Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήOIKONOMIAΝωρίτερη σύνταξη με διαδοχική ασφάλιση: Ποιους αφορά και πώς «ξεκλειδώνουν» οι ευνοϊκές...

Νωρίτερη σύνταξη με διαδοχική ασφάλιση: Ποιους αφορά και πώς «ξεκλειδώνουν» οι ευνοϊκές διατάξεις

Δικαίωμα συνταξιοδότησης ακόμη και 10 χρόνια πριν από τα γενικά όρια ηλικίας προσφέρει η εφαρμογή της διαδοχικής ασφάλισης για παλαιούς ασφαλισμένους σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και Δημόσιο

Σημαντικές ευκαιρίες πρόωρης συνταξιοδότησης προσφέρει η διαδοχική ασφάλιση, με το ευνοϊκό πλαίσιο να επιτρέπει αποχώρηση από την εργασία έως και 10 χρόνια νωρίτερα από το γενικό όριο ηλικίας. Το μέτρο αφορά κυρίως όσους έχουν διανύσει τον ασφαλιστικό τους βίο σε διαφορετικά ταμεία – ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, Δημόσιο – αλλά αδυνατούν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με βάση τις διατάξεις του τελευταίου φορέα ασφάλισης.

Η δυνατότητα αυτή ενεργοποιείται μέσω του e-ΕΦΚΑ, ο οποίος, σε περίπτωση που δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης στον τελευταίο φορέα, εφαρμόζει εσωτερικά τις διατάξεις εκείνου του φορέα που προσφέρει ευνοϊκότερες προϋποθέσεις. Η διαδικασία αφορά κυρίως ασφαλισμένους πριν την 31η Δεκεμβρίου 1992 και προϋποθέτει είτε τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας βάσει της προηγούμενης νομοθεσίας, είτε την ύπαρξη 1.000 ενσήμων στον ευνοϊκότερο φορέα (με 300 από αυτά την τελευταία πενταετία).

Τι κερδίζουν οι ασφαλισμένοι

Χάρη στη διαδοχική ασφάλιση, οι ασφαλισμένοι μπορούν να κατοχυρώσουν:

  • Πρόωρη ή πλήρη σύνταξη με βάση παλαιότερες, ευνοϊκότερες διατάξεις

  • Αποχώρηση έως και 10 χρόνια νωρίτερα από το όριο των 67 ετών

  • Δικαίωμα συνταξιοδότησης ακόμα και με μικρό αριθμό ενσήμων σε «παλαιό» ταμείο

Χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  1. Μητέρες με ένσημα σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ μπορούν να αποχωρήσουν 5-7 χρόνια νωρίτερα αξιοποιώντας διατάξεις του ΙΚΑ για ανήλικα τέκνα, ακόμη κι αν ο βασικός ασφαλιστικός τους βίος έχει διανυθεί στον ΟΑΕΕ.

  2. Γυναίκες που εργάστηκαν αρχικά στο ΙΚΑ και μετά στο Δημόσιο μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα με 600 ένσημα στο ΙΚΑ, αποχωρώντας έως και 10 χρόνια νωρίτερα από τα όρια του Δημοσίου.

  3. Έμποροι με περιορισμένα ένσημα στο ΙΚΑ μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη σύνταξη στα 62 έτη, αντί να περιμένουν το 67ο.

  4. Ασφαλισμένοι με μικρό χρόνο στο ΝΑΤ μπορούν να κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεών του, ακόμη και με 30 ημέρες ασφάλισης, υπό προϋποθέσεις, αποφεύγοντας τη σύνταξη στα 67.

Προσοχή στα λάθη

Η διαδικασία, παρά τη θετική της επίδραση, απαιτεί ακρίβεια. Λανθασμένη υποβολή αίτησης ή παραβλέψεις στις προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις ή απώλεια του δικαιώματος. Γι’ αυτό, οι ασφαλισμένοι καλούνται να ζητούν έγκαιρη συμβουλευτική υποστήριξη πριν την υποβολή της αίτησης.

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments