Με την ηχηρή παρουσία αντιπροσωπειών μαθητών των σχολείων του Κορωπίου, τιμήθηκε η 71η «μαύρη» επέτειος του ολοκαυτώματος της πόλης του Κορωπίου (9-10-1944) τόσο στον μητροπολιτικό Ναό της Αναλήψεως του Κυρίου(επίσημη Δοξολογία) όσο και στην εκδήλωση στην πλατεία 9ης Οκτωβρίου 1944, απέναντι από το 1ο Δημοτικό Κοιμητήριο Κορωπίου. Η πυρπόληση της πόλης του Κορωπίου (400 σπίτια και κοινοτικά καταστήματα κατεστραμμένα) και η εκτέλεση 47 αμάχων πολιτών (3επίσημα καταγεγραμμένοι τραυματίες)από τους ναζιστικούς μηχανισμούς της Γερμανικής Κατοχής, λίγες ημέρες πριν την απελευθέρωση της Αθήνας, είναι μια άγνωστη, σε πολλούς πολίτες της Αθήνας, μαύρη σελίδα της Κατοχής. Το 2011 με την υπ’ αριθμόν 275/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε η επίσημη αναγνώριση της πόλης μας ως Μαρτυρικής.
Ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτριος Ν. Κιούσης εκφώνησε στο Μνημείο της Τραγωδίας του Κορωπίου, μια σύντομη ομιλία. Ο κ. Κιούσης είπε, μεταξύ άλλων τα εξής : «Το Κορωπί, ως Μαρτυρική Πόλη, θέτει το ζήτημα της θλιβερής αυτής επετείου του, ως σημείο εκκίνησης της ανάγκης για τη διατήρηση και ενίσχυση της ιστορικής μνήμης. Μια μνήμη που αφορά τις Μαρτυρικές πόλεις και τα χωριά της χώρας μας αλλά και άλλων πόλεων, άλλων χωρών που υπέφεραν από την ναζιστική και φασιστική κατοχή. Για το Κορωπί το ζήτημα το έχουμε θέσει από το 2011: θέλουμε την επίσημη αναγνώριση και από το Ελληνικό κράτος. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε συγκροτήσει από το 2011 ανοιχτή Επιτροπή Έργου με τίτλο «Κορωπί, Μαρτυρική Πόλη» και ήδη από πέρσι συλλέγεται με οργανωμένο τρόπο το αναγκαίο αρχειακό υλικό. Έχουμε φέτος και μια ευχάριστη είδηση. Από το Καλοκαίρι του 2015 εξελίσσονται με γοργούς ρυθμούς οι εργασίες ανακατασκευής του παραδοσιακού Καμαρόσπιτου, γνωστού ως κτίριο Λιάπη, στο κέντρο της πόλης που θα στεγάσει, μεταξύ άλλων, το αρχείο της Μαρτυρικής πόλης. Ο κ.Κιούσης έκλεισε την ομιλία του ως εξής : «Ο πόνος μας εδώ στο Κορωπί δεν πάει χαμένος. Γίνεται Όρκος Μνήμης. Το αίμα των θυμάτων μας ενώνει το Κορωπί. Αιωνία η μνήμη των νεκρών μας!».
Την εκδήλωση πλαισίωσε η Δημοτική Φιλαρμονική του ΝΠΔΔ Σφηττός υπό τη διεύθυνση του Ηλία Σοφρώνη, την παρουσίαση έκανε η δημοτική υπάλληλος, Ελένη Μπούρδου και την ασφάλεια της εκδήλωσης ανέλαβε η εθελοντική ομάδα Δασοπροστασίας ΚΕΔΚ-Δήμου Κρωπίας με τους Δημήτρη Καραγιάννη και Δημήτριο Ντούνη. Δημοτικό λεωφορείο εκτέλεσε δρομολόγια για τους μαθητές σχολείων. Στεφάνι, εκτός του Δημάρχου Κρωπίας, Δημητρίου Κιούση κατέθεσε, ο διοικητής της Π.Υ Κρωπίας, Σπυρίδων Πέτρου.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν, πολλοί συγγενείς και απόγονοι των θυμάτων, ο βουλευτής Αττικής Ν.Δ και πρ. Υπουργός, Γεώργιος Βλάχος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κορωπίου Θεοφάνης Μιχαιρίνας, οι αντιδημάρχοι, Ανδρέας Ντούνης, Θοδωρής Γρίβας, Νικόλαος Γιαννάκος, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Αθηνά Κιούση, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Κική Μαρκαντώνη, Αγγελική Λειβαδίτου, Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας, Κώστας Κιούσης, Δημήτριος Λέκκας, ο πρώην αντιδήμαρχος Αθανάσιος Πουλάκης εκπροσωπώντας θύματα της οικογένειάς του, o εκπρόσωπος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων αντισυνταγματάρχης Βασίλειος Πετράκης, ο εκπρόσωπος του ΚΕΦΣΚΥ, Νταής Κωνσταντίνος, ο Διευθυντής Αστυνομίας Νοτιοανατολικής Αττικής, Ταξ. Κοκκίνης Νικόλαος, ο Διευθυντής Β΄ Υποδ. Αστυνομίας, Σταυρίδης Ανδρέας, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Κορωπίου, Γεώργιος Λουκόπουλος, ο Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Κορωπίου, Μήτσιος Σαράντης, ο διοικητής της Π.Υ. Κορωπίου Σπυρίδων Πέτρου, η γραμματέας του ΝΠΔΔ Σφηττός Αγγελική Γκιόκα, διευθυντές και εκπαιδευτικοί σχολείων Κορωπίου, εκπρόσωποι του Διαλεκτικού Συλλόγου, Ελένη Δελικούρα και Μαίρη Κοτζιά, η πρόεδρος του Δ.Σ Λυκείου Ελληνίδων, Αντωνία Ιωακειμίδου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγίας Μαρίνας κ.Κουντούρης, οι εκπρόσωποι ΕΠΑΜ Κορωπίου, Γιώργος Γκίνης και Θοδωρής Μαυρόπουλος. Μήνυμα συμπαράστασης στους συγγενείς των θυμάτων και στο Δήμο Κρωπίας απέστειλε, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλειος Λεβέντης καθώς και ο βουλευτής Αττικής με τους ΑΝ.ΕΛ.-Εθνική Πατριωτική Συμμαχία, Κωνσταντίνος Θ. Κατσίκης.