Με ιδιαίτερη συγκίνηση και συμμετοχή πολιτών, μαθητών, συλλόγων και αρχών πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Μαραθώνος, αποτίοντας φόρο τιμής στους ήρωες που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας.
Σε κλίμα εθνικής υπερηφάνειας και συγκίνησης τιμήθηκε η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Μαραθώνος. Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν δοξολογίες, παρελάσεις μαθητών και συλλόγων, επιμνημόσυνες δεήσεις και καταθέσεις στεφάνων στα μνημεία των πεσόντων.
Δημοτική Ενότητα Νέας Μάκρης
Οι εορτασμοί ξεκίνησαν με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και κορυφώθηκαν με την επίσημη δοξολογία παρουσία του Δημάρχου Μαραθώνος, εκπροσώπων των τοπικών αρχών, της εκπαιδευτικής κοινότητας και πολιτιστικών συλλόγων.
Ακολούθησε παρέλαση μαθητών και συλλόγων, συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Μαραθώνος, η οποία απέσπασε θερμό χειροκρότημα από τους παρευρισκόμενους.
Στο Μνημείο Ηρώων τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον εκπαιδευτικό κ. Δημήτριο Στεφανή, ενώ τα παιδιά των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης απέδωσαν με συγκίνηση ποιήματα αφιερωμένα στους ήρωες του ’40. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων, προσκλητήριο πεσόντων και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Δημοτική Ενότητα Μαραθώνα
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στην Πλατεία Ηρώων, όπου τελέστηκε η δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Προδρόμου.
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε παρέλαση μαθητών, πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων, με έντονο παλμό και πατριωτική συγκίνηση.
Δημοτική Ενότητα Γραμματικού
Στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου τελέστηκε όρθρος και θεία λειτουργία, ακολούθησε δοξολογία παρουσία μαθητών, εκπαιδευτικών και εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής.
Οι μαθητές του Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Γραμματικού παρέλασαν στην Κεντρική Πλατεία, ενώ οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων.
Δημοτική Ενότητα Βαρνάβα
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν ήδη από τις 26 Οκτωβρίου, με σημαιοστολισμό και φωταγώγηση δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων.
Την 28η Οκτωβρίου, μετά τη Θεία Λειτουργία της Αγίας Σκέπης στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου παρουσία μαθητών, αρχών και πολιτών.
Ακολούθησε παρέλαση μαθητών, πανηγυρικός λόγος από τον εκπαιδευτικό κ. Δημήτριο Σταυρογιάννη, απαγγελίες ποιημάτων και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων. Η τελετή έκλεισε με ενός λεπτού σιγήκαι την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα.
Οι φετινές εκδηλώσεις του Δήμου Μαραθώνος για την Εθνική Επέτειο του ΟΧΙ ανέδειξαν για ακόμη μία φορά τη σημασία της ιστορικής μνήμης και τη δύναμη της ενότητας, με τους πολίτες όλων των ηλικιών να τιμούν με σεβασμό και υπερηφάνεια τους αγώνες των προγόνων μας για ελευθερία και αξιοπρέπεια.



