Διαπαραταξιακή συνάντηση με τη συμμετοχή των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Διονύσου και ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων, διεξήχθη το απόγευμα της Πέμπτης 17 Φεβρουαρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Στεφάνου ύστερα από πρωτοβουλία του Δημάρχου Γιάννη Καλαφατέλη.
Η συνάντηση, διήρκεσε τρεις περίπου ώρες,σε αυτή ανταποκρίθηκαν θετικά και συμμετείχαν οι κ.κ.: Διονύσης Ζαμάνης (επικεφαλής παράταξης «Διόνυσος, Ανοιχτοί Ορίζοντες»), Κωστής Κουριδάκης (επικεφαλής παράταξης «Εύπολις, Συνεργασία Δημοτών Διονύσου»), Νίκος Κλήμης (επικεφαλής παράταξης «Μαζί για τον Διόνυσο» και Νίκος Καρυστινός (Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος). Επίσης λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Διονύσου» Τεύκρου Παντελόγλου καθώς και του Δημοτικού Συμβούλου Παναγιώτη Πανάγου, συμμετείχε ως παρατηρητής ο Τοπικός Σύμβουλος Αγίου Στεφάνου και στέλεχος της παράταξης Κωνσταντίνος Μπαλτάς. Ο Αντιδήμαρχος κ.Λουκάτος εκπροσώπησε την παράταξη «Η Πόλη μας, το Σπίτι μας».
Ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης ενημέρωσε τους επικεφαλής των παρατάξεων για μία σειρά από σημαντικά ζητήματα του Δήμου, με τη αρωγή των Αντιδημάρχων Στέφανου Κριεμάδη, Γιάννη Φωτάκη, Δημήτρη Ράικου, Γιάννη Τσουδερού, Μιχάλη Τσιλιγκίρη, Σπύρου Αρνή και Παναγή Λουκάτου οι οποίοι επίσης ήταν παρόντες στη συνάντηση.
Ο κ.Καλαφατέλης αρχικά επισήμανε τη σαφή υστέρηση του Δήμου Διονύσου σε σχέση με τους υπόλοιπους Δήμους του λεκανοπεδίου αναφέροντας χαρακτηριστικά :
– Την έλλειψη βασικών υποδομών αποχέτευσης, ύδρευσης & φυσικού αερίου.
– Την έλλειψη χωροταξικής/πολεοδομικής οργάνωσης αλλά και βασικών δημοτικών εγκαταστάσεων (Δημαρχείο, Αμαξοστάσιο, Ενιαίο Κοιμητήριο).
– Την ανάγκη κατοχύρωσης της Δημοτικής Περιουσίας και την εν συνεχεία αξιοποίησή της προς όφελος των δημοτών.
– Τις ελλείψεις σε αστικό εξοπλισμό (σύγχρονος οδοφωτισμός, αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων).
– Τις ελλείψεις σε σύγχρονο εξοπλισμό σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες αλλά και τα επιπρόσθετα προβλήματα λόγω της κλιματικής αλλαγής.
– Τα μεγάλα ζητήματα που έχουν ανακύψει στην περιοχή μας (λατομεία, διόδια).
– Την αναντιστοιχία μεγέθους προβλημάτων και υπηρεσιακής δομής και στελέχωσης (λ.χ. υποστελέχωση τεχνικής Υπηρεσίας κλπ).
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος απαρίθμησε μία σειρά από ζητήματα που προσδιόρισε σημαντικά ενημερώνοντας τόσο για τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα όσο και γι’αυτές που προγραμματίζονται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Ο κ.Καλαφατέλης ζήτησε να υπάρξει συναίνεση και συγκλίσεις τουλάχιστον στα μεγάλα ζητήματα του Δήμου, καθώς όπως υπογράμμισε αυτά αφορούν το σύνολο των παρατάξεων και των πολιτών. Παράλληλα ζήτησε συγκεκριμένες προτάσεις από τις παρατάξεις και δεσμεύθηκε ότι οι διαπαραταξιακές συναντήσεις θα συνεχιστούν στο μέλλον σε ευέλικτες μορφές και σχήματα, σε συνεννόηση πάντα με τους επικεφαλής και ανάλογα με τα θέματα που θα προκύπτουν.
Με την σειρά τους οι επικεφαλής των παρατάξεων παρά τις επιφυλάξεις που διατύπωσαν σε σχέση με το χρόνο εκδήλωσης της πρωτοβουλίας, εμφανίστηκαν καταρχήν θετικοί στο να συναινέσουν και τελικά να συμφωνήσουν σε διάφορα ζητήματα, με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι θα υπάρξει όφελος για τους πολίτες.
Ακολουθούν συνοπτικά τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο Δήμαρχος, στο πλαίσιο της ενημέρωσης:
– Αποχέτευση ακαθάρτων: Ενημέρωση για την κατάσταση σε σχέση με τις εργολαβίες ΑΚΤΟΡΑ, υπολοίπων Δροσιάς & Άνοιξης, Αγίου Στεφάνου-Ραπεντώσας και τις Μελέτες Ευξείνου Πόντου και Προκονήσου.
– Φυσικό Αέριο: Ο Δήμος είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με την ΕΔΑ Αττικής. Μετά από κάποιες δυσκολίες που έχουν να κάνουν με εσωτερικά ζητήματα του εν λόγω Φορέα, καταβάλλονται προσπάθειες να υπογραφεί σχετική προγραμματική σύμβαση -και με τη χρηματοδοτική συμβολή του Δήμου, σε ύψος λίγο παραπάνω από 300.000 ευρώ- προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα έργων του Φορέα του 2022. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει προβλεφθεί σχετικός κωδικός στον Προϋπολογισμό. Εφόσον επισημοποιηθεί η συμφωνία, το έργο θα συμπεριλάβει τις περιοχές Κεντρικού Αγίου Στεφάνου, Φασίδερι Άνοιξης, Αρσακείου, Αναγέννησης, Ρέας, Δροσιάς στο τμήμα μεταξύ Λ. Διονύσου και ρέματος κλπ).
– Ιδιόκτητο Δημαρχείο: Υπάρχουν διάφορες προτάσεις για αγορά νέων κτιρίων. Παράλληλα, μέχρι να ωριμάσει το ζήτημα και να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που προκύπτουν, απαιτείται η άμεση επέκταση της μίσθωσης του υφιστάμενου Δημαρχείου. Ήδη ο χώρος αδυνατεί να καλύψει όχι μόνο το μελλοντικό αλλά και το υφιστάμενο προσωπικό.
– Νέο Δημοτικό Κοιμητήριο στη θέση Μπισμπίρι: Υπάρχει κορεσμός σε αρκετά από τα κοιμητήρια μας και ειδικά σε αυτό του Αγίου Στεφάνου. Έχει ήδη αγοραστεί ακίνητο το οποίο όμως δεν αρκεί. Απαιτείται οπωσδήποτε η αγορά γειτονικών οικοπέδων. Δεν υφίσταται άλλος χώρος στη ευρύτερη περιοχή με χρήση κοιμητηρίου.
– Νέο Αμαξοστάσιο: Ο Δήμος χρειάζεται ένα χώρο με κατάλληλες χρήσεις έκτασης 10 – 15 στρεμμάτων, προκειμένου να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις αξιοπρεπούς στέγασης του προσωπικού. Επίσης πρέπει να κατασκευαστούν: α) υπόστεγο ΤΟΛ για τα οχήματα-μηχανήματα έργου, β) χώροι ανεφοδιασμού και γ) χώροι πρωτοβάθμιας συντήρησης.
– Νέο Τοπικό Σχέδιο Στερεών Αποβλήτων: Επίκειται η υλοποίηση επικαιροποιημένου σχέδιου σε σχέση με τους άμεσους στόχους καθώς και τους μεσοπρόθεσμους του 2025 και 2030, που αφορά στη διαλογή στην πηγή και την εκτροπή σημαντικών ποσοτήτων βιοαποδομήσιμων και ανακυκλώσιμων αποβλήτων που σήμερα οδηγούνται σε υγειονομική ταφή. Θα ακολουθήσουν: α) οργάνωση εκστρατείας ενημέρωσης των Δημοτών, χωρίς τους οποίους δεν μπορεί να προχωρήσει το νέο σύστημα διαλογής στην πηγή, β) αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού και γ) εντοπισμός και χωροθέτηση Γωνιών ανακύκλωσης, Πράσινων σημείων και Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ).
– Εκσυγχρονισμός εξοπλισμού: Όπως είναι γνωστό ο εξοπλισμός καθαριότητας, μηχανημάτων έργων και πολιτικής προστασίας είτε είναι γηρασμένος υπέρμετρα, είτε δεν είναι κατάλληλος για να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες των περιοχών μας. Συνεπώς θα πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες που θα διαμορφωθούν από εδώ και πέρα (π.χ.ανάγκες για την υλοποίηση του νέου τοπικού σχεδίου διαχείρισης στερεών αποβλήτων κλπ). Στο πλαίσιο αυτό η Διοίκηση αξιοποιεί κάθε χρηματοδοτικό μέσο καθώς και ίδιους πόρους μέσω του Φιλόδημου, του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, και του ΕΣΔΝΑ (απορριματοφόρα, αρπάγες, λειοτεματεμαχιστές, βιοαποδομήσιμες σακούλες κλπ. Επίσης προγραμματίζεται ο εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού πολιτικής προστασίας για χιονοπτώσεις και πυρκαγιές.
– Εκσυγχρονισμός οδοφωτισμού και υποδομών έξυπνης πόλης (LED, Δίκτυο Οπτικών Ινών): Η Διοίκηση εξορθολόγησε τον προϋπολογισμό του έργου και έθεσε σε διαβούλευση τις προδιαγραφές του, ώστε να εξασφαλισθεί η μέγιστη δυνατή συμμετοχή μέσα από μία πραγματικά ανοιχτή και διαφανή διαγωνιστική διαδικασία. Στο αμέσως προσεχές διάστημα το θέμα θα εισαχθεί στην Οικονομική Επιτροπή.
– Χωροταξικά-Πολεοδομικά Ζητήματα: Η Διοίκηση έχει αναγάγει σε ύψιστης προτεραιότητας τα συγκεκριμένα θέματα και έχει επιδοθεί σε ένα πολυμέτωπο αγώνα με παρεμβάσεις σε κάθε επίπεδο (πολιτικό ή άλλο) ο οποίος συνεχίζεται.
– Δημοτική Περιουσία: μετά από συντονισμένες προσπάθειες ολοκληρώνεται το θέμα της εξασφάλισης νομικής συνδρομής, για την έναρξη ενδίκων μέσων στο Κτηματολογικό Δικαστήριο. Επίσης ο έλεγχος του Περιουσιολογίου στις Δημοτικές Ενότητες που υπάρχει εκκρεμότητα.
– Κέντρο Ψυχικής υγείας ανηλίκων και ενηλίκων: Ο Δήμος Διονύσου σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας αλλά και τους κληρονόμους του κτιρίου του Δημοτικού Οίκου Ευγηρίας στη λεωφόρο Σταμάτας – Δροσιάς, προσανατολίζεται στην ίδρυση και δημιουργία «Κέντρου Ψυχικής υγείας ανηλίκων και ενηλίκων» με μηδενική οικονομική επιβάρυνση για το Δήμο.
– Νέος Οργανισμός Εσωτερικών Υπηρεσιών (ΟΕΥ): Σήμερα υπάρχει αναντιστοιχία σε σχέση με την υπηρεσιακή δομή και τη στελέχωση των Δημοτικών Υπηρεσιών. Δυστυχώς ο Δήμος μας δεν διαθέτει μία παράδοση πολυετούς λειτουργίας, επειδή η δομή του σχηματίσθηκε σχετικά πρόσφατα από προσωπικό που υπηρετούσε σε μικρότερους ΟΤΑ, οι οποίοι λόγω μεγέθους -και όχι μόνο- δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις ανάγκες ενός μεγαλύτερου και σύγχρονου ΟΤΑ. Το νέο σχέδιο ΟΕΥ που θα παρουσιαστεί σύντομα, φιλοδοξεί να θεσμοθετήσει μία δομή που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες, με αναλυτικά καθηκοντολόγια, προκειμένου να προσδιορισθεί ποσοτικά αλλά και ποιοτικά το απαραίτητο προσωπικό.
– Λατομεία: Η Διοίκηση θεωρεί το συγκεκριμένο ζήτημα αδιαπραγμάτευτο και «casus belli» καθώς δεν συνάδει με τα πλούσια περιβαλλοντικά και κορυφαίας σημασίας πολιτιστικά στοιχεία της περιοχής καθώς και την υπερτοπική σημασία της, ως βασικού πνεύμονα ζωής για το Λεκανοπέδιο. Σε συνέχεια της έναρξης δημιουργίας περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών θα αναληφθούν και άλλες πρωτοβουλίες για το ζήτημα. Στην παρούσα φάση αναμένεται μια καταρχήν θετική εξέλιξη από το Υπουργείο Πολιτισμού, δηλαδή η απόρριψη της επίμαχη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν υπάρχουν νικητές και νικημένοι. Έχει ιδιαίτερη σημασία η ενότητα, την οποία διασφαλίζει η διαπαραταξιακή αντιμετώπιση του θέματος και μάλιστα από όλες τις παρατάξεις, μετά την επανάκαμψη της μείζονος μειοψηφίας.
– Διόδια: Πρόκειται για ένα ακόμη αδιαπραγμάτευτο ζήτημα, για το οποίο υπάρχει αταλάντευτη πορεία 15 ετών. Δυστυχώς το ζήτημα επανήλθε πρόσφατα με την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων που απαιτήθηκαν λόγω της υλοποίησης των φαραωνικών έργων στον κόμβο Βαρυμπόμπης και τα συνοδά «προσωρινά» έργα στους κόμβους Ελαιών και Ερμιόνης της περιοχής Αδαμών του Δήμου Κηφισιάς. Υπήρξε επίσης έγγραφη ενημέρωση για τις προθέσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, δηλαδή ότι τα έργα θα αρχίσουν εντός του 2022 και η τοποθέτηση των διοδίων το 2024. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος αναγνωρίζει και πάλι ότι το πρόβλημα είναι κοινό για τις περιοχές των γειτονικών Δήμων και εμμένει σε αυτή τη βασική και αταλάντευτη αρχή. Ήδη έχουν υποβληθεί αιτήσεις αναστολής και ακύρωσης των περιβαλλοντικών όρων στο ΣτΕ ενώ ο Δήμος Διονύσου συμμετέχει στην επαναδραστηριοποίηση της διαδημοτικής επιτροπής. Τέλος υπάρχει συνεννόηση με το Δήμο Κηφισιάς για συνεδρίαση της επιτροπής μέσα στις επόμενες εβδομάδες.