ΑρχικήΚΕΝΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑΠιερρακάκης: Δύσκολη ισορροπία μεταξύ προστασίας από το ενεργειακό σοκ και δημοσιονομικής αξιοπιστίας

Πιερρακάκης: Δύσκολη ισορροπία μεταξύ προστασίας από το ενεργειακό σοκ και δημοσιονομικής αξιοπιστίας

Ακολουθήστε στην Google το Ifn.gr και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τους Δήμους της Αττικής, την Ελλάδα και τον κόσμοΠροσθέστε το Ifn.gr στη Google (ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο, ο πρόεδρος του Eurogroup Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε την ανάγκη να προστατευτούν πολίτες και επιχειρήσεις από το νέο ενεργειακό σοκ, χωρίς όμως να υπονομευτεί η δημοσιονομική αξιοπιστία των κρατών μελών. «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια δύσκολη ισορροπία», είπε, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα στήριξης πρέπει να είναι προσωρινά και στοχευμένα.

Έμφαση στην προσωρινότητα και τον στοχευμένο χαρακτήρα των παρεμβάσεων

Ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε πως η προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αποτελεί πρωταρχικό στόχο, ιδίως ενόψει της νέας ενεργειακής αναταραχής που πλήττει τις αγορές. Ταυτόχρονα, προειδοποίησε για τους κινδύνους που συνεπάγεται η αλόγιστη επέκταση δημοσιονομικών δεσμεύσεων, οι οποίες ενδέχεται να πλήξουν την αξιοπιστία των δημόσιων οικονομικών των κρατών της ευρωζώνης.

Στη δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του Eurogroup επανέλαβε την ανάγκη ισορροπημένης προσέγγισης, όπου τα μέτρα υποστήριξης θα σχεδιαστούν με τρόπο που να ελαχιστοποιεί μόνιμες δαπάνες και να στοχεύει στις ευπαθείς ομάδες και τις πιο ευάλωτες επιχειρήσεις. Η λογική αυτή, όπως ανέφερε, αποσκοπεί στην εξισορρόπηση κοινωνικής προστασίας και δημοσιονομικής σταθερότητας.

Συζήτηση στο Eurogroup και επόμενα βήματα

Κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και οι πολιτικές που μπορούν να ακολουθηθούν σε επίπεδο κρατών μελών. Ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού μεταξύ των κρατών, χωρίς ωστόσο να παραμεριστεί η αρχή της δημοσιονομικής υπευθυνότητας.

Η τοποθέτηση του προέδρου του Eurogroup απηχεί την προσπάθεια να διαμορφωθούν πολιτικές που θα ελαφρύνουν βραχυπρόθεσμα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα των κρατών να διατηρήσουν τη δημοσιονομική τους αξιοπιστία σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Περαιτέρω λεπτομέρειες για τα επόμενα βήματα αναμένεται να προκύψουν από τις εργασίες και τις αποφάσεις που θα λάβει το Eurogroup στο άμεσο μέλλον.

Ακολουθήστε στην Google το Ifn.gr και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τους Δήμους της Αττικής, την Ελλάδα και τον κόσμοΠροσθέστε το Ifn.gr στη Google (ανοίγει σε νέα καρτέλα)
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments