Σε πλήρη επιφυλακή οι Αρχές για τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα – Σταθμοί απολύμανσης για τα τρακτέρ και έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο
Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται η Ελληνική Αστυνομία και κυρίως η Τροχαία, ενόψει της πανελλαδικής κινητοποίησης των αγροτών που έχει προγραμματιστεί στην πλατεία Συντάγματος, μετά από απόφαση της Πανελλήνιας Επιτροπής Μπλόκων. Στόχος των Αρχών είναι η ομαλή διεξαγωγή των συγκεντρώσεων με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις στην κυκλοφορία και τη λειτουργία της πόλης, καθώς αναμένεται μαζική προσέλευση διαδηλωτών και αγροτικών οχημάτων.
Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στην εγκατάσταση δύο προληπτικών σταθμών απολύμανσης για την ευλογιά των προβάτων στα διόδια Αφιδνών και Ελευσίνας. Από τα συγκεκριμένα σημεία θα διέλθουν όλα τα τρακτέρ που κατευθύνονται προς την Αθήνα, με την άφιξή τους να υπολογίζεται περίπου στις 15.00. Η διαδικασία πραγματοποιείται σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους των αγροτών.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τους διοργανωτές, ώστε να τηρηθεί ο σχεδιασμός. Μετά την απολύμανση, τα τρακτέρ θα κινούνται με συνοδεία περιπολικών μέσω της λεωφόρου Κηφισού και στη συνέχεια από τη Λεωφόρο Αθηνών προς την Ομόνοια, ακολουθώντας αντίθετη πορεία στην οδό Πανεπιστημίου μέχρι το Σύνταγμα, όπου προβλέπεται να παραμείνουν σταθμευμένα μπροστά από τη Βουλή και να διανυκτερεύσουν.
Η αστυνομία έχει ζητήσει η στάθμευση να γίνει με τρόπο που να μην αποκλειστεί πλήρως η πλατεία. Τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν διαδηλωτές θα κατευθυνθούν προς την πλατεία Καραϊσκάκη και τη λεωφόρο Συγγρού, στο ύψος πριν από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, με τους συμμετέχοντες να συνεχίζουν πεζή προς το Σύνταγμα.
Η πρώτη κινητοποίηση της ημέρας έχει οριστεί για τις 13.00 από το ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, ενώ η κεντρική συγκέντρωση αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων αναμένεται στις 16.00 μπροστά από τη Βουλή. Στήριξη έχουν δηλώσει, μεταξύ άλλων, η ΑΔΕΔΥ, φοιτητικοί σύλλογοι και άλλες οργανώσεις. Παράλληλα, σύμφωνα με τη ΓΑΔΑ, έχει ανακοινωθεί προσυγκέντρωση συλλογικοτήτων στις 13.00 στην πλατεία Καραϊσκάκη, ενώ σωματεία οδηγών ταξί προγραμματίζουν συμβολική στάση στη λεωφόρο Αθηνών κατά τη διέλευση των τρακτέρ.
Συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί και για τις 18.00 και 19.00 στο Σύνταγμα. Η ΓΑΔΑ έχει γνωστοποιήσει ότι την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2026 θα εφαρμοστούν σταδιακά έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας και σε βασικούς οδικούς άξονες της Αττικής, ανάλογα με τις συνθήκες που θα διαμορφώνονται.
Οι οδηγοί καλούνται να αποφεύγουν τη διέλευση και τη στάθμευση στο ευρύτερο κέντρο και να συμμορφώνονται με τις οδηγίες της Τροχαίας, προκειμένου να περιοριστεί η κυκλοφοριακή επιβάρυνση.



