Τετάρτη, 11 Μαρτίου, 2026
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΔήμος ΩρωπούΠροσφυγή 13 Δήμων στο ΣτΕ για τις αυξήσεις στο νερό

Προσφυγή 13 Δήμων στο ΣτΕ για τις αυξήσεις στο νερό

Ο Δήμος Ωρωπού και άλλοι δήμοι της Αττικής αντιδρούν στην αύξηση 32,65% στα τιμολόγια ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ.

Ο Δήμος Ωρωπού, μαζί με ακόμη 12 δήμους της Αττικής, κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων της 30ης Δεκεμβρίου 2025, με την οποία εγκρίθηκαν αυξήσεις ύψους 32,65% στα τιμολόγια ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ.

Η απόφαση για την προσφυγή λήφθηκε σε συνάντηση των δημάρχων που πραγματοποιήθηκε στο ΚΑΠΗ Νέων Παλατίων Ωρωπού, με τη συμμετοχή των δημάρχων Ωρωπού, Λαυρεωτικής, Κρωπίας, Βριλησσίων, Διονύσου, Ραφήνας – Πικερμίου, Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Παιανίας, Φυλής, Μαραθώνα, Σαρωνικού, Παλλήνης και Σπατών – Αρτέμιδος. Παράλληλα, ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης ενημέρωσε σχετικά και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του οργάνου.

Η απόφαση της ΡΑΑΕΥ προβλέπει σημαντική αύξηση στα τιμολόγια ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ, με αιτιολογία την ανάγκη ανταποδοτικής χρηματοδότησης έργων αναβάθμισης του δικτύου ύδρευσης. Ωστόσο, σύμφωνα με τους δήμους που προχώρησαν στην προσφυγή, η ρύθμιση δημιουργεί σοβαρά ζητήματα δικαιοσύνης για συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής.

Οι δήμοι αυτοί υδροδοτούνται από την ΕΥΔΑΠ, αλλά διαθέτουν και διαχειρίζονται τα δικά τους δίκτυα ύδρευσης, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη για την κατασκευή, τη λειτουργία, τη συντήρηση και την αντικατάστασή τους. Αυτό σημαίνει ότι οι όποιες επεμβάσεις ή αναβαθμίσεις πραγματοποιούνται με ίδιους πόρους των δήμων και χωρίς συμμετοχή της εταιρείας ύδρευσης.

Παρά τα παραπάνω, με τη συγκεκριμένη απόφαση καλούνται να επιβαρυνθούν με αύξηση 32,65% στο ειδικό τιμολόγιο ύδρευσης, χωρίς να λαμβάνουν ανταποδοτικά οφέλη από τα έργα που επικαλείται η απόφαση της ΡΑΑΕΥ.

Οι αυξήσεις αυτές αναμένεται να επηρεάσουν όλους τους δήμους της Αττικής όσον αφορά την κατανάλωση νερού στις δημοτικές υποδομές, όπως σχολεία, κολυμβητήρια και δημοτικά κτίρια. Ωστόσο, οι 13 δήμοι που διαθέτουν ιδιόκτητο δίκτυο ύδρευσης επιβαρύνονται επιπλέον, καθώς καλούνται να πληρώσουν όχι μόνο για την κατανάλωση των δημοτικών εγκαταστάσεων αλλά και για το σύνολο της κατανάλωσης νερού που πραγματοποιείται στην περιοχή τους.

Για τον λόγο αυτό, ο Δήμος Ωρωπού και οι υπόλοιποι δήμοι αποφάσισαν να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, επιδιώκοντας την ακύρωση των αυξήσεων που εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2026 και τη διαμόρφωση ενός δικαιότερου και ισότιμου πλαισίου τιμολόγησης του νερού.

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments