sxedio.aporrimmatonΨηφίστηκε, την Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015, από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Κρωπίας (Ανεξάρτητος Δημοτικός Συνδυασμός «Κορωπί-Νέο Ξεκίνημα») μετά από εισήγηση του Δημάρχου Κρωπίας, Δημητρίου Κιούση, το Σχέδιο Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) του Δήμου Κρωπίας και η πρόταση χωροθέτησης «Πράσινου Σημείου» και Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου διεξήχθη σε κλίμα έντονης κριτικής από πλευράς Δημάρχου Κρωπίας προς την μείζoνα Αντιπολίτευση (Πρωτοβουλία Πολιτών)για την απόφασή της να δηλώσει αποχή και παρών. Ο κ. Κιούσης ουσιαστικά επέκρινε σφοδρά την ΠΠΚ ότι

παρουσιάστηκε στο Δ.Σ, απροετοίμαστη, χωρίς θέσεις, χωρίς προτάσεις παρότι είχε τον χρόνο να προετοιμάσει θέσεις και να ασκήσει με εποικοδομητικό τρόπο την θεσμική της θέση, ως αντιπολίτευση, με αποκορύφωμα την αποχή από την ψηφοφορία. Ενώ γνώριζε το χρονοδιάγραμμα του ΕΔΣΝΑ, ουδέποτε εμφανίστηκε να ενημερωθεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου όλο αυτό το διάστημα.
Σε μια σκληρή δήλωσή του, ο Δήμαρχος Κρωπίας μετά την συνεδρίαση, υποστήριξε τα εξής : «Αυτή η θλιβερή εικόνα της μείζονος αντιπολίτευσης αποκαλύπτει την αυτοδιοικητική και πολιτική ανεπάρκειά της, την επικίνδυνη για τα δημοτικά συμφέροντα στάση της. Αυτές τις κρίσιμες ημέρες για την χώρα, σε συνθήκες δύσκολες για τους πολίτες μας, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των πολιτών δίνουν πρώτοι το παράδειγμα της ομαλής λειτουργίας των θεσμών και των υπηρεσιών προς τους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Κρωπίας, επιτελεί το εθνικό του καθήκον λειτουργώντας ενωτικά και ομαλά για την εξυπηρέτηση του δημοτικού συμφέροντος. Γι’ αυτό, το δημοτικό συμβούλιο συνεδρίασε για ένα μείζον θέμα που αφορούσε την επίσημη και πρωτότυπη πρόταση του Δήμου, για τη διαχείριση απορριμμάτων και μάλιστα σύμφωνα με τις οδηγίες της αιρετής περιφέρειας Αττικής που ως γνωστόν ανήκει στην πολιτική επιρροή του κυβερνώντος Κόμματος. Δεν θα κάναμε τέτοια κριτική, και μάλιστα πέντε ημέρες πριν το κρίσιμο Δημοψήφισμα, με τον κόσμο να αγωνιά για την επιβίωσή του και τον Δήμο επίσης να αγωνιά αν θα μπορεί την επόμενη εβδομάδα να ασκήσει τα καθήκοντά του και να λειτουργήσει τις κοινωνικές του δομές, αν δεν διαπιστώναμε στην στάση της Πρωτοβουλίας Πολιτών, συνειδητή, προκλητική και σκόπιμη συμπεριφορά. Μια συμπεριφορά που χαρακτηρίζεται από ανευθυνότητα, προχειρότητα και τυχοδιωκτισμό. Αυτές οι πολιτικές αντιλήψεις και πρακτικές μας έφεραν τον τελευταίο καιρό σε οριακό σημείο λειτουργίας μας, ως κράτος, ανεξαρτήτως των συνθηκών διαπραγμάτευσης και της προκλητικής στάσης των δανειστών. Η ΠΠΚ, τυχοδιωκτικά και απροσχημάτιστα εδώ και καιρό υπονομεύει τις δημοτικές πολιτικές. Ποτέ δεν είχε προτάσεις, ούτε σοβαρές προγραμματικές θέσεις. Αναλώνεται καθημερινά σε μια μίζερη μικροπολιτική και σε κιτρινισμό, με μικροπρέπειες κατά των επαγγελματιών της πόλης και κατά της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών. Ευτυχώς που ο λαός του Κορωπίου μας έδωσε στις εκλογές το δημοψηφισματικού χαρακτήρα ποσοστό του 76% και μπορούμε να προωθούμε με ομαλό τρόπο τα δημοτικά συμφέροντα κόντρα σε όλες τις καταστάσεις εκτάκτους ανάγκης των δημόσιων και δημοτικών οικονομικών από την εφαρμογή των μνημονίων έως σήμερα! Ελπίζουμε και στο μέλλον να μπορούμε!».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εισήγησης πρόκειται για το πρώτο ολοκληρωμένο Σχέδιο Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων με συγκεκριμένη και μελετημένη πρόταση χωροθέτησης Πράσινου Σημείου και ΣΜΑ στην Αττική, σε συνέχεια της Επιστολής της αιρετής Περιφέρειας Αττικής προς τους Δημάρχους και Δημοτικά Συμβούλια της Αττικής με θέμα: «Για ένα νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων».
Η τεχνικοοικονομική μελέτη του Σχεδίου Αποκεντρωμένης Διαχείρισης
εκπονήθηκε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Κρωπίας με την επιστημονική
υποστήριξη του μελετητικού γραφείου «ΕΠΤΑ Σύμβουλοι Μελετητές
Περιβαλλοντικών Έργων».
Η μελέτη ακολουθεί τις προδιαγραφές και τα περιεχόμενα του «Οδηγού Σύνταξης Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων» του αρμόδιου περιφερειακού φορέα ΕΔΣΝΑ, ώστε το Σχέδιο του Δήμου Κρωπίας να μπορεί να ενσωματωθεί στο νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ) και να είναι επιλέξιμο για χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020.
Όπως είπε ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτριος Κιούσης, ο Δήμος διαθέτει πλέον ένα σχέδιο δράσης αναλυτικό, με στόχους, χρονοδιαγράμματα, πλήρη κοστολόγηση, αρμοδιότητες και αναλυτικές περιγραφές έργων και εξοπλισμού για να ξεκινήσει άμεσα την σταδιακή του υλοποίηση. Όμως χωρίς, το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο για το προσωπικό που θα στελεχώσει τις ανταποδοτικές δομές διαχείρισης απορριμμάτων, τον κατάλληλο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό και τα κατάλληλα απορριμματοφόρα δεν μπορεί να λειτουργήσει και αυτό ζητάμε επισήμως. Η πρότασή μας προετοιμάζεται εδώ και 2 χρόνια και προσαρμόστηκε τον τελευταίο καιρό με δυνατότητες να ενταχθεί σε διαδημοτική συνεργασία. Με αναλυτικό τρόπο ο κ. Κιούσης αναφέρθηκε σε όλους τους περιορισμούς που θέτει η κρατική νομοθεσία στην χωροθέτηση κατάλληλων σημείων για τις τοπικές δομές διαχείρισης απορριμμάτων (το Διεθνές Αεροδρόμιο και το Π.Δ Υμηττού δεσμεύουν κρίσιμες εκτάσεις, υπάρχουν απαγορεύσεις επεκτάσεων σχεδίου πόλεως, χρήσεων γης κ.α.) και ενημέρωσε για τις ενέργειες με άλλους δήμους της νοτιοανατολικής Αττικής. Ο Δήμος Κρωπίας έχει συντάξει ειδικές μελέτες για να αντιμετωπίσει τους περιορισμούς σε κατάλληλα γεωγραφικά σημεία του Δήμου αλλά αναμέναμε και την ολοκλήρωση της συνεργασίας των 4 δήμων της νοτιοανατολικής Αττικής. Επιπλέον σημαντικότατη θα είναι η συνδρομή του νέου ΕΣΠΑ διότι δεν υπάρχει άλλη χρηματοδότηση και αλλοίμονό μας αν χαθεί.
ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

  • Δημιουργία ενός κεντρικού Πράσινου Σημείου σε επίπεδο Δήμου σε κοινό οικόπεδο με το ΣΜΑ και μικρών Πράσινων Σημείων συλλογής σε επίπεδο γειτονιάς (4 σημεία συλλογής)
  • Η ενίσχυση/οργάνωση Δράσεων πρόληψης - επαναχρησιμοποίησης υλικών
  • Η προώθηση της οικιακής κομποστοποίησης
  • Η οργάνωση δικτύου χωριστής συλλογής και επεξεργασίας βιοαποβλήτων
  • Η ενίσχυση/ επέκταση του δικτύου χωριστής συλλογής βρώσιμων ελαίων (τηγανέλαιων),
  • Η αξιοποίηση του δικτύου χωριστής συλλογής χαρτιού που εφαρμόζει ο ΕΔΣΝΑ, η χωριστή συλλογή των ογκωδών αποβλήτων, η χωριστή συλλογή «πράσινων αποβλήτων», η ενίσχυση της ΔσΠ των ανακυκλώσιμων υλικών και λοιπών αποβλήτων (συσκευασίες, απόβλητα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών ΑΗΗΕ, απόβλητα φορητών ηλεκτρικών στηλών)
  • Η οργάνωση ολοκληρωμένης εκστρατείας ευαισθητοποίησης και δημοσιότητας και του κατάλληλου συντονισμού και παρακολούθηση του τοπικού σχεδίου, η δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), ο οποίος για λόγους λειτουργικής εξοικονόμησης πόρων θα χωροθετηθεί σε ενιαίο οικόπεδο μαζί με το κεντρικό Πράσινο Σημείο
  • Ο εκσυγχρονισμός της υπηρεσίας καθαριότητας με την προμήθεια νέων απορριμματοφόρων καθώς και η οργάνωση συστήματος διαχείρισης και ελέγχου.
  • Ακόμα, στο πλαίσιο της μελέτης, διερευνώνται οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης και οι επιλογές χωροθέτησης των νέων προτεινόμενων υποδομών (Πράσινο Σημείο, ΣΜΑ και μικρά σημεία συλλογής).
  • Τέλος, καταρτίζεται ο συνολικός προϋπολογισμός/κόστος επένδυσης για τις προτεινόμενες δράσεις του σχεδίου.

 

ANAGGELIA GAMOY NEA 255x200

 

syneidisi

xtypos