Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
Αρχική Κοινωνικά ΕΦΚΑ: Σενάρια για ανάθεση είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες

ΕΦΚΑ: Σενάρια για ανάθεση είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες

Παρότι οι κύριες οφειλές παρουσιάζουν μείωση το τελευταίο διάστημα, τα συνολικά χρέη αυξάνονται.

Ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) εξετάζει την πιθανότητα ανάθεσης της είσπραξης ενός μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον οργανισμό σε ιδιώτες. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται σε περίπου 48 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 18,5 δισ. ευρώ αποτελούν προσαυξήσεις. Εν τω μεταξύ, ένα σημαντικό ποσό της τάξης των 12 δισ. ευρώ θεωρείται ανεπίδεκτο είσπραξης.

Επιπλέον, ο ΕΦΚΑ θα μπορούσε να εισπράξει ακόμα 4 δισ. ευρώ από μεγαλοοφειλέτες και οφειλές που διογκώνονται υπερβολικά λόγω των πολύ υψηλών πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων, εφόσον υπήρχε ο κατάλληλος μηχανισμός. Το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), μέσω ρυθμίσεων και αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, με το περιορισμένο προσωπικό που διαθέτει, συγκεντρώνει ετησίως περίπου 1 με 1,5 δισ. ευρώ.

Παρότι οι κύριες οφειλές παρουσιάζουν μείωση το τελευταίο διάστημα, τα συνολικά χρέη αυξάνονται. Αυτό το γεγονός ανησυχεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο εξετάζει διάφορα σενάρια για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Στο τραπέζι έχουν πέσει δύο σενάρια:

  • Εξετάζεται η συνεργασία του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ με ιδιώτες, προκειμένου να υπάρξει στοχευμένη παρέμβαση σε ομάδες οφειλετών που κατά κύριο λόγο θα μπορούσαν να πληρώσουν. Η συνεργασία αυτή θα μπορούσε να προσφέρει στον οργανισμό την απαραίτητη υποδομή και τεχνογνωσία για την αποτελεσματικότερη είσπραξη των οφειλών και την βελτίωση της οικονομικής κατάστασης του ταμείου.
  • Εξετάζεται η δημιουργία ενός ενιαίου «Τειρεσία» για τις οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σήμερα, ο ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ λειτουργούν χωρίς τη δυνατότητα να παρακολουθούν την οικονομική συμπεριφορά των οφειλετών σε βάθος. Δεν έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και τις συμπεριφορές πληρωμών προς όλες τις οντότητες του δημόσιου τομέα, με σκοπό την παραγωγή πιστοληπτικής βαθμολόγησης για φυσικά και νομικά πρόσωπα. Επίσης, δεν μπορούν να ανταλλάσσουν αυτόματα πληροφορίες και βαθμολογίες με άλλους φορείς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.
RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

G-EW6DDQ6B17