filippou.ist.sunantisiΣτα εγκαίνια της ΙΣΤ΄ Επιστημονικής Συνάντησης Νοτιοανατολικής Αττικής που φέτος πραγματοποιήθηκε από τις 18-22/11 στο κτιριακό συγκρότημα του Παλαιού Μηχανουργείου και Χυτηρίου στο Λαύριο παρευρέθη ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, κος Πέτρος Φιλίππου.
Στην ομιλία του ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής παρουσίασε ένα σύντομο ιστορικό των Επιστημονικών Συναντήσεων από το 1984 που ξεκίνησαν μέχρι και σήμερα, τονίζοντας ότι για όλους όσοι έζησαν τις Επιστημονικές Συναντήσεις από την πρώτη τους ημέρα, η φετινή εκδήλωση ήταν μια στιγμή μεγάλης χαράς αλλά και έντονης συγκίνησης, καθώς αναλογίζονται ότι αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από 31 χρόνια, στέφθηκε με

επιτυχία και κατάφερε να έχει μεγάλη διάρκεια, συνέπεια αλλά και αντοχή στον χρόνο και να εξελιχθεί σε ένα σπουδαίο πολιτιστικό και επιστημονικό θεσμό για την Ανατολική Αττική.
Ο κ. Φιλίππου αναφέρθηκε στην Α’ Επιστημονική Συνάντηση το 1984 στα Καλύβια που διοργανώθηκε με αφορμή την έκδοση από τον Επιμορφωτικό Σύλλογο Καλυβίων ενός τιμητικού τόμου με τον τίτλο «Άπαντα Χρίστου Ν. Πέτρου – Μεσογείτη» που ήταν αφιερωμένος στη ζωή και το έργο του επιφανούς αρχαιολόγου. Στη συνέχεια ακολούθησαν άλλες τρεις Επιστημονικές Συναντήσεις στα Καλύβια και μετά ανά διετία διοργανώνονταν οι επόμενες Συναντήσεις σε πόλεις των Μεσογείων και της Λαυρεωτικής σε συνεργασία με τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους και τους δήμους που τις φιλοξενούσαν. Μετά το 1999, οπότε και ιδρύθηκε η Εταιρεία Μελετών Νοτιοανατολικής Αττικής, η διοργάνωση των Συναντήσεων γίνονταν από την Εταιρεία σε συνεργασία με την εκάστοτε δημοτική αρχή.
Στην ομιλία του ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής έκανε εκτενή αναφορά στο σημαντικό έργο και την πολύτιμη συνεισφορά των Επιστημονικών Συναντήσεων στον τομέα της επιστήμης και του πολιτισμού κυρίως για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής, εστιάζοντας κυρίως στο γεγονός ότι όλες αποτέλεσαν πόλο συνεργασίας μεταξύ των πολιτιστικών φορέων της Μεσογαίας και της Λαυρεωτικής, καθώς σταδιακά όλοι οι επιστημονικοί και πολιτιστικοί φορείς άρχισαν να συμμετέχουν στη διοργάνωση των Συναντήσεων. Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό δείγμα του πολύτιμου έργου των Επιστημονικών Συναντήσεων όλα αυτά τα χρόνια, είναι ότι μέχρι σήμερα έχουν δημοσιευθεί περισσότερες από 1000, πρωτότυπες ως επί το πλείστον, ανακοινώσεις πολυμερούς και πολύπλευρης θεματολογίας (αρχαιολογικές, ιστορικές, λαογραφικές, περιβαλλοντικές, οικολογικές, φιλολογικές, λογοτεχνικές, γλωσσολογικές, ονοματολογικές, κοινωνιολογικές, δημογραφικές, οικονομικές, αναπτυξιακές κ.α.).
Ολοκληρώνοντας την αναφορά του στα βασικά συμπεράσματα των Επιστημονικών Συναντήσεων, ο κ. Φιλίππου μίλησε για το γεγονός ότι μέσα από τις Συναντήσεις αυτές αναδείχθηκαν νέοι ερευνητές και επιστήμονες, σε πολλές περιπτώσεις ντόπιοι επιστήμονες που με ιδιαίτερη ευαισθησία καταπιάστηκαν με νέες πνευματικές και επιστημονικές αναζητήσεις και ενασχολήσεις, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε ένα μόνιμο βήμα επιστημονικού διαλόγου, όπου επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων είχαν τη δυνατότητα να εκθέσουν και να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των πολύχρονων και πολύμοχθων ερευνών τους. Επιπλέον, η δημοσίευση των Πρακτικών των Συναντήσεων αποτελεί το επιστέγασμα όλης αυτής της προσπάθειας, καθώς είναι το σημείο αναφοράς που συνέβαλε στην ανάδειξη του Συνεδρίου σε θεσμό για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Τα Πρακτικά αποτελούν σήμερα το βασικό κλειδί για όποιον θέλει να ασχοληθεί και να μελετήσει τη Νοτιοανατολική Αττική σε οποιοδήποτε επιστημονικό πεδίο.
Κορυφαία όμως κατάκτηση των Επιστημονικών Συναντήσεων, όπως επισήμανε ο κ. Φιλίππου είναι η δημιουργία σχέσεων και ισχυρών δεσμών τόσο μεταξύ των ανθρώπων που συμμετείχαν σε αυτές όσο και μεταξύ των τοπικών κοινωνιών παρόλο που πολλές φορές οι κοινωνίες αυτές ήταν ανομοιογενείς (χωριά των Μεσογείων – αρβανίτες και Λαύριο).


 

ANAGGELIA GAMOY NEA 255x200

 

syneidisi

xtypos