Στα 157 τα καταγεγραμμένα κρούσματα και στους 13 οι θάνατοι – Γιατί οι φετινές συνθήκες ευνοούν τα κουνούπια
Ανησυχία προκαλεί η φετινή έξαρση του ιού του Δυτικού Νείλου, καθώς τα περιστατικά έχουν αυξηθεί σημαντικά και η Αττική βρίσκεται στο επίκεντρο. Οι βροχοπτώσεις των προηγούμενων μηνών και ο ιδιαίτερα ήπιος χειμώνας θεωρούνται παράγοντες που δημιούργησαν ευνοϊκό περιβάλλον για τη δραστηριότητα των κουνουπιών.
Μέχρι τις 19 Αυγούστου είχαν καταγραφεί συνολικά 157 κρούσματα και 13 θάνατοι. Από τους ανθρώπους που νόσησαν, 116 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, όπως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση.
Παρά τον μεγάλο αριθμό των καταγεγραμμένων περιστατικών, η συντριπτική πλειονότητα όσων μολύνονται δεν εμφανίζει συμπτώματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται, περίπου το 80% παραμένει ασυμπτωματικό, περίπου το 19% παρουσιάζει ήπια συμπτώματα και ένα πολύ μικρό ποσοστό εμφανίζει σοβαρές εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.
Στο επίκεντρο της πρόληψης βρίσκεται τόσο η συστηματική καταπολέμηση των κουνουπιών από δήμους και περιφέρειες όσο και η προστασία σε επίπεδο νοικοκυριού. Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι παρεμβάσεις πρέπει να αρχίζουν πριν εμφανιστούν ανθρώπινα κρούσματα και να βασίζονται κυρίως στον περιορισμό των εστιών αναπαραγωγής και στην προνυμφοκτονία.
Για τους πολίτες, βασικό μέτρο είναι να μην παραμένουν στάσιμα νερά σε γλάστρες, κουβάδες, υδρορροές, δεξαμενές και άλλα σημεία γύρω από το σπίτι, καθώς μπορούν να μετατραπούν σε εστίες ανάπτυξης κουνουπιών.




