Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
Αρχική Κοινωνικά Λογοτεχνικές Γιορτές στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης

Λογοτεχνικές Γιορτές στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης

logotexnikes.giortesΕκλεκτοί άνθρωποι των γραμμάτων γιόρτασαν και εφέτος τα Χριστούγεννα και το Νέο Έτος, στις καθιερωμένες πολιτιστικές συνεστιάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης, στην Παιανία.

Τη γιορταστική ατμόσφαιρα της αίθουσας του Κέντρου ζέστανε η έκθεση ιστορικών ντοκουμέντων από την αγιογραφική πορεία του Γεωργίου Μάρκου του Αργείου στην Αττική τον 18ο αιώνα και η έκφραση της μνημειακής ιεροσολυμίτικης ζωγραφικής του 1870 με τις συνθέσεις του αγιογραφικού κύκλου.

Στη διάρκεια του δείπνου, οι συνδαιτυμόνες γνώρισαν τον σημαντικό μεταφραστή λογοτεχνίας KamalRahimi, που μετέφερε στην ελληνική γλώσσα το έργο της καταξιωμένης ιρανής ποιήτριας Forough Farrokhzaad και υποκίνησε τη μετάφραση έργων του Σεφέρη, που έκανε στη γλώσσα Φαρσί ο φίλος του φιλόλογος Abdollah Kowsari. Στη συνέχεια ο Δημήτρης Καραμβάλης, της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών παρουσίασε το Ποιητικό Ημερολόγιο 2015 της «Ιωλκού», ο ποιητής Ευάγγελος Ανδρέου διάβασε αποσπάσματα από το έργο του «Αναστύλωση ενός πέτρινου μίσχου», η ποιήτρια Νίκη-Άννα Παπουλάκου διάβασε επίκαιρο στιχούργημά της και ο συγγραφέας Γιάννης Πρόφης διάβασε το λαογραφικό ευθυμογράφημα «Τα βρακιά του Χριστού», μια σύντομη σάτιρα στα «μάγια» και την επιρροή τους στην απλοϊκή τοπική κοινωνία περασμένων εποχών. Σε ενδιαφέρουσες ιστορικές αφηγήσεις επιδόθηκαν ο ιστορικός του αθλητισμού Δημήτρης Μποντικούλης και ο πρώην Αντινομάρχης Ανατολικής Αττικής Σπύρος Νανόπουλος, που αναμνήσθηκε ιδιαίτερες στιγμές κοντά στο φίλο του Αλέκο Παναγούλη, με την ευκαιρία της 40ής επετείου της μεταπολίτευσης.

Το κόκκινο βαρελίσιο κρασί κύλησε άφθονο αλλά προτίμησε τη μεσογείτικη ρετσίνα ο Πρέσβης στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, Δημήτρης Ηλιόπουλος, ο οποίος προλόγισε εφέτος το νέο βιβλίο «Two Grapes on a Cluster” του αρμένιου ποιητή από τα Άδανα Ilyas Halil, που εκδόθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης.

Ήταν επίσης εκεί η ζωγράφος Αμαλία, που επιμελήθηκε τη διοργάνωση των εσπερίδων, η ποιήτρια Μαριάννα Βλάχου, η «κυρία του μουσικού ραδιοφώνου» Ράνια Βισβάρδη και πολλοί ακόμα φίλοι του πολιτισμού.

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

G-EW6DDQ6B17