νηστίσιμο τραπέζι σας. Το ίδιο ισχύει και για τα οστρακοειδή, όπως τα κυδώνια, τα μύδια και οι γυαλιστερές.
Τι άλλο μπορούμε να καταναλώσουμε κατά τη διάρκεια της νηστείας:
- Φρούτα και χυμοί
- Όσπρια όπως φακές ή φασόλια
- Λαχανικά
- Ξηροί καρποί
- Ζυμαρικά
- Ψωμί
- Ελιές
- Σόγια
- Ταχίνι
- Μέλι
- Μανιτάρια
Πάντως, πολλοί είναι εκείνοι που πλέον έχουν συμπεριλάβει στο νηστίσιμο μενού τους το λάδι και τα γαλακτοκομικά.