Τι ισχύει για τις αμοιβές και ποιες επιχειρήσεις μπορούν να παραμείνουν ανοιχτές.
Με τη γιορτή του Αγίου Πνεύματος να πλησιάζει, αρκετοί εργαζόμενοι προετοιμάζονται για το πρώτο καλοκαιρινό τριήμερο του 2026, αν και η συγκεκριμένη ημέρα δεν αποτελεί υποχρεωτική αργία για όλους.
Η Δευτέρα 1 Ιουνίου είναι αργία για το Δημόσιο, τις τράπεζες, τα σχολεία και ορισμένες υπηρεσίες, ενώ στον ιδιωτικό τομέα το αν μια επιχείρηση θα παραμείνει κλειστή εξαρτάται από συλλογικές συμβάσεις, κανονισμούς ή επιχειρησιακή πρακτική.
Όπου η ημέρα έχει καθιερωθεί ως πρόσθετη αργία, οι εργαζόμενοι που δεν θα απασχοληθούν αμείβονται κανονικά.
Σε περίπτωση που η επιχείρηση λειτουργήσει και οι εργαζόμενοι εργαστούν, προβλέπεται προσαύξηση 75% στις αποδοχές τους.
Οι εργαζόμενοι με ημερομίσθιο δικαιούνται το ημερομίσθιό τους, ενώ για τους μισθωτούς η προσαύξηση υπολογίζεται στο 1/25 του μηνιαίου μισθού.
Το 2026 πάντως δεν προσφέρει πολλά τριήμερα στη συνέχεια της χρονιάς, καθώς οι περισσότερες αργίες πέφτουν μέσα στην εβδομάδα ή Σαββατοκύριακο.
Η μοναδική μεγάλη ευκαιρία για παρατεταμένη ξεκούραση μετά το Άγιο Πνεύμα φαίνεται πως θα είναι τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά, που πέφτουν Παρασκευή.



